Mali grad

8. september – mednarodni dan pismenosti

08.09.2016

 

8. september – mednarodni dan pismenostiPismenost je pomemben del razvoja vsake družbe, zato sta Organizacija Združenih Narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in Mednarodno bralno društvo 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti. Danes poznamo več vrst pismenosti, osnova za vse pa je branje. Temu so namenjene različne bralno-spodbujevalne akcije v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, tudi Poletno družinsko branje, ki se je končalo pred tednom dni.

Uspešno smo zaključili že 13. poletje  družinskega branja - bralno akcijo otrok, staršev, dedkov, babic ... in knjižnice. Beremo, ker v branju uživamo in ker je navdušenje nad branjem najboljša vzgojna popotnica, ki jo starši lahko podarijo svojim otrokom. Brali smo od 1. julija do 31. avgusta 2016. Za osvojitev nagrade je družina med počitnicami vsaj 3 krat obiskala našo knjižnico in si izposodila knjige, obiskala naše dejavnosti v knjižnici na prostem v Keršmančevem parku v Kamniku, kjer smo gostovali v času Kamfesta ali nam poslala foto utrinek iz katere izmed poletnih Knjižnic pod krošnjami.

Nagrada za vztrajno branje in obiskovanje knjižnice je naša knjiga Zlati hrib, dragocena zbirka pravljic in povedk iz Tunjic in okolice. V bralni akciji je sodelovalo 55 družin. Glede na poslane bralne utrinke smo prepričani, da so družine poletje preživele v prijetnem družinskem branju. Vse vabimo, da z branjem nadaljujete in nas obiščete tudi jeseni, ter si naredite novo zalogo knjig za prihajajoče jesenske dni.

Za sodelovanje se zahvaljujemo mag. Katarini Kesič Dimic, ki je prevzela letošnje častno pokroviteljstvo naše bralne akcije. Katarina svetuje: »BERITE! Sebi in otrokom v neomejenih količinah. To ne škoduje zdravju, česar pa za gledanje risank in uporabo računalnikov (tablic, mobitelov) ne moremo z gotovostjo trditi."

Bralna pismenost je eden od pogojev za uspešno življenje, zato je pomembno, da družine to vrednoto tudi živijo. Bralce lahko vzgajajo le bralci, zato poudarjamo družinsko branje.

Želimo vam prijeten začetek novega šolskega leta in še veliko prijetnih ur v družbi dobrih knjig.

Besedilo in fotografije: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik


<< Nazaj | Novice