Mali grad

18. Kamniški kros v znamenju naslovov za državne prvake, najhitrejša sta bila Luka Mezgec in Tanja Žakelj

12.07.2015

 

V Kamniku najhitrejša Luka Mezgec in Tanja Žakelj, Calcitu šest naslovov

Na državnem prvenstvu gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu, ki ga je v Kamniku gostil Calcit Bike Team, sta naslova državnih prvakov v članski konkurenci osvojila Tanja Žakelj in Luka Mezgec. Organizator 18. Kamniškega krosa je prišel do šestih majic državnega prvaka, to so osvojili Žan Pahor med dečki do 11 let, Hana Kranjec Žagar med deklicami do 11 let, Jaka Starman v kategoriji do 15 let, Nika Dečman prav tako v U15, med amaterji Mohor Vrhovnik, med veterankami Mira Kranjec Žagar.

Ob 10. uri so se na start na Glavnem trgu v Kamniku postavili dečki do 15 let. Zmage se je veselil Jaka Starman, njegov klubski kolega Matic Kranjec Žagar je bil tretji. Istočasno so se na progo podale še deklice do 15 let, Nika Dečman pa je bila v obračunu za prvo mesto boljša od Calcitovke Ane Janežič. V kategoriji do devet let so kamniški tekmovalci osvojili dve drugi mesti po zaslugi Žana Lopatiča in Mete Janežič. Povsem v barvah Calcita je bil zmagovalni oder med dečki do 11 let, prvi je bil Žan Pahor, drugi Jan Boltar, tretji pa Ambrož Vovk. Med deklicami do 11 let je bila najboljša Hana Kranjec Žagar. Naslov prvaka med amaterji je osvojil Mohor Vrhovnik, med veterankami Mira Kranjec Žagar, Uroš Mikelj je bil drugi med veterani 1, Jure Kukovič med veterani 2, Bojan Kemprl je dirko med veterani 3 končal na tretjem mestu.

Vrhunec dneva je bil ob 14. uri. Takrat so se na startno črto postavili moški in ženske v elite kategoriji, mlajši člani in mladinke ter mladinci. Na startu je bil tudi odlični slovenski cestni kolesar Luka Mezgec, nekdanji gorski kolesar, ki zadnja leta blesti v dresu Giant-Alpecina. Čeprav je dirko vzel za trening pred nadaljevanjem sezone, pri Mezgecu tega ni bilo videti. Hitro je bil na prvem mestu, nekaj časa mu je sledil le Gregor Krajnc, ki pa je v nadaljevanju popustil. Krajnc je odrezalo, kot radi rečejo kolesarji, in po lestvici je drsel navzdol. Nekoliko zadržano je začel lanski prvak Boštjan Hribovšek, ki je v drugi polovici dirke našel ritem in se na koncu prebil do končnega tretjega mesta, sicer pa drugega v elite kategoriji. Mezgec ga je na koncu premagal za 27 sekund, pred njim je sicer končal Gregor Dimic, ki je oblekel majico državnega prvaka do 23 let. S tretjim mestom se je izkazal Luka Tavčar, ki je za zmagovalcem zaostal dve minuti in 36 sekund. Krajnc je bil na koncu tretji med mlajšimi člani, po dirki pa je le zmajeval z glavo, saj ni vedel, kaj natanko ga je uničilo. Veliko smole je imel Peter Zupančič, ki je že po nekaj metrih strgal verigo in sanj o visoki uvrstitvi je bilo konec. Nekaj časa je še vztrajal, dirke pa ni končal.

»Fajn je bilo presedlati na gorsko kolo. Dirko sem vzel za dober trening. Imel sem krče, bilo je težko. Vesel sem zmage na domačem dvorišču. Nisem šel na polno zaradi cestne sezone, to mi je kruh, nisem se smel polomiti. Nisem pa več tako mehek, kot sem bil,« je dejal Mezgec, ki ima iz let 2007, 2008 in 2009 tri naslove slovenskega prvaka do 23 let.

