Mali grad

70 let pod svobodnim soncem

09.05.2015

 

Popoldan se je na Trgu republike v Ljubljani odvijala slovesnost ob 70. obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom, ki so jo pripravili Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna organizacija Združenja borcev NOB Ljubljana. Slovesnosti, na kateri je bil slavnostni govornik prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, se je udeležila tudi delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik in ostalih veteranskih organizacij Občine Kamnik.

Po položitvi venca h grobnici herojev in prihodu praporščakov, Častne enote Slovenske vojske in enote, ki je nosila bojne zastave partizanskih enot ter jih je spremljala Rudarska godba Hrastnik, je zbrane sprva pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je izrekel spoštovanje vsem udeležencem NOB in vsem, ki so za svobodo žrtvovali svoja življenja. Poudaril je, da bi se veljalo tudi v sedanjem času zgledovati po vrednotah partizanskega gibanja.

Slavnostni govornik, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan pa se je v svojem nagovoru spomnil na svobodoljubje in upor ter med drugim dodal: »Svobodoljubja ni mogoče zatreti. Ni mogoče pokoriti naroda, ki se zaveda pravičnosti svojega boja. To smo potrdili tudi Slovenci. Odločitev za oborožen odpor je prepričljivo zanikala usodo majhnosti in nemoči slovenstva. Pluralistična osvobodilna narodna organizacija znotraj Hitlerjeve Evrope že aprila 1941 je bil izjemno zgoden in zrel politični odziv.« »Upor je bil zgodovinsko, politično daljnovidno in državotvorno dejanje. Za vselej nam je določil mesto med narodi, ki so s svojo medvojno opredelitvijo ustvarili temelje sodobnega sveta. Odločitev za boj proti barbarstvu v Evropi danes ni le sestavina naše demokracije, je tudi temelj naše suverenosti. Slovenci smo bili evropski. Z zavestjo in dejanji smo bili združeni s svobodoljubno in demokratično Evropo.« Kot je še dejal, mora vlada pokazati, da si želi razumevanja in podpore ljudi ter mora preveriti svoje načrte skozi javni dialog in opozoril:»Vsaj prodaji državnega premoženja in nacionalnemu reformnemu programu bi preverjanje z državljani dalo verodostojnost, vladi pa potrebno samozavest.«

Praporščaki, Častna enota Slovenske vojske, Policijski orkester pod vodstvom Romana Grabnerja, Orkester Slovenske vojske pod vodstvom Gregorja Vidmarja, Rudarska godba Hrastnik pod vodstvom Uroša Razpotnika, Partizanski pevski zbor Ljubljana pod vodstvom Franca Gornika, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Jurija Dalmatina pod vodstvom Damjane Mlakar so pripravili pester kulturni program. Za vezno besedo sta poskrbela Barbara Cerar in Valter Dragan. Režiser kulturnega programa je bil Iztok Tory.

Po uradni slovesnosti se je kulturni program nadaljeval v družbi Rock partyzanov, Nataše Loborec – Perovšek, Siter, Mefa in NOB, Nikolovskega in Zaklonišča prepeva.

Danes smo se tako spomnili na dogodke, ki so pred 70. leti zaznamovali slovensko zgodovino in slovenski narod, slavili pa vse tiste, ki so dali življenje za svobodo, dali življenje za nas, ki živimo 70 let pod svobodnim soncem.


<< Nazaj | Novice