Mali grad

58. slovesnost na Kostavski planini

22.12.2013

 

Združenje borcev za vrednote NOB Tuhinj in Kamnik ter Zveza slovenskih častnikov, organizacije Kamnik, Komenda sta danes organizirali že 58. slovesnost na Kostavski planini v počastitev spomina žrtvam te bitke. Dogodka se je dopoldan udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Borba na Kostavski planini se je zgodila 24. 12. 1942, ko je reorganiziran odred Kamniškega bataljona napadlo več tisoč sovražnikov. V neenakem boju, saj so Nemci napadli z več kot dvajsetkratno premočjo, je padlo 16 kamniških borcev.

Ob zvokih Zdravljice v izvedbi Mengeške godbe ter prisotnostjo praporščakov in enote Triglav je zbrane najprej nagovoril župan Marjan Šarec. »Še nekaj dni nas loči do praznikov, ki naj bi ponazarjali mir, nov začetek in sodelovanje. Danes lahko rečemo, da živimo v nekem prikritem miru, pod tem mirom pa tli nezadovoljstvo. Če dosežemo samo to, da se zbiramo na takšnih slovesnostih, v miru, prijatelji med seboj, smo nekaj naredili. Pa tudi če različno mislimo. Zagotovo vsak izmed nas, ki tukaj stoji, ne deli mnenja vseh. Vsak ima svoje poglede na svet. A to so različni pogledi, ki nas bogatijo. V tem predprazničnem času vam želim, da bi znali pozitivno gledati na svet, da bi znali v sočloveku prepoznati tisto lepo, da bi v sočloveku znali prepoznati njegov trud, njegove napake pa nekako potisniti v stran. Vsi imamo svoje napake, vsi smo kdaj zgrešili. Zato ne zapravimo svojega življenja za razočaranja, kar je slabega vrzimo čez ramo in pojdimo naprej. Želim vam mirne božične praznike, v novem letu pa sreče, zdravja, predvsem pa smiselnosti v tem, da ne vidimo vsega črno, ampak poskušajmo pogledati, da je kozarec vendarle na pol poln in ne vedno na pol prazen. Ni vse slabo, kar pa je, pa bomo le s skupnimi močmi popravili.«

Slavnostna govornica in nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič se je v nagovoru spomnila poguma borcev in njihovega tovarištva. »Šestnajst jih je padlo, šestnajst so jih pripeljali v Šmartno, kjer je mrtva trupla stražil okupatorski vojak. Ampak partizani so se bojevali naprej, tovarištvo je raslo naprej in to je tisto kar danes tako neusmiljeno pogrešamo. Tovarištvo, tovarišice in tovariši! Generacije živimo življenje in vrednote, ki so nam jih dali naši starši. Jaz sem ponosna, da sem hči partizanskega kurirja in kasneje partizan, borca Dolomitskega odreda. Ta ponos, ki sta mi ga dala mama in oče prenašam na svoje otroke.« Poseben pomen je namenila gospodu Jožetu Zupančiču, še edinemu preživelemu borcu te bitke, izpostavila ponos in vrednote, ki jih širi ter poudarila, da kot narod ne moremo propasti, najti pa moramo energijo, da bomo človek človeku, da bomo nekomu namenili preprost dober dan in držali skupaj. »Želim vam, da najdete moč v sebi, da gremo naprej, tako kot znamo, ne da teptamo. Da spoštujemo, gradimo in živimo, tako kot si želimo in zaslužimo. Vesele božične praznike in srečno novo leto.«

Z zvoki glasbe sta dogodek obarvala tudi Vesna in Gašper Drolc, vezna beseda in recitacija pa je pripadala članu Kulturnega društva Ivan Cankar iz Šmartnega Igorju Žavbiju.


<< Nazaj | Novice