Mali grad

2. Agility tekma za državno prvenstvo in prva za Kinološko društvo Duplica

11.05.2011

 

Kinološko društvo Duplica je aktivna že od leta 2000. Pred tremi leti se je sestavila nova, mlada in zagnana ekipa, ki je vzela  društvo pod svoje okrilje. Tako z novimi idejami in zagnanostjo vsako leto šolamo in izobražujemo lastnike in njihove kuže. Poudarek je predvsem o pravilnem pristopu vodnikov, kako morajo s psom ravnati, ga vzgajati in seveda skrbeti, da se zna kuža korektno obnašati tudi v urbanem okolju. Med drugim je tudi zelo pomembna ozaveščenost lastnikov, da skrbijo za čisto in lepo okolje in tako pospravljajo pasje iztrebke.

Ker je naš cilj biti vsako leto boljši, smo letos sprejeli zelo odgovoren izziv. V soboto, 7. maja 2011 smo na poligonu kinološkega društva Duplica organizirali pravo agility tekmo za državno prvenstvo. Za nas je bil to velik dogodek, saj je bila tekma za nas prva. Preizkušnja je bila še toliko težja, saj smo zaradi odpovedi nekega drugega društva, morali celotno organizacijo izpeljati v enemu tednu. Vendar smo dokazali, da se s pozitivnim duhom in z ubrano ekipo da izpeljati tudi nemogoče stvari. In mi smo to dokazali sebi, kot vsem ostalim!

Vzdušje na samem tekmovanju je bilo že od samega začetka nabito s pozitivno energijo. Tudi vreme je bilo kot naročeno in nam dalo še dodatno motivacijo in pozitivno misel, da bomo tekmovanje speljali najbolje.

Tekmovanje se je začelo ob 9. uri in je trajalo vse tja do 1. ure. Na naš poligon je prišlo preko 150 tekmovalcev iz različnih koncev Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Srbije ter Italije. Tekmovanje je potekalo v treh težavnostnih kategorijah: A1, A2 in A3. V prvi skupini so v večini tekmovalci, ki so še na začetku agilitaške kariere. V skupini A2 so kužki in vodniki, ki so že bolj uspešni in v prvi skupini dosegli določena priznanja. Najboljši tekmovalci (med njimi tudi nekdanji svetovni prvaki) pa se nahajajo v skupini A3.

Znotraj posameznih skupin, pa je še ena delitev, in sicer glede na velikost psa. Ta delitev se imenuje small, medium in large.

Po prijavi tekmovalcev, smo tekmo otvorili z državno himno, kot se seveda za takšen dogodek tudi spodobi. Naša tehnična ekipa je skupaj s sodnikom, Silvestrom Škergetom pripravila parkur z ovirami in tekmovanje se je lahko začelo.

V A1 small je nastopilo 15 tekmovalcev. Z najboljšim časom in brez napak sta se na prvo mesto uvrstila Puzin Evita s psom Grace Jandaluz (KD Naklo). Na drugo mesto sta stopila predstavnika našega društva Cerar Igor in psička Aiša (KD Duplica). Kot tretji par sta bila Marinič Anja in psička Gerta (ŠKD Krim).

Sledilo je tekmovanje v A1 mediumu, v katerem je sodelovalo 5 tekmovalcev. Tam sta prvi dve mesti dosegla: Podlipnik Katarina s psom Arkosligeti Kocos Sed (KD Ilirija), na drugem mestu pa je bil zopet član našega društva Jeraj Borut in psička Kika (KD Duplica). Ostali so bili žal diskvalificirani.

V kategoriji A1 larg, v kateri nastopajo največji psi in jih je bilo prijavljenih 40 tekmovalcev, pa so si prva tri mesta prisvojili: Matoš Mojca in Fifi (ŠKD Krim), drugo mesto je bilo zopet vzeto s strani društva Duplica in sta stopničke dosegla Bezovšek Tinkara in pes Shadow (KD Duplica), kot tretje uvrščena pa sta bila Sinobad Marina Karin in štirinožec Amato.

Po kratki pavzi in podelitvi pokalov najboljšim je sledila priprava parkurja za tekmovalce višjega ranga. Sledili sta namreč tekmi za A2 in A3.

V A2 small je bilo prijavljenih 8 tekmovalcev. Vodniki in psi, ki so osvojili najboljše položaje pa so bili: Koren Milan in Boy (KD Pluton), Korošec Monika in Fillipe de Pompadour (KD Bled-Jesenice), ter Čauševič Nina in pes Star of Hope Always in Love (KD Ilirija).

V A2 meduim nismo imeli nobenega predstavnika svoje vrste. V A2 large-u pa je bilo zopet prijavljenih nekaj več tekmovalcev in sicer skupaj 19. Tukaj so bili zmagovalci: Ciglar Tina in Jay (KD Maribor), Blaznik Filip in Billy (KD ovčar Škofja Loka) in Hladnik Petra s psičko Maeglin Gia (KD Ilirija).

Kot zadnji, pa so se predstavili najboljši agilitaši. Nastopila je skupina A3, v kateri je sodelovalo 13 tekmovalcev v kategoriji A3 small, 11 tekmovalcev v A3 meduim in 35 tekmovalcev v A3 large. Med pasmami so prevladovali hitri in ubogljivi border collie-ji.

Uvrstitev v small-u je bila naslednja: Kolenko Roland in Ammy z Bukovskych Lesu (ŠKD Ljutomer-Križevci), drugo in tretje mesto pa je osvojila Zakotnik Daša s psom Leangi Pima Bounce in psom Jasenak Negresco (KD Barje). V medium-u so zmagali: Trkman Silvia in Simply the best de loubajac (KD Ilirija), Oštarijaš Vinko in psička Gala (KD Naklo), ter Rozman Lužaič Barbara in Sava Sara Brakada (KD Ilirija).

Kot zadnje pa je nastopila skupina A3 large in tekmovalci, ki so pobrali kolajne so bili: Bonač Polona, ki je s psičko Kiša con Image osvojila prvo mesto, s psom Mawlch Shay pa tretje (KD Ilirija). Hladnik Petra in Flower of old hill freezia (KD Ilirija) sta stopila na drugo mesto.

Tako se je naše tekmovanje zaključilo. Polni zmagovalnih vtisov in utrujeni od celodnevnega dela in adrenalina smo odšli domov, ter tako zaključili naš podvig.

Za konec bi se zahvalili še našim sponzorjem, ki so v tako kratkem času uspeli priskočiti na pomoč in so pokazali dobro voljo za sodelovanje, našemu zvestemu sodniku, Silvestru Škergetu, ki je zelo korektno izpeljal svojo nalogo, zahvala gre tudi kamniški podžupanji, mag. Julijani Bizjak Mlakar, ki si je vzela čas in prišla pogledat celotno vzdušje, ter podelila nagrade najboljšim. Nenazdanje pa gre zahvala vsem sodelujočim in ekipi, ki je uspela na poligon pripeljati tako pisano  in kosmato pasjo druščino.

Sedaj nas čaka še en podvig. 3. septembra 2011 imamo na urniku še eno agility tekmo, za katero bomo morali ponovno pljuniti v roke/tace in ponovno dokazati da smo najboljši!

Besedilo: ekipa KD Duplica


<< Nazaj | Novice