Mali grad

2. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv …

07.06.2013

 

Matična knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter sodelavki Irena Cerar in Ivanka Učakar so ponovno pripravili Križnikov festival v Motniku, kraju, kjer se je rodil in živel Gašper Križnik. Namen festivala je oživljanje kulturne dediščine, ki jo je le-ta v svojih zapisih ohranil, zapisovalec folklornih pripovedi in pravljic. Križnikove pravljice so ob uradnem odprtju festivala s pripovedovanjem in nastopi predstavili uveljavljeni pripovedovalci iz vse Slovenije: Rok Kušlan, Ivanka Učakar, Mirjam Štih, Anja Štefan, duo Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), Ciril Horjak, Ana Duša in Andreja Erdlen.

Vsekakor je bil uradni začetek festivala, ki se je odvijal v Kulturnem domu Motnik, priložnost, da je zbrane med drugim nagovoril tudi župan Marjan Šarec. »Lepo pozdravljeni v Motniku. Glede na lanski obisk sem vedel, da bo letos ravno tako, da bo to postala zgodba o uspehu. Pripovedovalci zgodb poslušalcu pričarajo čas in kraj dogajanja. Na ta način se vsaj za hip popeljemo v drug svet«, je povedal župan.

Častni pokrovitelj festivala prof. dr. Janez Bogataj, znani slovenski etnolog, ki svoje življenje posveča dediščinskim vsebinam in jih zna tudi predstaviti širši javnosti, pa je o Križnikovem festivalu povedal: »Organiziranje festivala dokazuje, da je ta kulturna dediščina neizčrpen izvir znanja, ustvarjalnosti, spoznanj o naravi, medčloveških odnosih, vsakdanjikih in praznikih.« O Križniku dr. Bogataj meni je pomemben, »ker je zapisoval pravljice, tudi povedke, legende in šale v lokalnem narečju, kar je dobra šola in opomin današnjim zbiralcem in tudi tistim, ki pravljična pričevanja uporabljajo (tudi izrabljajo). Poleg tega jih ni prepisoval, ampak jih je vestno zbiral med ljudmi.« Zbrane ob uradnem odprtju je nagovoril s sledečimi besedami: «Križnik me spremlja že od študentskih let. Pomembno je, da se izročilo pripovedovanja nadaljujejo v naslednje generacije. Vesel bom, če bo Motnik nekoč na zemljevidu mest, ki bodo vpisana na seznam slovenske in morda kasneje svetovne nesnovne dediščine. Hvala za povabilo in potrebno je vztrajati.«

Če ste današnji dogodek zamudili, ste jutri, 8. junija 2013, vabljeni v Motnik in v sosednjo občino Vransko, da se udeležite še mnogih drugih dogodkov 2. Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv ….

V Motniku bo jutri od 13. ure dalje dogajanje popestril sejem z domačo hrano in Okusi Kamnika.  


<< Nazaj | Novice