Mali grad

2. KAMP Zavoda Vizija Varnosti in Slovenskih železnic

19.09.2013

 

Zavod Vizija Varnosti in Slovenske železnice so pripravili 2. KAMP. Dogodek je v Domu kulture Kamnik odprl župan Marjan Šarec.

Hude nesreče so skorajda vsakodnevni pojav in le hiter in učinkovit odziv gasilcev, reševalcev, policistov in drugih služb zaščite in reševanja lahko prepreči še hujše posledice. Visoka usposobljenost prvih posredovalcev je zato v danem trenutku izjemnega pomena. Letošnji 2. KAMP, ki se bo v Kamniku odvijal do sobote, 21. septembra 2013, je namenjen usposabljanju prvih posredovalcev (gasilcev, reševalcev, policije in ostalih služb zaščite in reševanja) s področja železniških nesreč, tehničnega reševanja ob železniških nesrečah, posredovanj v železniških predorih in masovnih nesreč. Aktivnosti na temo »Izredni dogodki na železniških tirih in v železniškem predoru«, tako teoretične kot tudi praktične, se bodo odvijale tekom celega dneva in zvečer. Takrat bodo na vrsti predavanja in predstavitve.

Prvi dan je namenjen predstavitvi sistema zaščite in reševanja Slovenskih železnic, predstavljene in prikazane bodo določene vozne garniture Slovenskih železnic. Policija bo navzoče seznanila s pomembnimi temami s področja kazenske zakonodaje ter predstavila pogajalsko skupino za primere ugrabitve vlaka. Drugi dan bo na vrsti simulacija nesreče iztirjenega potniškega vagona v železniškem predoru. Zaradi vaje masovne nesreče na železnici bo v petek, 20. septembra, vlak na relaciji Kamnik – Ljubljana – Kamnik vozil samo do oziroma od postaje Kamnik (Kranjska cesta).

Tretji dan pa se bo izvedlo skupno usposabljanje za delo na masovni nesreči. Seminarja se je  udeležilo okoli 120 slušateljev iz najrazličnejših reševalnih in policijskih vrst iz Slovenije, Hrvaške, Srbije - prostovoljni gasilci, sodelovala bo Služba nujne medicinske pomoči iz cele Slovenije, Policija, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana – Šiška, Gorska reševalna služba Slovenije, Zdravstveni dom Kamnik, Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije, Inštitut za sodno medicino in še mnogi drugi.

 

Kot rečeno je letošnji 2. KAMP odprl župan Marjan Šarec in poudaril pomen strokovnih enot in služb zaščite in reševanja: »Ob mnogih nesrečah, tudi železniških, ste strokovne enote ter službe zaščite in reševanja glavni in najpomembnejši člen uspešno izvedenih reševalnih akcij. Z motiviranim, predvsem pa ustrezno usposobljenim in dobro opremljenim kadrom zaščite in reševanja, rešujete življenja. Prepričan sem, da boste v KAMPU-u pridobili številna dodatna znanja, ki bodo služila zmanjšanju posledic nesreč tako za družbo kot tudi za posameznika. Ob koncu le še iskrena hvala za vašo srčnost in požrtvovalnost ob mnogih dosedanjih in prihodnjih reševalnih akcijah.«


<< Nazaj | Novice