Mali grad

53. rojstni dan nihalke na Veliko planino

13.09.2017

 

53. rojstni dan nihalke na Veliko planinoVožnja z nihalko na Veliko planino je pravo doživetje! Le v petih minutah vas z doline na Veliko planino pripelje nihalka, med vožnjo pa lahko uživate v čudovitem razgledu na Grintovce ter Ljubljansko kotlino.

Pisalo se je leto 1964. Bil je trinajsti september, ko je kabina s prvimi potniki povzpela proti robu planine, na Šimnovec. Kabina je takrat sprejela 30 potnikov, vožnja pa je na razdalji 1643 trajala približno 7 minut. Nosilna vrv je takrat tehtala 17 ton, vlečna vrv pa 12 ton. Danes nihalka potnike na planino pripelje v le 5 minutah, sprejme pa 32 potnikov. 

Leta 1958 zaradi želje, da bi na Veliko planino zgradili žičnico, Vlasto Kopač za OLO Ljubljana izdela urbanistični program in varstveni režim Velike planine ter tako zavaruje pastirski del planine. Tako je Kopač dve leti kasneje projektiral obe postaji žičnice ter hotel Šimnovec in že naslednje leto so pričeli z gradnjo nihalke na Veliko planino. Isto leto se uradno odpre tudi sedežnica na Zeleni rob (sedežnica Šimnovec), 

Izgradnja nihalke na Veliko planino je te lepote približala obiskovalcem. Tako se je na Veliki planini pričel širiti tudi turizem, v zimskih mesecih pa je bila Velika planina množično obiskano smučišče.

Nihalka na Veliko planino je ena izmed treh nihalk v Sloveniji, letno pa povprečno prepelje 32.000 potnikov. Število se je v zadnjih letih močno zvišalo, saj se je v letošnji poletni sezoni z nihalko prepeljali že 53.000 potnikov.

Decembra 2011 pa je bilo v celoti zamenjano ''srce'' nihalke. Tako je nihalka na Veliko planino z novo strojnico postala še varnejša, učinkovitejša ter varčnejša.

Vir: Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice