Mali grad

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so tudi uradno odprti

09.09.2016

 

Danes, 9. septembra 2016, se je ob 19. uri tudi uradno odprl festival 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Zbrane sta ob tej priložnosti nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin in župan Marjan Šarec. Nagovora so pospremili Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika in Folklorna skupina Kamnik. Dan se je zaključil s koncertom Rebeke Dremelj in Beneških fantov.

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so tudi uradno odprti

V jutranjih urah so na Šutni, Maistrovi ulici ter na Glavnem trgu svoje izdelkena ogled postavili rokodelci s sejmom domače in umetnostne obrti, predstavil pa se je tudi sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself, ki bo za obiskovalce odprt vse do nedelje, 11. septembra 2016. Na voljo je tudi sejemska prodaja. V času festivala se odvija tudi pester otroški program. Od petka do nedelje bo v Parku Evropa na voljo plezalna stena in hoja po vrvi (t. i. slackline). Danes ob 15. in 16. uri so potekale Veronikine delavnice na Malem gradu, ki bodo na sporedu spet jutri, 10. septembra 2016, ob 15. in 16. uri ter v nedeljo, 11. septembra 2016, ob 11. in 12. uri.

Za otroke in mladostnike je bila v Parku Evropa na voljo zabava na gugalnicah, kasneje pa še zabava s plesno glasbo. Vse zbrane je zabaval DJ Sekalski. Dogodek je bil pripravljenv sodelovanju z mladinskimi društvi KulKura, Kufr in Študentskim klubom Kamnik.
Ob 16. uri je bil na sporedu prvi dogodek, 33. srečanje pevskih zborov slovenskih mest z usnjarsko tradicijo. Srečanje se vsako leto odvija v drugem slovenskem kraju z usnjarsko tradicijo, v letošnjem letu je bil gostitelj srečanja Mešani pevski zbor Društva upokojencev Kamnik z zborovodkinjo Karlo Urh. Udeležili so se ga pevski zbori iz Mirna pri Novi Gorici, Žirov, Vrhnike, Železnikov, Bistrice pri Tržiču, Šmartna pri Litiji, Komende, Domžal, Kamnika, Loma pod Storžičem, Slovenskih Konjic in Celja. Obiskovalci so lahko prisluhnili več kot 350 pevkam in pevcem, ki so s pesmijo in druženjem obudili spomin na nekdaj močno razvito usnjarsko dejavnost v Sloveniji.

Prireditev se je uradno odprla ob 19. uri, ko sta zbrane nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin in župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Nagovora so pospremili Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika in Folklorna skupina Kamnik.

Direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin je pozdravila vse obiskovalce festivala ter jim zaželela prijeten konec tedna: »Kamnik že dva dni diha in živi v ritmu festivala. Včeraj smo 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine začeli z otvoritvijo treh razstav, danes pa nadaljujemo z bogatim kulturnim in glasbenim programom in tako bo tudi cel konec tedna. S strani zavoda smo se potrudili, da smo pripravili res pester program, in verjamem, da bo vsak našel kaj zase. Ta konec tedna vam želim zabavo, želim vam, da se spet zaljubite v našo tradicijo in se imate lepo. Dobrodošli na 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.«

Župan Marjan Šarec je prireditev tudi uradno odprl z nagovorom: »Drage Kamničanke, dragi Kamničani, vse obiskovalke in obiskovalci iz drugih krajev Slovenije, obiskovalci iz tujine. Prisrčno pozdravljeni tukaj na Glavnem trgu, kjer slovesno začenjamo 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Festival, ki je do sedaj postal že mednaroden, precej prepoznaven v širšem merilu, nadaljujemo polni zanosa, volje in energije, predstaviti oblačilno dediščino takšno, kot je bila nekoč in se uporablja še danes ob slovesnih priložnostih. Kamnik je mesto, ki diha s tem festivalom in zagotovo boste v teh treh dneh našli kaj zase, da se boste imeli lepo in morda tudi obudili spomine na stare čase. Drage Kamničanke, dragi Kamničani, želim vam prijeten konec tedna, prijetno preživljanje festivala in imejte se lepo, da bomo v nedeljo, ko bomo slavili z veliko povorko narodnih noš, veseli in zadovoljni vzkliknili, da bomo z veseljem prišli tudi na 47. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. In s tem je festival tudi uradno odprt.«

Petek se je zaključil s koncertom Beneških fantov in Rebeke Dremelj.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice