Mali grad

ACH Volley v prvi finalni tekmi končnice potrdil vlogo favorita

08.04.2013

 

Prva finalna tekma končnice v 1. DOL za moške

ACH Volley – Calcit Volleyball      3:0 (20, 15, 18)

Ljubljana – Dvorana Tivoli. 500 gledalcev. Sodnika: Gril (Limbuš) in Markelj (Bled).

ACH Volley: Flajs 12, Lewis, Šketm Sidibe 21, Klobučar 11, Pleško, Petrović, Ropret 3, Fabjan – libero, Rašić 4, Moreno, Vidič 8. Trener: Luka Slabe.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 1, D. Pokeršnik 1, Planinc 7, J. Pokeršnik 10, Brus 1, Hrast 1, Stavbar 4, Kotnik 5, Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Ljubljanski in kamniški odbojkarji so se do zdaj v finalu končnice srečali dvakrat. Prvič pred dvanajstimi leti, ko je ACH Volley še nosil ime Merkur Bled, s 3:1 v zmagah pa so se prvič v zgodovini kluba naslova državnih prvakov veselili kamniški odbojkarji. Za Kamničane je takrat igral tudi Mitja Pleško, ki je sredi sezone okrepil vrste aktualnih državnih prvakov, ki so lani Calcitovce v finalu premagali s 3:0 v zmagah. Tudi v letošnji sezoni so bili v obeh dozdajšnjih tekmah boljši varovanci Luke Slabeta, še lani trenerja kamniške ekipe, zato je razumljivo, da so tudi v letošnjem finalu končnice v vlogi favorita odbojkarji ACH Volleyja.

Ljubljanski odbojkarji, ki so tekmo začeli v postavi Grega Ropret, Andrej Flajs, Jan Klobučar, Milan Rašić, Matej Vidič, Mory Sidibe in na liberu Aleš Fabjan, v pričakovani zasedbi, z Janom Brulcem, Janom Pokeršnikom, Janom Planincem, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Danijelom Pokeršnikom in libero Klemnom Hribarjem pa je tekmo začel trener Calcita Marko Brumen. Uvod v tekmo se za Kamničane ni začel ravno obetavno, saj so Ljubljančani, na servisu je bil Milan Rašić, povedli s 5:0 in nato prednost držali do konca niza. Kanček upanja za preobrat se je za Kamničane pojavil po prvem tehničnem odmoru, ko so se domači ekipi približali na dve točki zaostanka (10:12). Toda s tremi zaporednimi točkami so aktualni državni prvaki spet pobegnili za pet točk ter to razliko držali do konca. Calcitovci so v zaključku niza sicer rešili dve žogi, vendar je nato servis Borisa Brusa končal v avtu. Zanimivo je, da so v prvem nizu imeli Kamničani kar 83-odstoten sprejem, dosegli so tudi dva bloka, toda kaj, ko je bil njihov napad zgolj 28-odstoten in prav tu gre iskai vzroke za njihov poraz v uvodnem nizu. Točke za Calcit so v tem nizu dosegli le njihovi trije reprezentanti, Jan Brulec, Jan Planinc in Jan Pokeršnik, na drugi strani pa so točke dosegli vsi igralci ACH Volleyja.

Tudi v drugem nizu so bili ves čas v prednosti domači odbojkarji, ki so na prvi tehnični odmor odšli s petimi točkami naskoka, na drugega pa s šestimi. Marko Brumen je že pred prvim tehničnim odmorom iz igre potegnil Danijela Pokeršnika, vanjo pa poslal Domna Kotnika, za nekaj časa je odpočil Jana Brulca in Jana Planinca, namesto njiju pa sta priložnost dobila Martin Hrast in Žiga Štern. Čeprav je v tem nizu točke za kamniško ekipo doseglo šest igralcev, pa so bili domači odbojkarji še prepričljivejši kot v prvem nizu. V kamniški ekipi je sprejem padel pod 50-odstotkov, napad je bil še slabši, le 24-odstoten, čeprav so Ljubljančani dosegli le dva bloka, zato pa so imeli toliko več pasivnih. Prav tako Kamničani niso uspeli zaustaviti razpoloženega Moryja Sidibeja, ki je bil zanje skorajda nerešljiva uganka.

Tretji niz so odbojkarji ACH nadaljevali z zasedbo iz prvega, pri Kamničanih pa sta ga namesto Jana Brulca in Danijela Pokeršnika začela Martin Hrast in Domen Kotnik. S točko Jana Pokeršnika so Kamničani celo prvič na tekmi povedli, toda ob prvem tehničnem odmoru so za Ljubljančani zaostajali za tri točke. Žal so še naprej imeli težave s servisom, ki je bil premalo prodoren, zato Ljubljančani niso imeli večjih težav z organizacijo napadov. Do izida 10:12 so Brumnovi varovanci še držali korak z ljubljansko ekipo, toda nato so imeli težave s sprejemom na servis Jana Klobučarja in po štirih zaporednih točkah domače ekipe je bila tekma bolj ali manj odločena. Brumen je v igro vrnil Jana Brulca, vendar je bilo za kakršen koli preobrat že prepozno. Po drugem tehničnem odmoru je Marko Brumen naredil še dve menjavi. V igro je poslal Žigo Šterna namesto Jana Pokeršnika in Žana Novljana namesto Borisa Brusa, tekmo pa je zaključil izkušeni Andrej Flajs.

Druga finalna tekma končnice bo na sporedu v četrtek, ob 18.30 uri v kamniški športni dvorani. Verjamemo, da z bolj razpoloženim Calcit Volleyballom.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Mi smo igrali pod svojimi zmožnostmi, nasprotnik pa je igral solidno. Bili so boljši ne samo na mestu korektorja, pač pa tudi na prvem tempu, kjer so igrali zelo dobro, pa tudi mi smo naredili preveč napak na sprejemu servisa, da bi jim lahko bili enakovredni. Potrebujemo idealen sprejem, tega pa danes ni bilo dovolj. Vsaj ne toliko, kot bi si ga želel.«

Luka Slabe, trener ACH Volleyja: »Šok terapija Panvite ni bila več prisotna, saj je od te tekme minilo že veliko časa. Igrali smo kar solidno, kjer sem pričakoval malenkost boljšo igro, je bil to sprejem, saj Kamničani danes niso dobro izvajali začetnih udarcev. V vseh ostalih elementih smo bili boljši. Vem, da bo Calcit že naslednjo finalno tekmo igral bolje in še zdaleč finale ni odločen.«

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice