Mali grad

70 let organiziranega igranja odbojke v Kamniku

24.09.2017

 

Podžupan Igor Žavbi se je popoldan v imenu Občine Kamnik skupaj z vodjem športnih programov Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Francijem Kramarjem pri prostorih Odbojkarskega kluba Kamnik udeležil praznovanja, kjer so odbojkarice in odbojkarji skupaj s številnimi podporniki in športnimi navdušenci delili priigrano pot. 70-letno pot, ki je prinesla lepe in uspešne športne zgodbe. Športne zgodbe Odbojkarskega kluba Kamnik.

Prvi podatki o odbojki v Kamniku segajo v leto 1927, ko so jo v te kraje zanesli mariborski Gozdovniki. Zaradi svoje dinamičnosti se je hitro razširila, saj so jo igrali tako rekoč vsi. Do druge svetovne vojne je celotno športno življenje v Kamniku zamrlo, po njej pa so odbojko začeli organizirano igrati leta 1947. Tega leta se je skupina, na čelu z Janezom Žvokljem, vključila v že obstoječe Fizkulturno društvo Kamnik.

Prve tekme so fantje zaigrali z moštvom vojske, v septembru 1947 pa so izbrali dve ekipi, ki sta se udeležili prvenstva okraja Kamnik, in sicer v Mengšu. Kamniška prva ekipa, za katero so igrali Roman Nerima, Janez Žvokelj, Janez Stele st., Dušan Slatinšek, Pavle Abramič in Ivan Jakopec, je bila prva, druga ekipa Kamnika pa četrta. Dve leti pozneje so v sklopu novoustanovljenega sindikalnega športnega društva Kamnik ustanovili odbojkarsko sekcijo – njen prvi načelnik je bil Janez Žvokelj, iz te pa se je leta 1971 organiziral samostojni odbojkarski klub Kamnik, ki deluje pod tem imenom še danes.

A to se le začetki, ki so vsekakor pripomogli tudi k razvoju kamniške odbojke in do dolgega seznama uspehov,ki so jih v svoji 70-letni zgodovini dosegli odbojkarji. Prvi uspehi odbojkarjev Calcit Volleyja segajo v obdobje nekdanje Jugoslavije, ko so Kamničani vrsto let uspešno nastopali v takratni drugi jugoslovanski ligi, še bolj uspešni pa so bili potem v samostojni Sloveniji. Njihovo zlato obdobje se je začelo na začetku tega tisočletja, ko so pod vodstvom Gregorja Hribarja, danes predsednika kluba, trikrat zaporedoma osvojili naslov državnega prvaka, enkrat so bili najboljši tudi v pokalnem tekmovanju. V zadnjih šestih sezonah so bili Kamničani v državnem prvenstvu petkrat drugi, zato pa so v finalu pokala lani in predlani v svoje vitrine prinesli še dva pokalna naslova.

Vsekakor pa ni zaostajala tudi ženska ekipa, ki je vse od leta 2009, ko se je po nekaj letih spet vrnila med najboljše slovenske klube, v samem vrhu slovenske odbojke. Leta 2010, ko je ekipo vodil Franci Obolnar, je prvič prišla do naslova državnih prvakinj, nato pod vodstvom Gašperja Ribiča še dvakrat (leti 2015 in 2016), dvakrat pa je bila najboljša tudi v pokalnem tekmovanju (leti 2013 in 2014). Obe kamniški ekipi, ki sta v svojih vrstah imeli in še imata številne slovenske reprezentante in reprezentantke, sta se izkazali tudi v evropskih pokalih. Največji uspeh so Kamničani dosegli leta 2004, saj so v pokalu Top teams, zdajšnjem pokalu CEV, izpadli šele v četrtfinalu, do četrtfinala so se prebili tudi leta v pokalu Challenge, medtem ko so bile Kamničanke v srednjeevropski ligi dvakrat prve (leti 2014 in 2015), v pokalu Challenge so leta 2014 prišle do četrtfinala, leta 2016 pa so igrale v ligi prvakinj. Če k vsem tem uspehom dodamo še podatek, da v klubu delujejo vse selekcije, od najmlajših naprej, v katere je vključeno več kot 200 članov in članic, kar je tudi zgornja meja glede na prostorske zmogljivosti, je več kot dovolj razlogov, da so v Calcit Volleyju z do zdaj prehojeno potjo več kot zadovoljni.

Predsednik Odbojkarskega kluba Kamnik Gregor Hribar se je ob uradnem delu prireditve ob praznovanju okroglega jubileja zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je odbojka v Kamniku na resnično visokem nivoju. 

Podžupan Igor Žavbi se je v imenu Občine Kamnik skupaj z vodjem športnih programov Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Francijem Kramarjem s sladkim presenečenjem zahvalil za vse uspehe, ki so jih nanizali do sedaj in s pozitivnimi željami zrl v prihodnost kamniške odbojke.  

Čestitkam se je pridružil še predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ravno tako pa je dobre želje namenil tudi generalni sponzor Odbojkarskega kluba Kamnik in direktor podjetja Calcit d. o. o. Matevž Kirn.

Vsekakor o Odbojkarskem klubu Kamnik vedo največ povedati prav tisti, ki so začeli to uspešno zgodbo in tisti, ki skrbijo za to, da se le-ta tudi nadaljuje in hkrati še nadgrajuje. Prijetne zgodbe so zbranim namenili Janez Žvokelj, Milan Windschnurer, Olga Šraj, Pavla Žergaj, Roman Pogačar, Tone Stele,  Jernej Koncilja, Aleš Škorjanc, Aleš Hribar, Neva Suhadolčan in Gašper Ribič. Kot se za okrogli jubilej spodobi, so bila podeljene častna priznanja, ki so jih prejeli Tomo in Pavla Žargaj, Ante Tadić, Marjan Novak, Franci Kramar in Matevž Kirn, hkrati pa je bila to tudi priložnost, da se nam je predstavila prva ženska in prva moške ekipa, ki bo za Kamnik igrala v sezoni 2017/2018.

Ob praznovanju 70. obletnice Odbojkarskega kluba kamnik nas je v preteklost in v zlato dobo slovenske popevke popeljala Elda Viler, za glasbeno popestritev jazz, soul in pop uspešnic, disco legend pa tudi slovenskih zimzelenih je poskrbela skupina SOUL, JAZZ in JAZ.

VSE NAJBOLJŠE KAMNIŠKA ODBOJKA!


<< Nazaj | Novice