Mali grad

6. Križnikov pravljični festival v zelenem okolju odpira vrata domišljije

09.06.2017

 

6. Križnikov pravljični festival v zelenem okolju odpira vrata domišljijeŽupan Marjan Šarec se je pozno popoldan udeležil odprtja 6. Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv ..., katerega častna pokroviteljica je letošnje leto etnologinja in slovenistka, raziskovalka na Glasbeno narodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani dr. Marjanca Klobčar. Dogodku, ki se je odvijal v Kulturnem domu Motnik, pa so prisostvovali tudi župan Občine Vransko Franc Sušnik, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir, predsednik Krajevne skupnosti Motnik Marjan Semprimožnik in predsednik Kulturnega društva Motnik Rafko Goltnik.

Festival, ki se bo odvijal še jutri, v soboto, 10. junija, je namenjen Gašperju Križniku, enemu najpomembnejših zapisovalcev slovenske slovstvene folklore iz 19. stoletja, njegovemu delu in pravljicam, ki jih je zapisal. Da so v Motniku na zgodnjepoletni petek in soboto doma pravljice, si že šesto leto z veliko zanesenjaštva prizadevajo soustanovitelji, in sicer Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar skupaj z ostalimi podporniki in sodelujočimi. 

Tako kot vsako leto se Festival začenja s pripovedovanjem pravljic za odrasle, ki so jih v polni dvorani Kulturnega doma Motnik namenili dobri in izkušeni pripovedovalci. Zbrane je ob tej priložnosti pozdravil župan Občine Vransko Franc Sušnik.

Župan Marjan Šarec je z željo, da bi Križnikov festival živel še dolgo časa, da bi se razvijal in privabljal vse generacije obiskovalcem pripovedovalskega večera dejal: »Lepo pozdravljeni na tem edinstvenem festivalu, ko se pripovedujejo pravljice, danes pravljice za odrasle. Križnikov pravljični festival je postal zelo cenjen in poznan širom Slovenije in Motniku prinesel določeno prepoznavnost. Veseli me, da so danes tukaj sorodniki Gašperja Križnika. Tistega, ki je zapustil dediščino, ki nam je lahko resnično v ponos. Dediščino, o kateri bomo še dolgo časa govorili in dediščino, ki jo bomo še dolgo raziskovali ter se o njej pogovarjali. Njegove zgodbe so poučne in nas lahko pripeljejo v druge časa. Želim si in verjamem, da bo prijeten večer, saj so se organizatorji, tako kot vsako leto, resnično potrudili in prav lepo je videti njihov zanos in veselje nad festivalom, ki v Motnik vedno privabi številne obiskovalce.«

Letošnja častna pokroviteljica, etnologinja in slovenistka, raziskovalka na Glasbeno narodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani dr. Marjanca Klobčar pa je Festivalu, ob pripovedovanju Križnikove pravljice, med drugim namenila naslednje misli: »Pravljice se v Motniku niso naselile po naključju: ko je skozi ta trg tekla pomembna prometna pot med Primorjem in Podonavjem in so v motniških gostilnah prenočevali popotniki in prevozniki, so predstavni svet domačinov bogatile številne zgodbe iz daljnega sveta in iz bližnje okolice. Nekatere so se pomudile v Motniku le kratek čas, druge so se udomačile. V njih so se pripovedi iz resničnega življenja prepletale z zgodbami, ki so presegale svet izkustvene resničnosti in so odpirale vrata pravljičnim junakom.«

Za pravljice so danes poskrbeli Agica Kovše, Ivanka Učakar, Špela Frlic, Boštjan Napotnik, Jerca Cvetko in Jure Engelsberger, z vezno besedo je uradno odprtje pospremila mag. Breda Podbrežnik Vukmir, večer pa se je zaključil s koncertom glasbenih mojstrov Terrafolk Violin Duo. Obiskovalci so si v parku Pod lipami ogledali razstavo fotografij Janeza Glavača z naslovom »Svet žuželk« in se na prijeten poletni večer posladkali z Okusi Kamnika.


<< Nazaj | Novice