Mali grad

ACH Volley pričakovano do dvanajste pokalne lovorike

20.01.2020

 

ACH Volley pričakovano do dvanajste pokalne lovorike

ACH Volley pričakovano do dvanajste pokalne lovorikeOdbojkarji ACH Volleyja so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kamniku premagali Merkur Maribor s 3:1 (-22, 22, 17, 14). Za Ljubljančane, ki so v polfinalu s 3:0 premagali hišo na kolesih Triglav, je to dvanajsta pokalna lovorika, Mariborčani, ki so v polfinalu s 3:2 presenetili domači Calcit Volley, pa so ostali pri štirih.

ACH Volley – Merkur Maribor  3:1 (-22, 22, 17, 14)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 450, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

ACH Volley: Flajs, Vučićević 22, Kumer (L), Purič, Pavlović 7, Satler, Dagostino (L), Đirlić 2, Okroglič 12, Vilimanović 1, Pokeršnik 14, Videčnik 6, Kök. Trener: Matija Pleško.

Merkur Maribor: Herman, Hafner, Boroja (L), Mulec 5, Detela 2, Koblar, Možič 17, Košenina 11, Dukarič, Donik, Bračko, Uremovič 7, Kovačič, Planinšič 2, Bogožalec 6. Trener: Sebastijan Škorc.

V soboto so Mariborčani v drugem polfinalu priredili veliko presenečenje in v tie-breaku premagali Calcit Volley. Zanje je bil to prvi finale po štirinajstih letih, ko so v Kanalu v finalu premagali Salonit Anhovo. Zanimivo je, da takrat na tem zaključnem turnirju ni bilo ACH Volleyja, ki je leta 2005 prišel do svoje prve pokalne lovorike, nato pa jo je osvojil še desetkrat. V soboto so Ljubljančani v polfinalu brez težav premagali Hišo na kolesih Triglav. Obe tekmi v letošnji sezoni v srednjeevropski ligi med ljubljanskimi in mariborskimi odbojkarji pa so dobili branilci pokalnega naslova.

Tudi v finalni obračun z Ljubljančani so varovanci Sebastijana Škorca vstopili z veliko želje po uspehu. Čeprav se je sobotna tekma s Kamničani končala šele ob 23.25, so imeli dovolj časa za regeneracijo. Do osme točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, z asom Aljoše Bogožalca pa so Mariborčani prvi prišli do dveh točk prednosti (9:11). Mladi Rok Možič je poskrbel za plus tri (13:10), Alan Košenina za plus štiri (16:12), nekaj pozneje celo za plus pet (18:13). Matija Pleško je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s tremi zaporednimi točkami pa so se njegovi varovanci Mariborčanom približali na dve točki zaostanka (17:19), z blokom Jureta Okrogliča le še na točko (20:21), vendar je bilo tudi vse, kar je Ljubljančanom uspelo v tem nizu. Jan Mulec je svoji ekipi priboril tri zaključne žoge, po napaki ACH Volleyja na servisu so izkoristili drugo.

Po izgubljenem uvodnem nizu so se ljubljanski odbojkarji drugega začeli veliko bolj odločno. Že na začetku so povedli s 5:2, po asu Nebojše Vilimanovića je bilo 10:6, še lažje so zadihali po točki Jana Pokeršnika (13:8). Mariborski trener Sebastijan Škorc je posegel še po drugem polminutnem odmoru, in čeprav so njegovi varovanci zaostajali tudi že z 11:17, so se na servis Alana Košenine Ljubljančanom približali le na točko zaostanka (16:17). Za svoj drugi polminutni odmor se je odločil še Matija Pleško, vendar s tem pohoda mariborske ekipe še ni zaustavil, saj je Košenina izid na 20. točki izenačil, nato pa poskrbel njeno vodstvo z 21:20. Toda v odločilnih trenutkih so bili bolj zbrani bolj izkušeni odbojkarji v oranžnih dresih ter z blokoma Uroša Pavloviča in Jana Pokeršnika prišli do izenačenja v nizih.

V tretjem nizu je ACH Volley prvič povedel po dveh asih Božidarja Vučićevića (7:5), svojo prednost pa je na servis Jureta Okrogliča povečal na pet točk (13:8). Mariborski sprejem sicer ni bil več tako stabilen kot v prvih dveh nizih, zato pa v polju zanje še vedno ni bilo izgubljene žoge. Ljubljančani so se morali prav za vsako točko pošteno potruditi, da so prišli do nje, za mirnejšo končnico pa je s svojimi servisi spet poskrbel Okroglič, saj so Mariborčani zaostali že za osem točk (13:21). Razlika osmih točk je bila tudi ob koncu niza, ki ga je zaključil Matic Videčnik.

Četrti niz so bolje začeli ljubljanski odbojkarji, ki so z blokom Uroša Pavloviča povedli s 5:2, prednosti pa nato niso več izpustili iz rok. Naporna sinočnja tekma s Calcit Volleyjem je vendarle pustila posledice v mariborski ekipi, ki ji je popustila zbranost, na drugi strani pa so Ljubljančani še naprej pritiskali s servisi in po novem asu Okrogliča so prišli do šestih točk prednosti (10:4). Vseh upov po petem nizu je bilo za mariborsko ekipo konec po asu Vučićevića, saj so takrat zaostajali že za neulovljivih deset točk (10:20). Tekma se je končala z napako mariborske ekipe.

