Mali grad

5. Križnikov pravljični festival v znamenju živega pripovedovanja ob stripu in ljudski glasbi

10.06.2016

 

5. Križnikov pravljični festival v znamenju živega pripovedovanja ob stripu in ljudski glasbiPodžupan Igor Žavbi se je zvečer v imenu Občine Kamnik udeležil odprtja 5. Križnikovega pravljičnega festivala, in sicer skupaj z letošnjim častnim pokroviteljem festivala Andrejem Rozmanom Rozo, z direktorico Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Boženo Peterlin, direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir in direktorico Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko Suzano Felicijan Bratož.

Danes, 10. junija 2016, in jutri, 11. junija 2016, se bo v Motniku in na Vranskem odvijal že 5. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv...Osrednja nit pestrega kulturnega programa za otroke in odrasle bo pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja Gašper Križnik, a letos tudi v povezavi s stripom in z ljudsko glasbo. Festival pa poleg pravljic, posameznikom in družinam ponuja obilje dogodkov, sprehodov, iger, glasbe, ustvarjanja, celo kulinaričnih užitkov.

Slovesno odprtje predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski dogodek za odrasle, ki poteka v Kulturnem domu Motnik. V imenu Občine Kamnik se je zbranim pridružil podžupan Igor Žavbi, ki je ob tej priložnosti dejal: »Iskrena hvala in pohvala vsem, ki se trudijo pripraviti Križnikov festival. Hvala vsem, ki obujate in ohranjate spomin na Gašperja Križnika, negujete tradicijo pripovedovanja pravljic in pripovedk, ne samo na tem festivalu, temveč skozi celo leto, širom Slovenije in ob različnih priložnostih. Mislim, da je to eden največjih zakladov, ki jih ima slovenska kultura. In čeprav se mi na pripovedovanje pravljic utrne spomin na dolg zimskih večer ob domači peči, sem še toliko bolj vesel, da razbijate ta mit in Križnikov festival pripravljate na začetku poletja, ko vam lahko tudi malce ponagaja vreme, a kot pravi optimisti se ne predate. Iskrene čestitke vsem organizatorjem in prostovoljcem ter vsem krajankam in krajanom, ki ne samo ta dva dni, pač pa mnogo več časa preživite z in za Križnikov festival.«

Letošnji častni pokrovitelj, pesnik, pisatelj, dramatik, igralec, prevajalec in tudi pripovedovalec Andrej Rozman Roza pa je festival odprl z naslednjo mislijo: »Z veseljem sem sprejel povabilo na Križnikov festival. Najprej zato, ker mislim, da je renesansa pripovedovalske kulture, ki je zajela naše kraje, zelo koristno za bolj sproščen odnos Slovenk in Slovencev tako do svojega jezika kot tudi do literature. V nasprotju s pisanjem in branjem, je pripovedovalstvo družabno dogajanje, dogaja se v živo in tak je tudi jezik, ki se s pripovedovalstvom širi. Živ je bil tudi jezik, s katerim je Gašper Križnik pred več kot sto leti zapisoval povesti in zgodbe in nam na ta način ohranil avtentično govorico svojega časa in kraja. Zanimiva je tudi njegova življenjska zgodba, še posebej razmisleka vredno pa se mi zdi dejstvo, da je za svojo pomembno slovenistično dejavnost našel več razumevanja v Petersburgu in Zagrebu kot pa v Ljubljani.«

Obiskovalci so nato prisluhnili pravljicam, ki jih je zapisal Križnik, pripovedovali pa so jih Boštjan Napotnik, Andrej Rozman Roza, Vesna Radovanovič, Anja Štefan in Breda Podbrežnik Vukmir.

Z vezno besedo je letošnje uradno odprtje pospremila Irena Cerar, večerpa se je zaključil s koncertom dveh izjemnih glasbenikov Boštjana Gombača in Janeza Dovča.

V parku Pod lipami so si obiskovalci ogledali razstavo fotografij Luke Dakskoblerja z naslovom »Prvih pet pravljičnih let« ter se med drugim posladkali tudi z Okusi Kamnika. Če ste zamudili uradno odprtje, ste vljudno vabljeni na glavni del festivalskega programa, ki se bo odvijal jutri, 11. junija 2016, in se bo začel z Motniško pravljično potjo za družine.

Sklepni večer festivala bo tudi letos nekaj posebnega. Duo Vroča župa bo na slikovitih grajskih razvalinah pripravil samostojni večer Križnikovih pravljic z naslovom »Beg na grad«, večer pa boste lahko sklenili z ognjeno predstavo skupine Čupakabra. Več o programu 5. Križnikovega festivala si lahko preberete tukaj.


<< Nazaj | Novice