Mali grad

20. mednarodno srečanje mladih raziskovalcev v Istanbulu

07.05.2011

 

Včeraj se je v šoli MEF v Istanbulu zaključilo jubilejno, 20. mednarodno srečanje mladih raziskovalcev s področja naravoslovja (kemija, biologija in fizika). Dijaka drugega letnika Šolskega centra Rudolfa Maistra iz Kamnika, Jan Slejko Ljubišič in Ambrož Kump Colnar sta pod mentorstvom profesorja fizike, Alojzija Vrankarja pripravila in predstavila izredno zanimiv projekt z naslovom »S prostim metom do zmage«.

 
   

Kot sta povedala mlada raziskovalca so prosti meti velikokrat dejavnik, ki odloča o izidu košarkaške tekme. »Kakopak, prosti met ni le del košarke in rutina igralcev. Je tudi fizikalni pojav, ki ga lahko preučimo, razložimo ter analiziramo. Uspešen met je težko doseči, saj je veliko dejavnikov, ki vplivajo nanj, kot na primer: višina izmeta žoge, začetna hitrost žoge, kot izmeta, zračni upor in tako dalje. Glavni namen raziskovalne naloge je natančno preučiti te dejavnike in poiskati formulo za popolni met. Z raziskovalno nalogo sva preučevala hitrost žoge, kot izmeta, kako igralci različnih višin izvajajo prosti met in vpliv zračnega upora. Rezultati so podani v obliki izračunov, tabel, grafov in sklepov«, sta še povedala.

 
   

Ekipa ŠCRM je že v ponedeljek, takoj po prihodu v Istanbul, pripravila stojnico, kjer so ostalim predstavnikom, mladim raziskovalcem iz 22 držav (sodelovalo je 44 učencev iz 22 držav, ki so predstavili 26 projektov), podrobno predstavili svoje ugotovitve in potek naloge, s katero sta se dijaka ukvarjala kar nekaj mesecev. Hkrati z nalogo je bila »kamniška stojnica« polna predstavitvenih letakov naše občine, znamenite kamniške Veronike in seveda zbornikov kamniške gimnazije.

 
   

V torek je na šoli MEF pred uradnim odprtjem 20. mednarodnega srečanja mladih raziskovalcev, potekala tiskovna konferenca. Zbrane predstavnike 22 držav je pozdravil ustanovitelj in tudi lastnik šole, dr. Ibrahim Arikan. V svojem govoru se je zahvalil predstavnikom sodelujočih držav, poudaril pomen podpore mladim raziskovalcem s strani občin, šol in ministrstev ter izpostavil pomembnost tovrstnih srečanj za izmenjavo informacij tako med učenci kot tudi med predstavniki držav, saj lahko le z izmenjavo informacij dosežemo nekaj več. Obljubil je, da bo v tej smeri deloval tudi sam, saj želi in hoče, da bi mlade, ki so naši upi prihodnosti, zanimala znanost ter tako prvič najavil ustanovitev univerze v sklopu šole MEF (na šoli ponujajo predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje), ki naj bi se ustanovila prihodnje leto.

 
   

Tretji dan v Istanbulu je za dijaka kamniške gimnazije in profesorja potekla v znamenju zadnjih priprav pred četrtkovo predstavitvijo projekta. Predstavnika Občine Kamnik, župan Marjan Šarec in predstavnica za odnose z javnostmi in protokolarne zadeve, Janja Zorman Macura, pa sta se skupaj z ostalimi 50 predstavniki drugih držav udeležila delovnega srečanja, kjer je vsaka država predstavila svoj šolski sistem. Šlo je predvsem za izmenjavo informacij, s kakšnimi težavami in problemi se soočajo predstavniki, tako na ravni šole, kot tudi ministrstev. Župan Marjan Šarec je v svojem govoru izpostavil predvsem pereči problem predšolskega izobraževanja, poudaril, da imamo v občini in nasploh v državi premalo vrtcev, omenil pa je tudi problem sprejemanja bolonjskega sistema izobraževanja v šolstvo. O teh in podobnih problemih so spregovorili tudi drugi sodelujoči predstavniki.

 
   

Po končanem formalnem delovnem srečanju je sledila zahvala organizatorju. Kamniški župan se je lastniku šole MEF zahvalil za povabilo in podporo učencev ŠCRM Kamnik ter mu ob tej priložnosti izročil kipec kamniške Veronike in samo zgodbo o lepi grofici. Dr. Ibrahim Arikan je bil nad legendo navdušen in obljubil županu, da se bo skupaj s predstavniki šole udeležil tradicionalnega kamniškega festivala »Dnevi narodnih noš« in si ogledal lepote Kamnika, o katerih mu je razlagal župan ter seveda obiskal Šolski center Rudolfa Maistra.

 
   

Četrtek je v Istanbulu kar vrelo od napetosti. Učenci so se namreč pripravljali na svoje predstavitve. Slovenijo oziroma Kamnik je odlično predstavil Ambrož Kump Colnar in predstavil svoj vidik na temo »Znanost nima meja, človečnost tudi ne«. Srečanje mladih raziskovalcev je namreč razdeljeno na dva dela. Za predstavnike 48 turških šol iz 14 različnih turških mest, ki so skupaj predstavili 62 projektov je srečanje tekmovalne narave, saj med predstavljenimi projekti izberejo in nagradijo najboljše, prav tako imajo ti učenci boljše možnosti za nadaljnje šolanje. Projektne naloge ostalih držav, kot smo že omenili, jih je letos sodelovalo 22, pa organizatorji neformalno ocenijo, prislužena ocena pa pomeni vstopnico za sodelovanje na srečanju prihodnje leto. In z veseljem lahko povemo, da jo ŠCRM ima!

 
   

Poleg tekmovanja, predstavitev, delovnih srečanj in drugih obveznosti, pa smo bili udeleženci iz tujine deležni nekaj turističnih izletov po Istanbulu. Tako smo si ogledali palačo Dolmabahçe, rezidenco Osmanskega kraljestva v 19. stoletju, z ladjo ob Bosporski obali občudovali Istanbul z drugega zornega kota, dih pa nam je jemal 261 metrov visok objekt Istanbul Sapphire.

Zadnji dan srečanje je potekala sklepna prireditev, kjer so podelili nagrade najboljšim. Le-tega se zaradi obveznosti župan in predstavnica za odnose z javnostmi nista udeležila, Kamnik je tako zastopala ekipa ŠCRM. V Istanbulu smo vsekakor naredili dober vtis, predvsem dijaka in profesor s svojim projektom, pa tudi župan, ki je s svojo odprtostjo in poznavanjem zgodovine Turčije vsekakor navdušil organizatorja in lastnika MEF šole.

Po vsem napisanem zdaj menda ne bo potrebno več ugibati namena službenega potovanja župana v Istanbul, tudi slikovni material je dovolj bogat, da se nekateri lokalni mediji ne bodo zatekali k fotomontažam, za konec pa naj povemo, da kljub moderni tehnologiji tudi le-ta kdaj odpove in kljub vsem prizadevanjem predstavnice za odnose z javnostmi in organizatorjev MEF-a, ni hotela delovati.


<< Nazaj | Novice