Mali grad

80 let Prostovoljnega gasilskega društva Srednja vas

27.06.2010

 

Gasilci iz Srednje vasi v Tuhinjski dolini so v soboto, 26. junija obeležili visok jubilej – 80. letnico delovanja prostovoljnega gasilskega društva. Dogodek so združili s prevzemom novega gasilskega vozila z oznako GVC 16/25. Sredstva zanj so prispevali botri in Občina Kamnik.

Marca leta 1930 se je 22 ustanovnih članov udeležilo prvega občnega zbora, kjer so razdelili naloge in obveznosti znotraj društva. To so bili začetki PGD Srednja vas, ki so skupaj s pregledom delovanja društva v vseh 80. letih zajeti v društveni kroniki, ki je nastala ob tej visoki obletnici.

Člani društva so na slavnostnem dogodku uradno prevzeli ter predali v uporabo novo gasilsko vozilo GVC 16/25, ki je nadomestilo 24 let staro gasilsko cisterno. Kot pravijo domači gasilci, bo vozilo, ki lahko na intervencijo pripelje 7 člansko posadko, zagotovo hitrejše in bolj učinkovito pri posredovanju ob požarih in elementarnih nesrečah, si pa seveda želijo, da vozilo uporabljajo predvsem v preventivne namene.

V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil podžupan Brane Golubovič, ki je pohvalil prizadevnost gasilk in gasilcev, saj gre, po mnenju podžupana, za posebno poslanstvo ter način življenja. Podžupan Golubovič je dodal, da je zato dolžnost občine, da skupaj z GZ Kamnik prostovoljno gasilstvo v Kamniku dvigne na še višjo raven ter tako zagotovi dodatna sredstva, ki bodo omogočala obnovo gasilskih domov ter hitrejši nakup novih vozil in opreme. Ob koncu je zbranim čestital ob 80. letnici gasilstva, prostovoljstva, tovarištva in humanitarnega dela, kar je vredno vsega spoštovanja.

Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je v svojem nagovoru izpostavil nadvse pomembno vlogo prostovoljnih društev pri posredovanju ob vse večjih naravnih nesrečah, s katerimi se v Sloveniji v zadnjih letih žal vse pogosteje srečujemo. Članom društva, ki so ob visokem jubileju, poleg novega vozila in izdaje kronike, obnovili tudi gasilski dom, je izročil priznanje GZS I. stopnje.

Slavko Bučevec, predsednik PGD Srednja vas, se je ob tej priložnosti zahvalil med drugim avtorici kronike Vladki Bučevec ter nekaterim krajanom, ki so uspeli z veliko truda in vztrajnosti zbrati različne, neprecenljive vire, ki so združeni in predstavljeni v društveni kroniki.

Ob koncu je iskrene čestitke gasilcem izrekel tudi Marjan Semprimožnik, predsednik GZ Kamnik, jim zaželel dobro delo še naprej, zahvalo pa namenil tudi Občini Kamnik, ki je za nakup novega vozila namenila sredstva v višini 150.000 evrov.


<< Nazaj | Novice