Za najboljšega napadalca turnirja je bil izbran Rok Možič (Merkur Maribor), najboljši prosti igralec je bil Kyle Dagostino (ACH Volley), najboljši bloker Filip Uremovič (Merkur Maribor), najboljši podajalec Andrija Vilimanović (ACH Volley), najboljši igralec pa Jan Pokeršnik (ACH Volley).

Izjavi po tekmi

Matic Videčnik, igralec ACH Volleyja: »Če Mariborčanom dovoliš, da se razigrajo, so zelo neugodni. Prav to se nam je zgodilo v uvodnem nizu, dovolj sta jim bile dve, tri žoge, da so se razigrali, potem pa jih je bilo težko zaustaviti. Morda smo šli v tekmo malenkost premalo zbrani, toda ko smo vzeli stvari v svoje roke, smo dokazali, kdo je gospodar slovenske moške odbojke. Umirili smo se, nato pa je rezultat prišel sam od sebe, če bomo tako nadaljevali, nas bo doma težko zaustaviti. Naša prednost je, da imamo širok spekter igralcev.«

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Najprej moram ACH Volleyju čestitati za osvojeno lovoriko. Dokazal je, zakaj je najboljši v Sloveniji in zakaj igra ligo prvakov. Svojim fantom nimam česa očitati, zaslužijo si vse čestitke za igro, ki so jo prikazali na tem turnirju. Včeraj smo premagali veliko Calcit, danes smo Ljubljančanom odvzeli prvi niz, bili blizu drugega, nato pa smo 'ugasnili'. Poznalo se nam je, da se je včerajšnja tekma končala pozno, nekateri so šli spat šele ob štirih zjutraj. Ampak vprašanje je, ali bi tudi brez tega lahko premagali Ljubljančane, veseli pa me, da smo na pravi poti. Jutri bomo počivali, od torka naprej pa nadaljujemo z delom.«

Vsi slovenski odbojkarski pokalni zmagovalci:

V finalu bodo z ACH Volleyjem igrali Mariborčani

Odbojkarji Merkur Maribora so drugi finalist letošnjega zaključnega turnirja pokala Slovenije. V dramatičnem obračunu so po dveh urah in pol igranja s 3:2 (-20, 29, -23, 23, 11) premagali prireditelje turnirja, Calcit Volley. V prvi polfinalni tekmi je ACH Volley premagal Hišo na kolesih Triglav s 3:0. Finalna tekma bo na sporedu v nedeljo, ob 20.30, v kamniški športni dvorani.

Calcit Volley – Merkur Maribor  2:3 (20, -29, 23, -23, -11)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

Calcit Volley: Pereira 7, Hribar (L), Bregar 13, Koncilja 12, Mihalj, Hebda 21, Jordanov 17, Planinc, Brulec 3, Kvas, Lakner, Kotnik 6, Štembergar Zupan 2, Rotar. Trener: Gašper Ribič.

Merkur Maribor: Herman, Hafner, Boroja (L), Mulec 10, Detela 2, Koblar, Možič 29, Košenina 19, Donik, Bračko 1, Uremovič 12, Kovačič, Planinšič 3, Bogožalec 9. Trener: Sebastijan Škorc.

Na začetku sezone so Kamničani v srednjeevropski ligi brez večjih težav premagali Mariborčane, toda v zadnji leti prejšnjega leta so bili varovanci Sebastijana Škorca boljši od Calcit Volleyja. Po tej tekmi je kamniški trener Marko Brumen odstopil, po letu dni odmora seje na klop vrnil Gašper Ribič, ki mi je tokrat na klopi pomagal Aljoša Jemec, s katerim sta z žensko kamniško ekipo leta 2015 in 2016 osvojila državno prvenstvo, leta 2016 pa tudi pokalno lovoriko.

Slovenski podprvaki so v polfinalni dvoboj pokala Slovenije prvič v letošnji sezoni vstopili z bolgarskim korektorjem Bojanom Jordanovim, igral pa je tudi Milosz Hebda, ki ga pred tednom dni v Pliberku, ko je Calcit Volley izgubil proti Zadrugi Aich/Dob, ni bilo. Na drugi strani so bili tudi Mariborčani, z izjemo poškodovanega Žige Donika, v polni zasedbi, tudi z reprezentantom Rokom Možičem in Sebastijanom Škorcem na klopi. Vendar je Alan Košenina, sicer prvi mariborski libero, igral na sprejemalskem mestu, zamenjal pa ga je mladi, 17-letni Nino Boroja. Sicer pa so bolje uvodni niz začeli kamniški odbojkarji, ki so po točki Mihe Bregarja povedli z 11:7, po bloku Jordanova že s 13:8. Nekdanji bolgarski reprezentant je poskrbel tudi za kamniško vodstvo z 18:11. Visokega vodstva izkušeni Kamničani niso več izpustili iz rok, tretjo zaključno žogo je izkoristil Mario Koncilja.

