Mali grad

3. kvadratlon v gasilskih disciplinah

24.06.2012

 

Včeraj so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik pripravili 3. kvadratlon v gasilskih disciplinah, na katerem so v štirih preizkušnjah nastopile trojke operativnih gasilcev. Če je bil prvi kvadratlon pred tremi leti obarvan s športnimi disciplinami in zabavnimi igrami, drugi s športnimi in gasilskimi disciplinami, lahko tokrat zapišemo, da so bile vse štiri discipline izključno z gasilsko tematiko. Na tekmovanje so povabili vsa gasilska društva iz gasilskih zvez Kamnik in Komenda, odzvala pa so se poleg domačega društva še tri, in sicer: Duplica, Šmartno v Tuhinju in Srednja vas. Skupaj je nastopilo sedem moških in ena ženska trojka.

Pri prvi preizkušnji sta si morala dva gasilca iz trojke najprej nadeti izolirna dihalna aparata, tretji pa jima je pri tem opravilu pomagal. Nadalje sta morala omenjena gasilca na pripravljenem poligonu prenesti od ene do druge točke šest kanistrov penila, premagati višinsko oviro ter prenesti lutko, ki je tehtala približno 55 kg do nosil, katera je pripravil tretji gasilec. Uspešno položena lutka na nosila je pomenila zaključek naloge. V drugi disciplini se je preverjala hitrost gasilcev pri napeljavi cevi od hidranta do gasilske avtocisterne (napajanje vozila z vodo) ter v drugi fazi izvedba »napada« na namišljen požar oziroma uspešno podrtje tarče.

Po drugi disciplini je sledil zaslužen krajši odmor za malico in počitek, saj je vroče vreme dodatno poskrbelo za napornost tekmovanja, čeprav so gasilci vročine vajeni in jih ne sme presenetiti. V tretji preizkušnji so morali gasilci povleči 20 metrsko cev, napolnjeno z vodo, skozi rov ter preko podesta, kar je simuliralo fizične prepreke, ki jih morebiti čakajo pri gašenju požarov. Na koncu poligona pa so morali pokazati tudi spretnost pri vezanju vozlov. Zadnja disciplina se je dotikala tehničnega reševanja. Trojka je imela na razpolago vrv ter dva škripca s pomočjo katerih so morali kar najhitreje povleči približno 350 kg težko gumo. V omenjeni disciplini se je preverjala taktična iznajdljivost (kako najbolje uporabiti dano opremo) in fizična moč.

Pred razglasitvijo doseženih rezultatov sta navzoče nagovorila podžupan občine Kamnik, ki je tudi prostovoljni gasilec, Damjan Hribar in predsednica domačega društva Simona Oblak Zorko. V svojih nagovorih sta jim čestitala za pogum in udeležbo na tekmovanju ter izpostavila pomen tovrstnih srečanj, ki krepijo tako prijateljske kot tudi strokovne vezi med kamniškimi in okoliškimi gasilci. Kot pozitivno sta ocenila tudi dejstvo, da kljub zahtevnemu tekmovanju ni prišlo do nobene poškodbe med tekmovalci, kar kaže na to, da gasilci dobro poznajo svoje sposobnosti, ter znajo najti ravnotežje med željo po najboljših rezultatih in skrbjo za lastno varnost, ki je v gasilstvu eden izmed osnovnih stebrov dela.

Pri razglasitvi rezultatov je bila deležna najbolj bučnega aplavza trojka gasilk iz PGD Duplica v sestavi Tamara Kramar, Maja Pohlin in Marta Pregl. Operativne gasilke so pri premagovanju ovir pokazale veliko mero fizične moči in vztrajnosti, hkrati pa moramo omeniti tudi dejstvo, da je omenjena trojka gasilk sodelovala že na vseh treh kvadratlonih, za kar so jim prisotni namenili še poseben aplavz. V moški konkurenci so trojke dosegle sledeče uvrstitve: 1. mesto je zasedla ekipa Duplica 2, 2. Kamnik 2, 3. Šmartno v Tuhinju 2, 4. Duplica 1, 5. Šmartno v Tuhinju 1, 6. Kamnik 1 in 7. mesto trojka iz PGD Srednja vas. Prehodni pokal se po dveh letih iz PGD Kamnik zasluženo seli k dupliškim gasilcem.

Ob koncu tekmovanja so si organizatorji in sodelujoči zaobljubili, da se naslednje leto srečajo na 4. kvadratlonu, ki bo predvidoma v jesenskem času. Do takrat pa gasilce PGD Kamnik čaka organizacija še nekaterih drugih prireditev, saj v letošnjem letu praznujejo svojo 130-letnico nenehne in nesebične prostovoljne pomoči ljudem v nesreči. Več o prihajajočih prireditvah si lahko preberete na spletni strani www.pgd-kamnik.si.

Besedilo in fotografije: Luka Schnabl, PGD Kamnik


<< Nazaj | Novice