Mali grad

19. srečanje Slovencev po svetu na Veliki planini

01.07.2012

 

Sončna nedelja, šolske počitnice, ter želja po druženju na svežem zraku v neokrnjeni naravi, so zaznamovali današnji dan, ko se je na Veliki planini odvijalo praznovanje dvajsetletnice izseljenskega društva Slovenije v svetu, ter praznovanje nedelje Slovencev po svetu in 19. tabor Slovencev po svetu.

Želja po odkrivanju čarobne pastirske vasice na Veliki planini ter razigranost argentinskih in kanadskih dijakov, sta bili prisotni že na spodnji postaji nihalke, veselje na planini pa se je nadaljevalo še pozno v popoldne,…

Soorganizator dogodka je bilo Izseljensko društvo Slovenija v svetu – SVS, ki je prostovoljno združenje Slovencev, ustanovljeno leta 1991 (registrirano leta 1992), na pobudo slovenskih izseljencev, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo, ter drugih Slovencev iz domovine in sveta. Njegova poglavitna naloga je povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino. Društvo pa pomaga tudi pri vračanju slovenskih izseljencev v matično domovino, pri urejanju njihove dokumentacije in pri vključevanju v slovensko družbo. Stalno si prizadevajo omogočati pogoje, da bi se Slovenci po svetu z veseljem zavedali svojih korenin, cenili svoj jezik, slovenske navade in ponosno čutili svoje slovenstvo. Od svoje ustanovitve dalje je bila glavna skrb Društva preučevanje izseljenske problematike in reševanje vsestranskih potreb. Letos obeležujejo 20. obletnico svojega delovanja in tudi današnja prireditev je potekala v okviru omenjene obletnice.

Ob enajsti uri je potekala sveta maša v kapelici Marije Snežne, zatem se je dogajanje preselilo na oder pred pastirski »parlament«.

Uvodne besede je udeležencem srečanja podal predsednik društva Slovenija v svetu Branko Zorn, ki je omenil, da je izseljensko društvo Slovenija v svetu nastalo leta 1992 na pobudo slovenskih izseljencev in Slovencev iz domovine. Za nalogo si je postavilo povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino in pomoč pri vračanju Slovencev v domovino z vključevanjem v slovensko družbo. Prestavil je delovanje društva tekom 20 let obstoja. Obenem se je zahvalil vsem organizatorjem in udeležencem tabora

Zbranim je prisrčno dobrodošlico zaželel tudi dobrodošlico zaželel župan Marjan Šarec in poudaril, da smo se zbrali prav v naročju bisera kamniških planin. Izseljencem je zaželel dobro počutje, naj bodo kot doma, saj tu so pravzaprav doma in naj ljubijo svojo domovino, spremljajo dogajanja tudi od drugod, ter naj se slovenski glas sliši daleč, v vsako vas. 

Sledil je pozdrav predsednika komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franca Pukšiča, ki je med drugim povedal, da smo Slovenci pošten, delaven narod, ter da ljubimo svojo domovino. Vsem skupaj je zaželel, da prenesemo svoj ponos in pozdrav v širni svet. Poudaril je še, da je pomembno, da ohranimo slovenski jezik in identiteto, ter za vedno ohranimo stik z matično domovino.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je poudarila, da moramo biti ponosni na to, da naše korenine segajo širom po svetu. Velika planina je kot svet v nebesih, saj je tu tako lepo kot v nebesih, poleg tega pa nas greje peklenska vročina, ki pove, da smo blizu narave in tradiciji, torej na Veliki planini, v raju pod Triglavom. Poudarila je, da je Slovenija dežela za vse, ki jo imamo radi, ter da je potrebno spoštovati njeno dediščino in ohranjati njeno identiteto. Pove, da smo Slovenci ponosni na zamejske Slovence, na pozitivno ohranjanje identitete. Tudi odnos drugih narodov do Slovencev se spreminja v pozitivno smer. Pravi, naj bomo ponosni na našo Slovenijo, ter da so zamejski Slovenci naši ambasadorji po svetu.

Prisotne so pozdravili tudi predstavniki in predsedniki izseljenskih organizacij in zamejstva: Drago Štok- predstavnik slovenske organizacije iz Trsta, Marija Gruškovnjak - predstavnica Slovencev iz Koroške, predstavnici društev po svetu: Rozina Lavrenčič iz Krefalda, Ana Vičič iz Pariza,

Za pester kulturni program so poskrbeli dijaki iz Kanade s folklornim plesom in recitacijami, ter dijaki iz Argentine Rast in folklorna skupina Društva upokojencev Kamnik. Sledila je zabava z ansamblom Trio domačini.

Dan je bil čudovit, vsem udeležencem naj zaželimo, da jim Velika planina ostane v lepem spominu, slovenski glas pa naj še naprej odmeva v vsako vas!

Besedilo: Polona Grahek, Velika planina in Janja Zorman Macura
Fotografije: Polona Grahek in Matjaž Srša


<< Nazaj | Novice