Mali grad

60. let Gimnazije in 30. let ekonomskega izobraževanja v Kamniku

15.04.2010

 

Letos mineva 60 let od začetkov srednjega šolstva v Kamniku. V šolskem letu 1949/1950 je začel delovati 5. razred kamniške višje gimnazije, odprtje treh oddelkov upravno-administrativnega programa, ki so pomenili temelje za ekonomsko izobraževanje, pa je sledilo leta 1979.  V Šolski center Rudolfa Maistra (ŠCRM) se je ustanova preimenovala leta 1996 ter se takrat ločila na Gimnazijo in Srednjo ekonomsko šolo.

Visoka jubileja so včeraj v Domu kulture Kamnik obeležili z dogodkom Slavnostna akademija, katerega so se udeležili, poleg predstavnikov Ministrstva za šolstvo in šport ter Občine Kamnik, tudi kar nekateri nekdanji profesorji in dijaki. Spet drugih so se spomnili preko multivizijske projekcije in programa na odru, za katerega so poskrbeli dijaki ŠCRM-ja.

V uvodu sta spregovorila pomočnik ravnateljice Gimnazije Pavel Škoberne ter ravnateljica Srednje ekonomske šole mag. Tatjana Novak, ki se je zahvalila za uspešno sodelovanje in podporo tako Občini Kamnik kot lokalnim skupnostim ter Ministrstvu za šolstvo in šport.

Čestitke ob visoki obletnici ter uspešnem delu je zbranim namenil tudi Vinko Logaj, generalni direktor Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na Ministrstvu za šolstvo in šport. Spregovoril je o velikem pomenu kakovosti izobraževalnih programov, k čemur bo ministrstvo strmelo tudi v bodoče. Prepričan je tudi, da bo kamniški šolski center uspešno izvajal nov program predšolske vzgoje, s katerim pričenjajo jeseni.

V imenu Občine Kamnik je čestitke ob jubileju sedanjim in nekdanjim predstavnikom ŠCRM-ja namenil podžupan Brane Golubovič, ki je spomnil na pomembno vlogo povezovanja, spoštovanja, razumevanja, sprejemanja drugačnosti in zaupanja med generacijami ter poudaril pomembno vlogo tudi učiteljev, ki imajo poslanstvo in moč, da s svojim delom tlakujejo pot naslednjim generacijam.

   
 

Na odru sta v nadaljevanju na svoj način predstavila svoje delo dva nekdanja dijaka ŠSRM-ja Tanja Potočnik, danes igralka v SLG Celje in Rok Kosec, radijski moderator in direktor Radia Študent.

V programu so še nastopili Gledališka skupina Rudolfi, Komorni pevski zbor Šutna, Martina Šraj in Simon Skalar, Brejkerji The Rock Crew, Glasbena skupina Kalaja in Gregor Legiša iz plesne šole Urška

Za tehnično podporo so poskrbeli Jasa Project, koTV Kamnik, Vemiz Media, MC Kotlovnica in Skupina Štajn.

Na šolskem centru so ob tej priložnosti pripravili tudi zbornik s predgovorom predsednika dr. Danila Türka, ki so ga zbranimi podarili ob koncu.


<< Nazaj | Novice