Mali grad

3. Križnikov pravljični festival z naslovom Jenkret je biv…

06.06.2014

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer v Kulturnem domu Motnik udeležil uradnega odprtja 3. Križnikovega pravljičnega festivala z naslovom »Jenkret je biv…«, na katerem se bodo pripovedovale samo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik iz Motnika.

V petek, 6. junija 2014, in v soboto, 7. junija 2014, se bo v Motniku že tretjič odvijal Križnikov pravljični festival z naslovom Jenkret je biv…. Tako se navadno začenjajo pravljice, ki jih je Gašper Križnik v drugi polovici 19. stoletja zapisoval v svojem domačem kraju Motnik in okolici. Križnik je eden najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja.

Festival prirejata Matična knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter sodelavki in pravljičarki Irena Cerar in Ivanka Učakar. Namen festivala je oživljanje kulturne dediščine, ki jo je v svojih zapisih ohranil Gašper Križnik, zapisovalec folklornih pripovedi.

Križnikovim pravljicam za odrasle so obiskovalci lahko prisluhnili na današnjem večernem dogodku, hkrati tudi uradnem odprtju Festivala, kjer smo prisluhnili le tistim pravljicam, ki jih je zapisal Gašper Križnik in ki več ali manj še niso bile objavljene. Organizatorji so jih pridobili na Narodopisnem inštitutu na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, kjer so dragoceni Križnikovi rokopisi shranjeni v Štrekljevi zapuščini in javnosti še niso dostopni.

Kot rečeno, se je večernega dogodka udeležil tudi župan Marjan Šarec, ki je zbranim v Kulturnem domu Motnik namenil naslednje besede: »Veseli me, da smo priča že 3. Križnikovemu pravljičnemu festivalu. Motnik se lepo razvija tako turistično kot tudi kulturno. Ob vsakoletni številčni udeležbi sem vesel, da ne dežuje, kajti vsako leto je bilo deževno, letos pa se nam je nasmehnilo sonce in festival, sem prepričan, ima lepo prihodnost.« Ob pripovedovanju Križnikove zgodbe je zbranim zaželel prijeten večer.

Častni pokrovitelj letošnjega Križnikovega pravljičnega festivala je pisatelj in dolgoletni predsednik Bralne značke Slovenije Slavko Pregl, ki pa je ob pripovedovalskem večeru poudaril, da se je sam s pravljicami srečal že zelo zgodaj: »Moja najljubša knjiga v otroštvu so bile slovenske ljudske pravljice, ilustriral pa jih je Maksim Gaspari, ki je precej hodil tudi po tem koncu. Sijajno je, da se delo organizatorjev skupaj s Križnikovim delom razrašča v pravljični festival. Križnik bi začel: Jenkret je biv en festival… Verjamem, da bomo čez mnogo let, uspešnih let rekli: je biv, je biv … in je še.«

Ob uradnem odprtju festivala so se s pripovedovanjem in nastopi predstavili uveljavljeni pripovedovalci Irena Cerar, Katja Preša, Anja Štefan in Matjaž Štirn. Za kulturno dogajanje in pripovedovanje Križnikove pravljice na prav poseben način pa sta poskrbela člana Vroče župe Goran Završnik in Rok Kosec.

Glavni del progama se bo odvijal jutri, 7. junija 2014. Program festivala pa bo tudi letos popestril bogat spremljevalni program. Poleg pripovedovalske delavnice, ki je namenjena vsem, ki jih zanima živo pripovedovanje pravljic, je to predvsem sejem  domače hrane in pridelkov okoliških kmetij, kar pripravlja Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, in kulinarične ponudbe Okusi Kamnika, ki je nastala v okviru Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik. Če ste zamudili današnje dogajanje, vabljeni jutri k ogledu zanimivih dogodkov, o samem programu in dodatne informacije si lahko ogledate tukaj.

 


<< Nazaj | Novice