Mali grad

5. december 2015 – mednarodni dan prostovoljstva

05.12.2015

 

Prostovoljstvo je oblika osebne odgovornosti ter družbeno priznana in cenjena vrednota. Bogati naše medsebojne odnose in družbo kot celoto. Bolj preprosto pa prostovoljstvo pomeni prisluhniti sočloveku in ga podpreti, ko je v težavah.

Prostovoljke in prostovoljci smo danes predstavniki generacije, ki ni izgubila sočutja in svojo energijo ter znanje namenjamo boljšemu jutri. To ni povezano s starostjo, je pa ganljivo in hkrati odgovorno. Vliva optimizem ob spoznanju, da se za črnimi oblaki prepirov, vojn, onesnaževanja planeta in naravnih katastrof še vedno skriva sonce in pozitivna energija in da nisi sam.

Povezujemo različne institucije, od šol, preko društev upokojencev in ostale podobne organizacije, ter podpiramo medgeneracijsko sodelovanje in izmenjavo znanj med mlajšo in starejšo generacijo. Na tak način presegamo predsodke in dosegamo tesnejše sodelovanje med generacijami.

Zavedati se moramo, da smo le s skupnimi močmi odlični in uspešni. Skupaj lahko najdemo več in boljše poti za reševanje težav, ki se pojavljajo v običajnem življenju, pa tudi ob velikih stiskah, ki se dogodijo, bodisi zaradi naravnih katastrof ali človeške neumnosti.

Prostovoljstvo je najbolj živo tam, kjer je za vlaganje in spodbujanje k aktivni participaciji na lokalnem nivoju največ posluha. Odločilno vlogo pri tem imajo župani in občinske uprave. Ne glede na bogastvo posamezne družbe je za njen razvoj in skupno dobrobit pomembna pripravljenost prebivalcev za sodelovanje v skupno dobro. Pripravljenost prebivalcev za prostovoljsko delo je znak vključujoče, povezane, zdrave družbe.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in upamo na še mnoga uspešna sodelovanja.

Ob 5. obletnici delovanja Zavoda Oreli smo posneli film. Poiščite se v filmu, ki si ga lahko ogledate tukaj, in odgovorite še vi: Kaj je mladost? Kaj je starost? Kaj je prostovoljstvo? 

Kdor si želi postati prostovoljec/prostovoljka, pridite v Svetovalno pisarno za starejše v času uradnih ur (Tomšičeva 23, torki od 8. do 10. ure in četrtki od 15. do 17. ure). Lahko pa se tudi prijavite na izobraževanje preko elektronske pošte zavod.oreli@gmail.com ali info@kamnik-starejsi.si.

Lepo povabljeni, pridružite se nam!

Besedilo: Zavod Oreli
Fotografije: Občina Kamnik in Zavod Oreli


<< Nazaj | Novice