V drugem nizu so prvi do dveh točk prednosti prišli mariborski odbojkarji (6:4), vendar je Hebda na osmi točki izid izenačil, Koncilja z »winnerjem« pa Kamničane popeljal do vodstva (9:8). Nato je Miha Bregar z blokom zaustavil mariborski napad, Sebastijan Škorc pa je štiri zaporedne točke domačih odbojkarjev skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Po njej so Kamničani dosegli še dve točki, a so jim Mariborčani preko Roka Možiča, ki je včeraj praznoval svojo polnoletnost, vrnili s štirimi, tako da je po polminutnem odmoru posegel še Gašper Ribič. Z domiselno akcijo, ki jo je zaključil Filip Uremovič, so mariborski odbojkarji še enkrat pobegnili za dve točki (15:13), v še boljšem položaju so bili po dveh zaporednih točkah Košenine (20:16). Kamničani so se jim še približali na točko zaostanka (19:20), po bloku Jana Mulca pa je bilo spet plus štiri za Maribor (23:19). Mariborčani so imeli tudi dve zaključni žogi, obe so domačini, ki so tudi sami imeli dve, ubranili. V prvi drami so bili na koncu srečnejši gostje, ki so z blokom Košenine izid v nizih izenačili.

Čeprav so Mariborčani v začetku tretjega niza zaostajali za tri točke, je Uroš Planinšič z asom izid na sedmi točki izenačil, po bloku Uroša Planinšiča pa sami povedli (15:13), čeprav so pred tem Kamničani še enkrat vodili s tremi točkami prednosti (10:7). Obetala se je še ena zanimiva končnica, vanjo pa so po dveh zaporednih točkah Hebde z vodstvom 21:18 v boljšem položaju vstopili domači odbojkarji. V končnici je Škorc na servis poslal še ne 16-letnega Roka Bračka, ki je z asom poskrbel za izenačenje na 21. točki in vse se je začelo znova. Več sreče so na koncu tokrat vendarle imeli kamniški odbojkarji, saj so po napaki gostov izkoristili prvo zaključno žogo.

V četrtem nizu so bili prvi v težavah domači odbojkarji, ki so po bloku Planinšiča zaostajali za pet točk (4:9), čeprav je tik pred tem Gašper Ribič posegel po polminutnem odmoru. Za drugega se je odločil pri zaostanku šestih točk (9:15), takoj po njem pa Mariborčani dosegli še dve točki. Mariborčani so vodili tudi že z 19:10, vendar je nekaj upanja domači ekipi z dvema asoma povrnil Maxson Pereira, a je bil tudi njen zaostanek še vedno prevelik za preobrat (14:19). Zato pa so bili Kamničani še nekaj bliže preobratu po bloku Mihe Bregarja (20:22), prišli so tudi na točko zaostanka, uspešen je bil Hebda (21:22), ubranili so tudi eno zaključno žogo, drugo pa je odlični Košenina le izkoristil.

Maratonski dvoboj je odločal tie-break. Že drugi nocoj, v prvem so bile srečnejše in spretnejše Mariborčanke, ki so prišle do osemnajste pokalne lovorike, drugega pa so tudi bolje začeli odbojkarji iz Maribora, ki so povedli s 4:2, na menjavo strani pa so po bloku Jana Mulca in uspešnem napadu Košenine odšli že s štirimi točkami prednosti. S fanatično borbenostjo prednosti niso zapravili, za zasluženo uvrstitev v finale pa so poskrbeli kar domači odbojkarji sami z lastno napako. Tekma se je končala ob 23.25 uri.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: »Mariborčani so videli, da skušamo več igrati na Možiča, vendar so dobro odreagirali, je pa res, da so vso tekmo imeli zelo dober sprejem. Res je, da smo imeli na koncu dobro razmerje napak in asov, vendar smo še vedno naredili premalo 'škode', Predvsem naši 'floataši' so bili premalo učinkoviti. Nikakor nam ni uspelo zaustaviti Možiča v coni štiri, predvsem pa si lahko očitamo drugi niz, v katerem smo v končnici imeli na koncu dvignjene žoge za zaključek, česar nismo izkoristili. Mariborčani so dobili dodatni elan, mi pa smo bili v vedno težjem položaju. To je del športa, sezono bomo morali reševati v državnem prvenstvu.«

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Bila je lepa tekma, na koncu so odločale malenkosti. Že pred tekmo smo govorili, da se ne bomo predali in da bomo dali vse od sebe, to smo tudi uresničili. Bili smo glasni tudi na igrišču, kar nam je prineslo finale. Ali bo dovolj moči za finale niti ne razmišljamo. Zdaj je ura pol polnoči, o finalu bomo začeli razmišljati čez pol ure, vsekakor pa bomo dali vse od sebe, da tudi ACH Volleyju zagrenimo življenje.«

Mariborčanke do osemnajste pokalne lovorike, Kamničanke ostale pri treh

Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale Calcit Volley s 3:2 (21, -19, 24, -17, 15) in še osemnajstič v zgodovini kluba prišle do pokalne lovorike. Kamničanke so ostale pri treh.

