Mali grad

5. brezplačni kopalni dan za otroke iz kamniške občine

12.07.2012

 

Otroški smeh in iskrice v njihovih očeh, to je pravzaprav moto brezplačnega kopalnega izleta za otroke iz kamniške občine, ki sicer nikoli ali pa le redko vidijo morje, ki sta ga v torek, 10. julija 2012, že petič po vrsti organizirala Edita in Brane Vrankar.

Piran, Ankaran, Izola, Portorož so mesta, ki so jih obiskali v preteklosti, letos je bil na vrsti Koper. Vesela druščina 35 otrok, sedmih spremljevalcev (Iva, Lučka, Lojzka, Vida, Brane, Blaž in Marinka) in nasmejane voznice Edite je ob pesmi Mi gremo pa na morje krenila na pot. Ob avtocesti je bil postanek za malico (sendvič in sok), po prihodu v Koper so se v bližini Luke izkrcali iz avtobusa, se sprehodili skozi staro mestno jedro, potem pa jih je že čakala barka, ki jih je popeljala vzdolž slovenske obale, ki je z morja videti še bolj zanimiva. Nekateri otroci so prepoznali plaže, kjer so se pretekla leta kopali.

Kapitan je nazorno razložil, kje se nahajajo, jih sproti seznanjal o krajih na slovenski, hrvaški in tudi italijanski obali, ki so jih videli v daljavi. Slišali so, kako globoko je slovensko morje, kje naj bi potekala slovensko-hrvaška morska meja. Na morju so opazili Triglav – pluli so namreč mimo slovenske vojaške ladje s tem imenom. Slišali so razlago, kako ribiči z zastavicami označijo vržene ribiške mreže, gojišča školjk in še veliko drugega. Vsi pa so z nestrpnostjo čakali, da se v Bernardinu izkrcajo in smuknejo v morje. Spremljevalci so poiskali senčno plažo pod borovci v bližini pomorske šole, kjer jih je obiskal Tone Smolnikar, upokojeni dolgoletni kamniški župan, ki še vedno z veseljem podpira dobrodelne akcije.

Otroci in spremljevalci so bili po kopanju kar malo utrujeni, saj so se žogali, plavali, malo posladkali, grelo jih je toplo sonce, na barki pa jih je čakalo kosilo, ki so ga z veseljem pojedli. Sledilo je kartanje, nekateri so igrali šah, drugi so peli, nekaj jih je malo zadremalo... Polni lepih vtisov so pripluli nazaj v Koper, kjer so se osvežili s sladoledom. Na avtobusu sta leva in desna stran potnikov tekmovali v zanimivem kvizu – na koncu je bil rezultat izenačen in velika vrečka bonbonov se je razdelila med vse.

Voznica Edita je udeležence izleta varno pripeljala nazaj v Kamnik in obljubila, da bo brezplačni kopalni izlet tudi prihodnje leto, saj se dobri ljudje, ki pomagajo pri projektu, vedno najdejo.

Poleg Edite in Braneta (Prevozi in turizem Edita Vrankar s.p., Češnjice), pri projektu že vseh pet let sodeluje družinsko podjetje Avtoličarstvo in kleparstvo Papež Podjelše (letos je poleg finančne pomoči vsem otrokom poklonilo izredno lepe sončno rumene, spremljevalcem pa zelene majčke). Že drugo leto se je vključila zavarovalnica Vzajemna, z veseljem pa je priskočila na pomoč tudi LTS-Za Kamnik, ki je na pikniku prijateljev v ta namen pripravila dobrodelni srečolov in srečke so, ko so ljudje zvedeli za kaj bo šel denar, takoj pošle!

Besedilo in fotografije: Marinka Mošnik


<< Nazaj | Novice