Mali grad

7. sociološki dan Gimnazije Kamnik – SLOVENIJA TERRA MARITIMA

29.09.2011

 

Tradicionalnega, letos že 7. sociološkega dneva Gimnazije Kamnik, so se udeležile dijakinje tretjih in četrtih letnikov Gimnazije Kamnik, ki imajo sociologijo za izbirni maturitetni predmet pod vodstvom profesorja sociologije, Bojana Časa ter v soorganizaciji Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana v občini Devin in Športnega društva Sappa iz Kamnika.

Tokratni sociološki dan z naslovom »SLOVENIJA TERRA MARITIMA« (Slovenija pomorska država), s podnaslovom Od Milj do Devina - Korenine slovenskega morja, Časovnost nečasovnega - med tradicijo in modernostjo, je bil nekaj posebnega, saj je potekal na in ob Jadranskem morju.

 
   

Predpriprave na sociološki dan so se pričele že pred desetimi dnevi, ko so si dijaki pri pouku ogledali film Jadrana Sterleta z naslovom Korenine slovenskega morja in se formirali v tri posadke po 8 oziroma 9 članov ter si razdelili dolžnosti in obveznosti. Ta ponedeljek pa jim je Matej Lah iz Športnega društva Sappa predstavil Življenje na jadrnici oziroma jim predstavil osnovne spretnosti jadranja.

 
   

Danes zjutraj je 25 dijakinj, pet profesorjev ŠCRM ter njihov ravnatelj in direktor, Šemso Mujanovič krenilo iz Izole proti Sesljanu. Okoli poldneva so polni novih doživetij pripluli do sesljanske marine, kjer sta jih pozdravila kamniški župan, Marjan Šarec in devinski župan, Gorgio Reta, ki sta srečanje izkoristila tudi za kratek pogovor. Vsi skupaj so prisluhnili Bojanu Času, ki je predstavil Mornarjev vsakdan (veliki in mali mornarji), Marinu Košuti, ki je opisal delovanje Jadralnega kluba Čupa, o Zgodovini slovenskega pomorstva pa je spregovoril Bruno Volpi Lisjak. Gimnazijke je pozdravil tudi Simon Savitz Košuta, ki je skupaj z Jašem Farnetijem pred nekaj dnevi na regati na Gardskem jezeru osvojil naslov absolutnega državnega prvaka.

 
   
   

Posadka se je nato podala na triurno vožnjo do izolske marine, kjer so uspešno sklenili 7. sociološki dan.

 

<< Nazaj | Novice