Mali grad

7. februar 2017 - dan varne rabe interneta

07.02.2017

 

7. februar 2017 - dan varne rabe internetaDanes, 7. februarja 2017, praznujemo dan varne rabe interneta. Da bi bil internet prijazno in varno okolje za vse uporabnike, nosimo odgovornost vsi. Vsak izmed nas namreč lahko internet izboljša tako, da je prijazen do drugih uporabnikov spleta, spoštuje in varuje svojo zasebnost in zasebnost drugih na internetu, ne zanemarja odnosov v živo zaradi pretirane rabe tehnologije, internet uporablja preudarno in odgovorno sebi in drugim v prid.

Slogan letošnjega dneva na mednarodni ravni je Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji bomo v luči tega pozornost namenili predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Več o varni rabi interneta si lahko preberete na http://www.safe.si/

Koristno je razmisliti o tem, kako biti dober spletni prijatelj, kakšne lastnosti ima tak človek in kaj lahko sami storimo za boljši internet.

Idej za spletna dobra dela mladih je veliko: lahko mlajšim od sebe pokažejo, kako uporabljati nastavitve zasebnosti v družabnih omrežjih, podprejo sošolca, ki je žrtev vrstniškega nasilja na spletu, svojo babico ali dedka opozorijo na morebitne pasti spleta, delijo poučne in zabavne vsebine s svojimi prijatelji, medtem ko vsebin, ki bi lahko koga prizadele, ne širijo naprej po spletu, od svoje punce/fanta in prijateljev ne zahtevajo gesla za mobilni telefon ali profile na spletu, ampak jih raje naučijo narediti močno geslo, ki ga ne bo mogel nihče uganiti in nenazadnje tudi prijavljajo nezakonite spletne vsebine na prijavno točko Spletno oko.

Celomesečne aktivnosti za promocijo varne in odgovorne rabe tehnologije tekom februarja kot meseca varne rabe interneta bodo po navedbah centra Safe.si tako namenjene predvsem promociji kulturnega vedenja v komunikacijah na spletu, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta.

S tem namenom je Safe.si pozval šole po državi, da bodisi v obliki učnih ur, delavnic, razprav ali na kakšen drug način organizirajo lastne dogodke za obravnavo osrednje teme. Po podatkih s spletne strani centra se bo letos dogodkom v sklopu meseca varne rabe interneta pridružilo več kot 200 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov po državi, med drugim tudi kamniške šole.

Podatki državnega statističnega urada za prvo četrtletje lani sicer za Slovenijo kažejo, da je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem devet odstotkov mladih v starosti od 16 do 24 let, kar pomeni okoli 15.920 oseb, naletelo na okužbo z računalniškim virusom, kar je povzročilo izgubo podatkov ali časa.

Okoli trem odstotkov oseb, starih od 16 do 24 let, pa se je zgodilo, da so bili zlorabljeni njihovi osebni podatki, sporočeni prek interneta, ali njihova osebnost, npr. z zlorabo fotografij, videoposnetkov itd.

V skrbi za svojo varnost pri uporabi interneta je omejilo posredovanje osebnih podatkov v spletna družabna in profesionalna omrežja ali se je temu odpovedalo 31 odstotkov 16- do 24-letnikov, 21 odstotkov jih je tako ravnalo pri spletnem nakupovanju, 16 odstotkov pri prenašanju programske opreme, glasbe, videodatotek, iger ali drugih podatkovnih datotek.

Zelo poučni so tudi filmčki, dosegljivi na povezavi http://safe.si/gradiva-in-orodja/video-vsebine

Skupaj spremenimo internet na bolje.


<< Nazaj | Novice