»Kaj naj rečem … Tak je bil rezultat. Prvi krog sem se uštel, ko sem šel za Mezgecom. Grega je šel prehitro naprej. Nisem več priklopil. V četrtem krogu sem prišel v ritem in začel loviti. Ampak premalo sem dal od sebe. Na koncu sem imel moči še za kakšen krog ali pa slab krog. Zakalkuliral sem se. Vedel sem,  da je Luka močnejši. Je par rangov višje od nas, zasluženo je zmagal. Grega je prvi krog navil do konca. Na prvem spustu sem se skoraj razletel, odpelo se mi je pedalo. Bil sem šokiran. Šel sem svoj tempo zaradi vročine. Fantje so kar leteli so mimo mene, Tavčar, Dimic … Rekel sem si, da moram 'zalaufati'. Dirka tu je napeta od začetka do konca. Ne prideš k sebi. Ne smeš pretiravati. Dimic me je res presenetil. Rekel sem si, da ne bom šel z njim. Čeprav sem mu na koncu bil blizu,« je razmišljal Hribovšek.

Na startu ženske dirke so bile tri. Blaža Klemenčič, lanska prvakinja, je začela odlično, takoj prišla na prvo mesto, naredila razliko do Tanje Žakelj in izgledalo je, da bo Klemenčičeva osvojila četrti zaporedni naslov slovenske prvakinje. Vendar je nato padla in v bolečinah prišla do cilja na drugem mestu. Tina Perše je bila na koncu tretja. Med mladinkami je tretje mesto osvojila Eva Jagodič, tik za njo sta končali Tamara Sitar in Katja Kranjec.

»Dirka je bila 'ta prava'. Danes sem imela taktiko. Zadnja tri državna prvenstva sem plačala davek. Blaže je dirkala tako, da je iskala moje šibke točke. Danes jo je našla, ko je skočila s starta. Moja taktika je bila, da jo imam v vidnem polju, če bi jo izgubila bi mi padla motivacija. Pri kapelici, na dolgem klancu, sem jo zmeraj videla. Ujela sem jo na dolgem spustu, res sem bila hitra. Ob prvi možnosti sem šla mimo nje, v petem krogu,« je razložila Žakljeva.

Rezultate tekmovanja si lahko ogladate tukaj.

Besedilo in fotografiji: PR Calcit Bike Team

18. Kamniški kros v znamenju naslovov za državne prvake

Na območju starega mestnega jedra Kamnika se danes odvija 18. izvedba Kamniškega krosa v organizaciji Calcit Bike Teama. Ob 10. uri se je uradno pričel kros, ki letos šteje za državno prvenstvo, zbrane na Glavnem trgu pa je pred začetkom v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Igor Žavbi skupaj s predsednikom Calcit Bike Teama Cirilom Grkmanom.

18. Kamniškem krosu tokrat obeta spopad najboljših gorskih kolesarjev v Sloveniji. Naslov v moški članski konkurenci brani Calcitovec Boštjan Hribovšek, ki je lani v Završnici osvojil svojo prvo majico državnega prvaka. Sodeč po rezultatih bo njegov največji tekmec klubski kolega Gregor Krajnc, ki sicer nastopa v kategoriji do 23 let.

Na startu ženske elite dirke pa organizatorji pričakujejo obračun dveh tekmovalk, ki sodita v svetovni vrha tega športa. Za najboljšo v Sloveniji se bosta udarili Blaža Klemenčič, ki brani naslov, in Tanja Žakelj. Čim bližje jima bo skušala priti članica kamniške ekipe Tina Perše.

Tik pred začetkom je zbrane, kot že rečeno, nagovoril podžupan Igor Žavbi, ki je tekmovalkam in tekmovalcem zaželel prijeten in uspešen dan, predvsem pa čim manj padcev ter poškodb in srečno vožnjo po kamniških ulicah, po ulicah, ki postaja pravo kolesarsko mesto.

Vabljeni k ogledu Kamniškega krosa, ki se odvija na ulicah Kamnika. Ob 11.45 bodo začeli v kategoriji U7, ob 12. uri U9, ob 12.30 U11, ob 13. uri U13. Vrhunec dneva bo ob 14. uri, ko bo start  moških elite in U23, ženske elite bodo startale ob 14.01, še minuto kasneje pa U19. Ob 16.10 bodo center Kamnika zasedli najmlajši kolesarčki, takrat bo namreč že tradicionalna dirka poganjalčkov. Podelitev v vseh kategorijah bo ob 16.30.


<< Nazaj | Novice