Mali grad

44. novoletni koncert Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik

23.12.2014

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer v Domu kulture Kamnik udeležil 44. novoletnega koncerta Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Dogodku, ki je navdušil polno dvorano hrama kulture občine Kamnik, je prisostvoval tudi podžupan Matej Slapar. 

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal jeseni leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Februarja 1972 je bila združitev uradno potrjena z aktom o ustanovitvi društva z imenom Simfonični orkester Domžale-Kamnik. Julija 1971 je orkester nastopil na slovesni otvoritvi muzeja Jelovškove umetnosti v grobeljski cerkvi in ob tej priložnosti prejel Kersnikovo nagrado. Priznanje je spodbudilo takrat 42-članski orkester, da je razširil svoj program.

Letni program orkestra postaja tradicionalen. Že v prvih letih delovanja je orkester  izoblikoval svoj program dela. Obsegal je danes že tradicionalne »novoletne koncerte«, ki so bili takrat prvi tovrstni v Sloveniji. Na koncertih je orkester 17 let sodeloval z Mešanim pevskim zborom Cantemus iz Kamnika, z Domžalskim komornim zborom, z različnimi solisti, kot so Norina Radovan, Irena Baar Vremšak, Irena Yebuah, Rebeka Radovan, Vladimir Čadež, Nace Junkar, Janez Majcenovič, Zoran Potočan, Tomaž Lorenz, Emil Spruk in Aci Bertoncelj. Danes šteje orkester 73 članov. Program orkestra vsebuje še letne koncerte, koncerte v naravi (filmska glasba v Arboretumu), dobrodelne koncerte, koncerte zimzelenih melodij, božične koncerte in v zadnjih letih tudi sodelovanje v tujini na različnih festivalih in še bi lahko naštevali. V letu 2014 so se udeležili Festivala Giuseppe di Stefano v Oderzu v Italiji z opero Gioacchina Rossinija: »Seviljski brivec«.

V vsem času svojega delovanja so imeli priložnost sodelovati z različnimi dirigenti. Od decembra 2013 pa je vodenje orkestra prevzel Slaven Kulenović. Dirigent in pianist je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej študiral klavir, v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, kjer je leta 2007 z diplomiral odliko, nato pa dirigiranje, v razredu Milivoja Šurbka, zaključil v letu 2009. Dirigiral je že Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Simfoničnemu orkestru romunskega radia, simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo. Slaven Kulenović je iskan tudi kot korepetitor in umetniški sodelavec, je profesor klavirja in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, klavir poučuje tudi na Akademiji za glasbo in od leta 2014 vodi Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Župan Marjan Šarec je ob začetku koncerta dejal, da si želi še mnogo takšnih dogodkov, kot nam jih pripravljajo simfoniki. Ob prihajajočih praznikih je zbranim namenil besede spodbude, da bi se jim v letu 2015 izpolnilo čim več želja in z veseljem prisluhnil današnjemu koncertu.

Glasbeniki in umetniki z veliko začetnico so nas v božično-novoletne praznike popeljali z deli Rossinija, Straussa, Puccinija, Leharja, Bizeta ter pričarali resnično lep večer, poln glasbenih presežkov.


<< Nazaj | Novice