Mali grad

9. Križnikov pravljični festival

03.09.2020

 

9. Križnikov pravljični festival9. Križnikov pravljični festival se bo zaradi posledic novega koronavirusa letos odvil v mesecu avgustu in septembru. V Motniku in Kamniku bosta potekali pripovedovalski delavnici, osrednji kraj dogajanja pa ostaja Motnik. Organizatorji (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Me4) tudi letos uvajajo nekatere novosti. 9. Križnikov pravljični festival bo namreč zaznamoval izid knjige Gašperja Križnika, ki je izšla v sodelovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Inštituta za slovensko narodopisje, ZRC SAZU. Prvič tudi sodelujejo s Slovenskim muzejskim društvom in Društvom za interpretacijo dediščine – Zlato kanglico.

Knjigo Gašperja Križnika Sveti Coprijan: pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice so po več kot 150 letih sodelavci Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, kjer se je Križnikovo gradivo hranilo, vendarle uspeli izdati. Uredili sta jo Breda Podbrežnik Vukmir in Monika Kropej Telban, ilustriral pa Miha Hančič.

Dr. Monika Kropej Telban, častna pokroviteljica 9. Križnikovega festivala, je ob tej priložnosti izjavila: »Gašper Križnik je ohranil živo ljudsko pravljico za odrasle z vsemi možnimi epizodami, ki so jih šolani zbiralci zaradi pedagoško-moralnih načel na široko obšli, nekateri pa jih menda niti slišali niso. Križnik pa jih je ujel ne kot cenzor, filolog ali literat, pač pa jih je zapisal z vsemi tujkami, okornostmi in robatostmi, kot jih je slišal iz ust preprostih ljudi. Križnikove pravljice so dragocen in doslej še neizkoriščeni vir pripovednega izročila osrednje Slovenije, ki je s to knjigo končno umeščen na zemljevid slovenske nesnovne dediščine in v mednarodni prostor.«

Nekaterim zgodbam iz knjige bo moč prisluhniti v Motniku, 5. septembra, ob 17. uri, na tradicionalnem pripovedovalskem večeru za odrasle.

Tudi letos v goste prihaja tuja pripovedovalka. Tokrat bo to Giovanna Conforto iz Italije, ki bo izvedla predavanje in pripovedovalsko delavnico. Letos prvič bodo organizatorji sodelovali s Slovenskim muzejskim društvom. Šlo bo za organizacijo predavanja Giovanne Conforto: Pripovedovanje kot interpretacijsko orodje v muzejih. Potekalo bo 31. avgusta 2020, ob 10. uri, v Narodnem muzeju v Ljubljani. Namenjeno bo muzealcem in strokovni javnosti. Predavala bo v angleščini, zagotovljeno pa bo simultano prevajanje.

Sodelovanje z Društvom za interpretacijo kulturne dediščine - Zlato kanglico pa omogoča drugo delavnico z Giovanno Conforto, ki bo namenjena vsem, ki jih zanima umetnost pripovedovanja in reinterpretiranja ljudskih zgodb v povezavi s prostorom v katerem živijo in dediščino, ki ga zaznamuje. Delavnica Zgodba je most: povezovanje snovne in nesnovne dediščine s pripovedovanjem, bo potekala od 1. do 3. septembra 2020, od 10. do 18. ure v Mekinjskem samostanu v Kamniku. Izhodišče bo lokalna zgodba o kamniški Veroniki, ki je pol kača pol ženska in še vedno čaka na svojega rešitelja na hribčku sredi mesta. Prijave sprejemajo do 25. avgusta na mateja.keber@kam-sik.si, cena tridnevne delavnice je 100 evrov.

Osrednje dogajanje še vedno ostaja v Motniku, kjer bo poskrbljeno tudi za predfestivalsko vzdušje. Breda Podbrežnik Vukmir, idejna vodja in ena izmed soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala, se z ohranjanjem kulturne dediščine v obliki pripovedovanja ukvarja vrsto let. V soboto, 22. avgusta 2020, bo od 9. do 17. ure izvedla pripovedovalsko delavnico za domačine: Moč zgodbe.

V soboto, 5. septembra 2020, se bodo v parku Pod lipami zvrstile različne aktivnosti, namenjene družinam. Obiskovalce bodo popeljali po Motniški poti, na kateri se bodo ustavili na različnih postajah, poslušali pravljice in spoznali skrivnosti Motnika. Od 13. do 17. ure vabijo otroke in odrasle na Pravljično popoldne v parku pod lipami, kjer prvič organizirajo Odprti oder, na kateremu pravljice pripovedujejo Irena Cerar, Rok Kušlan in maestro Gorsky in Rose, duo, ki ga sestavljata Goran in Anja Završnik. V parku pa bodo obiskovalcem na voljo različne aktivnosti, kot so pravljične delavnice, aktivnosti in igre, knjižnica pod krošnjamiinizmenjevalnica knjig. Otroci bodo lahko preizkusili srečo in sodelovali v nagradni igri. Ključni dogodek za odrasle Jenkret je biv ... Sveti Coprijan bo potekal zvečer, ko bodo pripovedi iz novonastale knjige Sveti Coprijan: pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice interpretirali priznani slovenski pripovedovalci: duo Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), Boštjan Napotnik Napo, Katja Preša, Špela Frlic, Breda Podbrežnik in tuja gostja Giovanna Conforto. Za glasbeni vložek bo poskrbela Neža Drobnič Bogataj. Pozdravni nagovori bodo pripadali častni pokroviteljici festivala dr. Moniki Kropej Telban, županu Občine Kamnik Mateju Slaparju in županu Občine Vransko Francu Sušniku. Po dogodkih sledi druženje ob Okusih Kamnika, ki ga jih bodo priskrbeli na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Organizatorji 9. Križnikovega pravljičnega festivala so: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Me4.

Besedilo: Knjižnica Franceta Balantiča
Fotografije: Občina Kamnik Luka Dakskobler


<< Nazaj | Novice