Calcit Volley – Nova KBM Branik  2:3 (-21, 19, -24, 17, -15)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Markelj (Bled), Valentar (Prevalje).

Calcit Volley: Zbičajnik, Griljc (L), Kotnik, Mihevc, P. Marušič 6, Š. Marušič 5, Vovk 11, Mihalinec, Brulec Kostić 28, Zatković 4, Janežič (L), Charuk 16, Jerala, Kaker 8. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 18, Pahor (L), Dobaj (L), Bračko 2, Stojilković 6, Šijanec, Kramberger, Sobočan 21, Ramić, Pintar 8, Galić 12, Lorber Fijok 15, Krajnc 3. Trener: Radovan Gačič.

Najboljši slovenski ekipi zadnjega desetletja sta se prvič na zaključnem turnirju pokala Slovenije pomerili leta 2009, vendar že v polfinalu, v finalu pa je takrat do pokalne lovorike še zadnjič prišel Hit Nova Gorica, danes GEN-I Volley. Že naslednje leto so se Kamničanke in Mariborčanke prvič pomerile v finalu, več uspeha so sicer imele bankirke, ki so prišle do sedmih pokalnih naslovov, Kamničanke do treh, vendar so bile one tiste, ki so se veselile zadnjega finala. Brez kamniško-mariborskega finala smo bili le leta 2015, ko je v Braslovčah Luka Koper v polfinalu presenetila Calcit Volley. Ampak vse to je bila zgodovina,

Čeprav je bil Radovan Gačič tisti, ki je pri zaostanku treh točk (2:5) prvi posegel po polminutnem odmoru, so bili v mariborskem taboru do nekdanjega prvega tehničnega odmora tisti, ki so bili bolj zadovoljni. Na servis Ele Pintar so dosegle štiri zaporedne točke in po napadu Anite Sobočan povedle z 8:6, Lorena Lorber Fijok pa jih je popeljala do štirih točk prednosti (14:10). Toda z asom Polone Marušič sta bili ekipi na 16. točki že spet skupaj, bolj mirno pa so v končnico vendarle vstopile bankirke, ki so z »winnerjem« Lorber Fijokove, domačinkam pobegnile za dve točki (22:20). Anita Sobočan je Mariborčankam priborila tri zaključne žoge, Brina Bračko je z blokom izkoristila prvo.

V drugem nizu so bile Kamničanke tiste, ki so po napadu Ane Marije Vovk na nekdanji prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, spet pa je bil Gačič tisti, ki je prvi vzel polminutni odmor. Po lastni napaki so njegove varovanke zaostajale za tri točke (7:10), po točki Eve Zatković za štiri (8:12). Prednost štirih točk so imele tudi pred vstopom v končnico niza (21:17), Mariborčanke so se jim z dvema zaporednima točkama sicer še približale, končnica pa je bila v znamenju kapetanke Olivere Brulec Kostić in domače organizatorke igre Špele Marušič, ki je z blokom poskrbela za izenačenje v nizih.

Bolj odločno so v tretji niz vstopile Mariborčanke, ki so povedle s 5:1, a so se jim Kamničanke z asom Polone Marušič hitro približale na točko zaostanka (7:8), na trinajsti točki pa je Lucy Charuk izid izenačila. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Gačič, ki je bil pred vstopom v končnico niza bolj zadovoljen kot Gregor Rozman, saj so njegove varovanke z blokom prišle do dveh točk prednosti (20:18). Pred tem je bil izid na 18. točki še izenačen. Toda Charukova je z odlično odigranim prvim penalom izid na 20. točki spet izenačila, v napeti končnici pa so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog, z veliko sreče so izkoristile tretjo, saj je servis Ane Mojce Kranjc padel na mrežo, nato pa se je žoga skotalila na kamniško stran.

Četrti niz se je začel s težjo poškodbo Lorene Lorber Fijok, ki je po doseženi točki nesrečno doskočila na levo nogo in si poškodovala koleno. Zanjo je bila tekma končana, njeno odsotnost, predvsem to velja za sprejem, kamor se je s korektorskega položaja premaknila Maja Košenina, pa so Kamničanke izkoristile za vodstvo z 8:5, z asom Brulec Kostićeve pa s 13:8. Z novim asom, tokrat Špele Marušič, so domače odbojkarice naredile korak naprej proti tie-breaku, saj so Mariborčankam pobegnile za sedem točk (18:11). Niz je končala Brulec Kostićeva.

