Mali grad

50 let Osnovne šole Frana Albrehta

23.05.2014

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem v polni Športni dvorani udeležil praznovanja 50-obletnice Osnovne šole Frana Albrehta, s sijajno kulturno-športno prireditvijo, ki so jo sooblikovali učenci šole.

Prve ideje o gradnji nove šole so zapisane 14. oktobra 1953. Ravnateljstvo kamniške gimnazije se je obrnilo na Svet za prosveto in kulturo ljudskega odbora mestne občine Kamnik, Svet za prosveto okraja  Ljubljana – okolica in Gospodarski svet LOMO Kamnik ter predlagalo izgradnjo novega poslopja za kamniško gimnazijo. Po dveh letih prepričevanja, 21. marca 1955, je Svet za komunalne zadeve LOMO sprožil postopek izgradnje nove gimnazije, na katero je prišel tudi inženirEmil Navinšek. Arhitekt Emil Navinšek je pripravil osnutek za novo gimnazijo. Pred pol stoletja sta se v novo šolsko poslopje v Kamniku vselila gimnazija in I. osnovna šola Kamnik. Zgradba, ki jo danes poznamo kot Osnovno šolo Frana Albrehta, je bila zgrajena po načrtih arhitekta Emila Navinška. Šola se je preselila v novo šolsko poslopje 8. oktobra 1963. Od septembra do 8. oktobra je pouk potekal v naravi. Pouk na razredni stopnji je potekal brez zapletov in učenci so bili s tako obliko pouka zelo zadovoljni, predvsem zato, ker ni bilo šolskega zvonca. Na predmetni stopnji so pouk vodili razredniki, le pouk fizike in matematike so vodili predmetni učitelji v stari mestni telovadnici. Prvi ravnatelj OŠ Frana Albrehta je bil profesor Slavko Ferbežar.

Zbrane je sprva nagovoril ravnatelj Osnovne šole Frana Albrehta Rafko Lah in med drugim povedal: »V petdesetih letih se je nabralo veliko izjemnih uspehov, izzivov, izkušenj, spominov, zgodb. Nekatere smo zbrali v knjigi/zborniku, ki smo ga ob tej priložnosti izdali. Vsako desetletje je dodalo svojo barvitost. Hvala vsem, ki ste v teh petdesetih letih soustvarjali življenje in delo šole ter prispevali k temu, da je danes Osnovna šola Frana Albrehta uspešna kulturna šola, šola ki uspešno sodeluje v mednarodnih projektih, šola, ki dosega v slovenskem prostoru prepoznavne uspehe na različnih področjih, šola, ki v zapisu njene vizije in delovanja gradi na kulturi in občih vrednotah za kulturo dobro skupnosti.«

Župan Marjan Šarec je ob praznovanju jubileja največje kamniške šole dejal: »Osnovna šola Frana Albrehta je največja šola v kamniški občini in združuje tudi največ ljudi. In to je najbolj pomembno. Niso pomembni zidovi, nagrade, ampak ljudje, ki sestavljajo to šolo. Ljudje, ki delajo z ljubeznijo, ljudje, ki ne pridejo v službo, ampak pridejo otrokom podajat znanje, voljo do dela in predvsem vzgajat prihodnje rodove. Osnovna šola Frana Albrehta je znana tudi po tem, da se o njej veliko govori. Ne govori se vedno tako kot bi si želeli, torej govorijo se neresnice. Ena izmed njih je ta, da smo na občini nanjo pozabili. To nikakor res. Preuredili smo vse podružnice, lani je tudi Mekinjska šola dobila novo podobo. Delamo pa tudi na tem, da bi tudi matična šola dobila lepšo podobo kot jo ima sedaj. Zato dragi starši, brez skrbi, nismo pozabili na Osnovno šolo Frana Albrehta in tudi ne bomo. Šola je preživela 50 let in jih bo še 50 s tako srčnim in sposobnim kadrom kot ga ima. Iskrene čestitke ob obletnici in v naslednjih 50 let, veselo in smelo.«

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je uvodne besede posvetil učenkam in učencem šole: "Otroci imate vso pravico, da uživate otroštvo. A zavedajte se, da boste z več znanja imeli tudi več svobode, izbire in priložnosti, da s talenti posežete po zvezdah. Tisti med vami, ki boste bolj radovedni in zvedavi, boste imeli več možnosti, da dosanjate svoje sanje," je dejal predsednik in jim zaželel vse najboljše. 
"Učiteljem in učiteljskemu zboru, ki se vestno, predano in tankočutno trudite v vsakem posamezniku spodbujati tisto, kar je v njem najboljšega, ustvarjalnega in izjemnega, najlepša hvala. Najlepša hvala za ves vaš trud in ker na poučevanje gledate kot na poslanstvo, da izobražujete in vzgajate." Za konec pa nagovoril tudi starše: "Slovenija danes ne kaže najbolj prijetnega obraza. A z dovolj strpnosti, pameti, medsebojnega spoštovanja in s prepričanjem, da se bomo kot skupnost izvlekli, nam bo to tudi uspelo. Naši otroci morajo imeti pravico, da sanjajo svoje sanje," je dejal predsednik in pozval, da naredimo vse kar je v naši moči, da si bodo naši otroci zgradili svet po svojih pričakovanjih ob negovanju tradicionalnih vrednot.  

Za kulturni program so poskrbeli Gregor Ftičar na klavirju, učiteljski pevski zbor, Tone Ftičar z recitacijo, Matic Smolnikar na kitari, Matej Strehar z recitacijo, Matej in Iza skratkim dvogovorom, Pihalni orkester in mažoretke.

Za fantastičen in dih jemajoč športni program pa učenke in učenci prve triade s plesom, profesorica glasbene vzgoje Mateja Kališnik s pevci in gibalno točko ter učenci šole z atraktivnimi športnimi točkami. Za vezno besedo je poskrbela Barbara Medvešček, za organizacijo celotne prireditve pa učiteljici Jana Svetec in Tamara Bračič.


<< Nazaj | Novice