Mali grad

30. obletnica poimenovanja zbora po pokojnem župniku Francetu Gačniku iz Stranj

17.02.2018

 

30. obletnica poimenovanja zbora po pokojnem župniku Francetu Gačniku iz StranjCerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj, z zborovodjem, organistom in skladateljem Dominikom Krtom, se je najprej Bogu, nato pa nekdanjemu stranjskemu župniku Francetu Gačniku, skladatelju in piscu besedil številnih cerkvenih pesmi, ob 30. obletnici poimenovanja zbora zahvalil z veličastno Serafsko mašo (Missa seraphica) skladatelja p. Hugolina Sattnerja.
To je naredil 9. februarja zvečer pri maši v domžalski župnijski cerkvi Marije Vnebovzete (somaševanje je vodil domači župnik mag. Klemen Svetelj) in 10. februarja zvečer v istoimenski župnijski cerkvi v Mekinjah pri Kamniku, kjer je somaševanje vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. 

Dominik Krt je za izvedbo »zahvalne koncertne maše« pridobil Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika (zborovodkinja Anica Smrtnik), Komorni zbor Limbar iz Moravč (zborovodja Tomaž Pirnat) in Simfonični orkester Domžale – Kamnik, kateremu je sam dirigiral. Obe izvedbi sta popolnoma napolnili prostorni cerkvi, izvajalci pa za zelo lepo petje in instrumentalno spremljavo poželi veliko priznanje obiskovalcev maš. Spomin na skladatelja Gačnika (pesmarice Na strunah kitare, Naša pesem, ansambel Kamniktiti …) in druge skladatelje cerkvene glasbe v kamniškem koncu je ob koncu maše obudil mekinjski župljan prof. Tone Ftičar, vodja Izpostave Kamnik Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti; ta sklad je članom stranjskega zbora podelil eno srebrno in 14 častnih jubilejnih Gallusovih značk. Zborovodju Krtu in stranjskemu cerkvenemu zboru se je v imenu kamniške Občine zahvalil podžupan Matej Slapar, Dominik Krt pa z »Gačnikovo noto« nadškofu msgr. Zoretu ter tistim, ki so pomagali širiti bogato Gačnikovo glasbeno izročilo po Sloveniji in zunaj nje (Radio Ars, NSZ ...).

Na koncu je iz grl okrog 80 pevk in pevcev ter zbranih udeležencev maše v cerkvi zadonela »ponarodela« Gačnikova pesem Božji Materi v zahvalo: Zate Marija nagelj je in rožmarin – himna Gačnikovih t. i. ritmičnih maš in sicer v »ta pravem ritmu« - kot nam je obrazložil Dominik Krt.

Prav vsi zbrani pa so odšli domov s povabilom, obenem pa tudi opozorilom nadškofa Zoreta, da naj bo vsaka cerkvena pesem v Božjo čast in slavo. To je namreč molitev, izražena v pesmi. To je v zahvali Bogu, sodelujočim pevcem in članom orkestra ter vsem obiskovalcem poudaril tudi Dominik Krt: Bogu sem hvaležen za glasbene talente, in sicer tako, da kljub čerem, ki so na moji življenjski  poti, ves živim za cerkveno glasbo. 

 Besedilo in fotografije: Jože Pavlič


<< Nazaj | Novice