V tie-break so bankirke z asom Košenine vstopile z vodstvom 2:0, ista igralka pa je pozneje še z uspešnim napadom Novi KBM Braniku zagotovila tri točke prednosti (6:3). Domači trener Gregor Rozman se je odločil za polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti Špela Marušič je z »winnerjem« izid na sedmi točki izenačila, pred tem je bila dvakrat v napadu uspešna Vovkova. Za novo navdušenje v polni kamniški dvorani je poskrbela Tina Kaker, kajti Kamničanke so na menjavo strani odšle s točko prednosti. Vodile so tudi še z 12:10, a je Nina Stojilković z asom izid izenačila, v napeti končnici pa so bile bolj zbrane Mariborčanke, ki so prišle do svoje osemnajste pokalne lovorike. Izkoristile so drugo zaključno žogo, eno so imele tudi zdaj že nekdanje pokalne zmagovalke.

Za najboljšo napadalko zaključnega turnirja pokala Slovenije je bila proglašena Olivera Brulec Kostić (Calcit Volley), najboljša blokerka je bila Lucy Charuk (Calcit Volley), prosta igralka Maja Pahor (Nova KBM Branik), Nina Stojilković (Nova KBM Branik) in za najboljšo igralko Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Gledalci so sicer videli dobro odbojko, ampak nam to ne pomaga kaj veliko, saj se nam na žalost ni izšlo. Morda smo ob koncu tekme odločili za dve, tri napačne odločitve, težko je zdaj biti pameten, dejstvo je, da so Mariborčanke slavile. Nova KBM Branik je bila za odtenek boljša, tako da jim za osvojeni naslov lahko samo čestitamo.«

Radovan Gačič, trener Nove BM Branika: »Kar se samega izida tiče, je bil finale tako za gledalce v dvorani kot za tiste pred televizijskimi zasloni nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi. Žal mi je, da se je tekma končala s poškodbo Lorene Lorber Fijok, ampak tako je v športu. Najtežje je bilo priklopiti v četrtem nizu glave igralk na to, da tekma ni končana. Vodili smo z 2:1 v nizih in ni bilo nobenega razloga za paniko. Odločale so male stvari, v četrtem nizu smo po Lorenini poškodbi slabše servirale, vedel pa sem, da moramo ogreti Anamarijo Galić za peti niz, četudi ne bo igrala na svojem položaju, zato je bilo tudi nekaj zmede. Vedel sem, da če bomo dali na igrišče sprejemalko, bomo ravno tako težko prišli do zmage. Malenkost smo tvegali, na koncu se nam je izšlo.«

Vse slovenske odbojkarske pokalne zmagovalke:

Branilci pokalnega naslova brez večjih težav v nov finale

Odbojkarji ACH Volleyja so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagali Hišo na kolesih Triglav s 3:0 (13, 17, 17). S kom bodo Ljubljančani, ki tudi branijo pokalni naslov, igrali v finalu, bo znano po večerni tekmi med domačim Calcit Volleyjem in Merkur Mariborom. Tekma se bo začela ob 20.30, po finalu pokala Slovenije za odbojkarice med Kamničankami in Novo KBM Branikom.

ACH Volley – Hiša na kolesih Triglav  3:0 (13, 17, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Perčič (Kamnik), Jovanovič (Komenda).

ACH Volley: Flajs 2, Vučićević, Kumer (L), Purič 2, Pavlović 11, Satler, Dagostino (L), Đirlić 14, Okroglič 6, Vilimanović 3, Pokeršnik 10, Videčnik 7, Kök 5. Trener: Matija Pleško.

Hiša na kolesih Triglav: Erpič, Tučen 2, Bregant 8, Godnič, Kos 9, Bošnjak 8, Pernuš, Mali 1, Jenko 2, Maček 3, Glamočanin, Libnik (L). Trener: Sašo Rop.

V letošnji sezoni se odbojkarji ACH Volleyja in Hiše na kolesih Triglava med sabo še niso pomerili, v letu 2020 pa je bil današnji polfinale za Kranjčane sploh njihova prva uradna tekma. Na drugi strani so Ljubljančani že igrali v srednjeevropski ligi, svojo premoč pa so potrdili tudi v dvoboju s kranjskimi odbojkarji.

V prvem nizu so Ljubljančani do prve večje prednosti prišli na servis Andrije Vilimanovića in po dveh »bombah« Đrilića, zato je pri zaostanku štirih točk (7:11) Sašo Rop vzel polminutni odmor. V še večjih težavah so bili Kranjčani po bloku Đirlića in dveh lastnih napakah, saj jim je ACH pobegnil na 15:8. Tudi po drugem polminutnem odmoru kranjskega trenerja se položaj na kamniškem taraflexu ni spremenil. Ljubljanski blok je bil za Kranjčane previsok, aktualni državni prvaki so kar šest točk dosegli neposredno z blokom, niz pa se je končal z novo lastno napako kranjske ekipe. Tokrat na servisu.

Čeprav so Kranjčani uvodni niz gladko izgubili, so tudi v drugega vstopili odločno, dvakrat vodili z dvema točkama prednosti, zadnjič pri izidu 7:5, vseeno pa je bil spet Rop tisti, ki je moral prvi poseči po polminutnem odmoru. Z asom Jana Pokeršnika so Ljubljančani prišli do treh točk prednosti (12:9). Tudi po polminutnem odmoru je Pokeršnik izvajal še tri začetne udarce, z zadnjim je prišel do »winnerja«, zato je Rop vzel še drugi polminutni odmor. Z njim je vsaj za trenutek zaustavil nalet nasprotne ekipe, toda že pred vstopom v končnico so Ljubljančani vodili z 19:12. Ko je bil nato v napadu uspešen Pokeršnik, je ACH prišel že do neulovljivih osmih točk prednosti (22:14). Z drugo zaključno žogo je niz končal Matic Videčnik.    

V tretjem nizu so ljubljanski odbojkarji na servis Vilimanovića povedli s 3:0, z dobro reakcijo na mreži Dika Purića, ki pa je bilo 8:4. Matija Pleško je ob Puriću v igro nato poslal še Mateja Köka, ki je po uspešnem napadu poskrbel za plus pet ljubljanske ekipe (12:7). Ljubljanski trener je v nadaljevanju še nekoliko spremenil začetno postavo, kar so Kranjčani izkoristili in se jim približali na dve točki zaostanka (13:15). Toda izkušeni Andrej Flajs je z blokom svoji ekipi spet zagotovil nekoliko večjo prednost (17:13), tudi po polminutnem odmoru Kranjčanov pa so Ljubljančani dosegli še eno točko. Prednost petih točk jim je tokrat zagotavljala mirno končnico, tekmo pa je z asom končal Đirlić.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: »Upam, da je ta tekma pokazatelj, da smo v leto 2020 vstopili dobro pripravljeni. Seveda nobenemu klubu ne koristi tako dolg premor, se pa sestavljamo, smo pozitivno naravnani in verjamemo, da se bomo otresli tistih neprijetnih stvari, ki se nas v klubu lotevajo že od začetka sezone, in da bomo igrali vedno boljšo odbojko, s tem pa bodo prišli tudi rezultati. Danes smo igrali na visoki ravni, še enkrat več se je potrdilo, da se je vedno znova treba dokazovati na igrišču. Naša današnja dobra igra nam ne bo nič pomagala, če je jutri ne bomo ponovili. Moramo se čim bolj spočiti in se pripraviti na jutrišnji finale.«

Sašo Rop, trener Hiše na kolesih Triglav: »Ljubljančani so na servisu v vsakem nizu naredili tako veliko razliko, da jih bilo potem težko loviti. V nekaterih trenutkih smo jim bili enakovredni, toda tudi to ni bilo niti slučajno dovolj za večji odpor. Tudi zato, ker nam Ljubljančani kaj več niso niti pustili. Vseeno sem od nas pričakoval boljši odpor, je pa res, da je bila to naša prva tekma po skoraj meseci odmora, medtem ko bo ACH v tem trenutku težko premagati.«

V Kamniku ponovitev lanskoletnega finala

Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale SIP Šempeter s 3:1 (-15, 18, 15 14) in se bodo v soboto, ob 18. uri, v velikem finalu pomerile z Novo KBM Branikom. Mariborčanke so v prvi polfinalni tekmi s 3:0 premagale Luko Koper. V Kamniku bo v soboto ob 15. uri na sporedu še prvi polfinalni obračun moškega zaključnega turnirja pokala Slovenije. Branilec naslova ACH Volley bo igral s Hišo na kolesih Triglav, ob 20.30 uri pa bosta igrala domači Calcit Volley in Merkur Maribor.

Calcit Volley – SIP Šempeter    3:1 (-15, 18, 15, 14)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Tomec (novo mesto), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Zbičajnik, Griljc (L), Kotnik, Mihevc 1, P. Marušič 8, Š. Marušič 3, Vovk12, Mihalinec, Brulec Kostić 15, Zatković 2, Janežič (L), Charuk 15, Jerala, Kaker 9, Trener: Gregor Rozman.

Sip Šempeter: Rituper 4, Mo. Božič 1, Črnila 4, Praunseis 1, Vovk, Verbovšek, Žnidar 11, Banko (L), Koren, Vidali, Ma. Božič, Lekše 12, Mazej, Vrhovnik 4, Lakovšek 15. Trener: Beno Božič.

Pred tednom dni so v zaostali tekmi šestega kroga 1A. DOL v Šempetru slavile Kamničanke, ki nasprotnicam niso oddale niti niza. Po uvodnem nizu je vse kazalo, da bo prišlo do velikega presenečenja, saj so Šempetranke nadigrale domače odbojkarice, ki pa so v nadaljevanju tekme stvari le postavile na svoje mesto in bodo v soboto branile pokalno lovoriko iz Kanala.

Jerneja Lakovšek je imela na začetku uvodnega največ zaslug, da so varovanke Bena Božiča domačinkam pobegnile za pet točk (9:4), Domači trener Gregor Rozman je posegel po polminutnem odmoru, toda Anastazija Žnidar je poskrbela za plus šest za SIP Šempeter (11:5). Kamničankam servis nikakor ni stekel, zato pa so gostje z njim povzročale nemalo težav njihovim sprejemalkam, posledično je trpel tudi kamniški napad. Ker so njegove varovanke pri izidu 12:18 še vedno zaostajale za šest točk, je Rozman posegel še po drugem polminutnem odmoru, toda po dveh zaporednih točkah Lakovškove, na servisu je bila Mojca Božič, je bilo že 21:12 za šempetrsko ekipo, ki je po napaki domačink dosegla še eno točko. Niz je bil s tem dokončno odločen. Končala ga je Žnidarjeva.

