Mali grad

22. občinski otroški parlament

01.03.2012

 

Dopoldan je v organizaciji MC Kotlovnica potekal že 22. občinski otroški parlament, tokrat na temo Junaki našega časa – kdo so in zakaj. Otroški parlament je program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracije. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu.

 

Na otroškem parlamentu so sodelovali učenci vseh kamniških osnovnih šol. Danes so razpravljali o trditvah kot so: »Junak mora biti slaven. Junak je lahko tvoj bližnji. Junak je lahko vsak ne glede na starost in spol. Junak ne pozna strahu.«

 

Prisotne je najprej pozdravil direktor MC Kotlovnica Boštjan Košir, nato pa je moderatorka parlamenta Tina Plahutnik besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je učencem povedal, da je junak vsak, ki je zmožen pomagati drugim, ki najde v sebi toliko osebne rasti, da pomaga drugemu tudi v lastno škodo. Na koncu jim je zaželel konstruktivno debato in junaški pogled na svet.

 

Svojo osebno zgodbo sta predstavila Beno Žnidaršič, slikar in pesnik ter Aleš Sečnik, paraolimpijec, ki sta vsekakor junaka v pravem pomenu besede, saj sta kljub drugačnosti uspela ohraniti voljo do življenja in junaško, z dvignjeno glavo ustvarjata vsak v svojem poklicu in žanjeta uspehe.

 

Učence je pozdravil tudi športni pedagog OŠ Toma Brejca Franc Grilc, ki je orisal junake njegovega otroštva. Po predstavitvi so se opogumili tudi učenci in nemalokrat presenetili s preudarnim razmišljanjem, ugotovitvami, videnji in občutenji na temo letošnjega parlamenta. Po odmoru so si ogledali kratek film o delu gasilcev, ki ga je pripravil Fuad Ajdarpašić, ki se zaradi poškodbe parlamenta ni mogel udeležiti, se razdelili v delovne skupine, kjer so oblikovali zaključne misli in določili temo za otroški parlament 2013.


<< Nazaj | Novice