V drugem nizu se je prvi za polminutni odmor odločil Beno Božič, kajti po lastni napaki so Šempetranke zaostajale za štiri točke (3:7). Za trenutek je sicer nalet kamniške ekipe zaustavil, toda po asu Polone Marušič bil zaostanek Šempetrank pet točk (6:11), po uspešnem napadu Ane Marije Vovk že šest (7:13). Kamničanke se z visokim vodstvom niso zadovoljile, še naprej so pritiskale s servisi in po dveh zaporednih točkah Lucy Charuk je bilo 20:11 za Calcit Volley, ki je izkoristil šele četrto zaključno žogo za izenačenje v nizih. V bloku je bila uspešna odlična Charukova.

Čeprav so bile Šempetranke tiste, ki so v tretjem nizu prve prišle do prednosti dveh točk (6:4), je bil spet Beno Božič tisti, ki je bil prisiljen prvi vzeti polminutni odmor. Na servis Špele Marušič so se Kamničanke razigrale, dosegle šest zaporednih točk in povedle z 10:6. S tremi zaporednimi točkami, dve je na podoben način, s šikom, dosegla Lakovškova, so se gostje domačinkam približale na točko zaostanka (9:10), toda do preobrata ni prišlo, saj so Kamničanke spet postavile stvari na svoje mesto. Ob bolj zbrani igri so spet prišle bolj otipljive prednosti, po dveh dobrih reakcijah Charukove na mreži pa do sedmih točk prednosti (19:12). S tem je bil niz odločen, z asom ga je končala Špela Marušič.

Podajalka Calcit Volleyja je Šempetrankam povzročala nemalo težav tudi na začetku četrtega niza, kajti z asom je svoji ekipi priborila vodstvo s 4:0. Tudi po polminutnem odmoru Bena Božiča se položaj na kamniškem taraflexu ni spremenil. Vovkova je z asom še dodatno načela samozavest šempetrskih sprejemalk, Calcit Volley pa je vodil že z 8:1. Božič je posegel še po drugem polminutnem odmoru, toda zbranost je njegovim varovankam dokončno popustila. Z blokom Vovkove in uspešnim napadom Oliver Brulec Kostić je bil drugi polfinale dokončno odločen. Kamničanke so gostjam pobegnile za enajst točk, po asu Katje Mihevc že za dvanajst (17:5). Z napako gostij na servisu se je drugi polfinalni obračun končal s pričakovano zmago aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Vedeli smo, da bo tekma popolnoma drugačna kot je bila prejšnji petek v Šempetru. Na to smo se pripravljali, vseeno pa smo bili ves prvi niz v nekakšnem krču, hkrati pa je treba priznati, da so Šempetranke igrale vrhunsko. V prvem nizu so bile za razred boljše od nas, mi preprosto nismo zdržali njihovega pritiska na servisu, v napadu pa jim je šlo praktično vse od rok. Na srečo smo se v nadaljevanju pobrali in prišli do prvega cilja, ki smo si ga na tem zaključnem turnirju zastavili. To bo čisto nova tekma, od tega trenutka naprej smo začeli razmišljati o Novi KBM Braniku.«

Beno Božič, trener SIP Šempetra: »Ves teden smo skušali spremeniti koncept svoje igre, igrali smo nekoliko bolj kombinatorno in skušali presenetiti domačinke. V prvem nizu nam je to odlično uspevalo, izkoristili smo tudi slab servis domače ekipe. Ves čas smo držali tudi sprejem, žal pa nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Kamničanke so dvignile servis, kakovost je vendarle na njihovi strani, vseeno pa se moram dotakniti na nekatere sodniške odločitve v drugem in tretjem nizu, ki nam niso šli na roke.«

Mariborčanke prve finalistke pokala Slovenije

V prvi tekmi polfinala pokala Slovenije so v Kamniku odbojkarice Nove KBM Branika s 3:0 (22, 13, 13) premagale Luko Koper. S kom se bodo v soboto pomerile v finalu, ki se bo začel ob 18. uri, bo znano po večernem obračunu med domačim Calcit Volleyjem in SIP Šempetrom.

Nova KBM Branik – Luka Koper  (22, 13, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80, sodnika: Klinar (Žirovnica), Milojević (Ljubljana).

Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 14, Pahor (L), Dobaj (L), Bračko , Stojilković 2, Šijanec2, Kramberger, Sobočan 3, Ramić, Pintar 18, Galić, Lorber Fijok 17, Krajnc 1. Trener: Radovan Gačič.

Luka Koper: Primik, Đukić 4, Raič 2, Debernardi (L), Suljić 1, Lucas 12, Letnik, Jeretič 1, Kolbl 1, Širol, Simčič(L), Jovič, Pavlovič, Cvetanovič 10 . Trener: Dragan Grmača.

V letošnji sezoni so se mariborske in koprske odbojkarice pomerile dvakrat, obakrat so se zmage veselile aktualne državne prvakinje, ki so v gosteh slavile s 3:1, doma pa 3:0. Tudi v prvi današnji polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja so bile v vlogi favoritinj, vlogo so popolnoma upravičile, čeprav so v prvem nizu zaostajale že za osem točk.

Prvi niz se je začel s težavami mariborske ekipe na sprejem, ki jih je s svojimi servisi povzročila Lana Jovič, s tremi zaporednimi točkami Dajane Lucas in dvema Nine Đukić pa so Koprčanke povedle z 9:2. Trener bankirk Radovan Gačič je porabil oba polminutna odmora, po drugem pa so se njegove varovanke gostjam približale na tri točke zaostanka, toda po bloku Inge Raič, je bilo spet plus sedem za koprsko ekipo (9:16). Po lastni napaki Mariborčank pa je bilo celo 17:9 za Koprčanke. Vendar se bankirke niso predale, na servis Maje Košenine so po napaki Koprčank izid na 20. točki izenačili, z njenim »winnerjem« pa prišle do vodstva z 21:20, ki ga niso več izpustile iz rok. Z drugo zaključno žogo, uspešna je bila Ela Pintar, so povedle z 1:0 v nizih.

V drugem nizu sta se ekipi do sedme točki menjavali v vodstvu, s tremi zaporednimi, zadnjo je dosegla Lorena Lorber Fijok, pa so Mariborčanke povedle z 10:7. Čeprav je koprski trener Dragan Grmača vzel polminutni odmor, to ni zaustavilo mariborskih odbojkaric, ki so z asom Ele Pintar prišle že do sedmih točk prednosti (16:9). Varovanke Radovana Gačiča visoke prednosti niso več izpustile iz rok, niz pa je z novim winnerjem končala Maja Košenina.

Tretji niz, s tem pa tudi tekma, je bil odločen že ob samem začetku, ko so bankirke na servis Brine Bračko in napadu Ele Pintar Koprčankam pobegnile za osem točk (9:1). Tako kakovostna ekipa kot je mariborska visoke prednosti seveda ni zapravile, tudi zato, ker so se odbojkarice iz Kopra vdale v usodo in do konca niza je bilo samo še vprašanje, kakšna bo razlika na koncu, kajti Mariborčanke niso popuščale, še naprej so igrale zavzeto, tekmo pa je z blokom odločila Ela Pintar.

Izjavi po tekmi

Radovan Gačič, trener Nove KBM Branika: »V prvem nizu smo imeli veliko težav, ko je bila v prvi rotaciji Lana Jovič, ki nam je ni uspelo zrniti s servisa. Nadaljevanje je bilo veliko boljše, predvsem po zaostanku šestih točk (14:20), ko smo prišli v svoj ritem. Od takrat naprej do konca tekme je bila to ena celota, ki bi jo ločil od začetka. Tako pač je, ni bila to prva tekma, v kateri se nam je to zgodilo, če pa se je že, je boljše, da se je to zgodilo danes kot pa recimo jutri. Verjetno bo tudi motivacija drugačna.«

Dragan Grmača, trener Luke Kopra: »Svojo priložnost smo imeli v prvem nizu. Začeli smo ga resnično dobro, predvsem pa smo se držali dogovora, kako igrati. Žal nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, saj se nismo več držali dogovora, Mariborčanke so se razigrale in nismo jim mogli več slediti. Vseeno je kakovostna razlika med našo in njihovo ekipo.«

Za oskrbovance DSO Kamnik dober tisočak

December je že tradicionalno mesec dobrodelnosti za kamniške odbojkarje, ko s prodajo koledarja članskih ekip pomagajo lokalnemu okolje. Letos so se namenili pomagati oskrbovancem Doma starejših občanov Kamnik. Zanje so zbrali dobrega tisočaka.

Calcit Volley je letos prisluhnil želji fizioterapevtov kamniškega doma starejših občanov, ki si že celo desetletje prizadevajo pridobiti napravo za izvajanje fizioterapij z magnetnim poljem, a je bila vedno izven dosega njihovih finančnih zmožnosti. Več kot polovica njihovih oskrbovancev namreč potrebuje najzahtevnejšo zdravstveno oskrbo.

Odbojkarji so s pomočjo svojih navijačev zbrali 1.100 EUR, čemur bodo v DSO Kamnik dodali razliko do zneska in kupili napravo, ki bo lažje in težje pokretnim oskrbovancem olajšala prenekatero fizično oviro in jim omogočila večjo samostojnost in vključenost v domsko življenje.

Sredstva sta direktorici DSO Kamnik, Maji Gradišek, in fizioterapevtoma Pavletu Alandžaku ter Janezu Homarju, med včerajšnjim finalnim obračunom med ACH Volleyjem in Merkur Mariborom v Pokalu Slovenije predala predsednik OK Kamnik, Gregor Hribar, in odbojkarica Calcit Volleyja , Katja Mihalinec.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice