Mali grad

17. tekmovanje harmonikarjev na Zelenem robu

27.07.2013

 

»Veselo u Kamnik in urno naprej, na prelepo Veliko planino odhajam, juhej,…« so bili zvoki, ki so že zgodaj zjutraj napovedovali veseli dogodek, in sicer 17. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev na Zelenem robu. Sončni žarki in napoved vroče sobote so na planino privabili številne obiskovalce, ki so dan preživeli v planinskem svetu. 

Ob 10. uri je začetek tekmovanja naznanil župan Marjan Šarec. Poleg uvodnih pozdravov in pohval organizatorjem, je izrazil veselje nad tolikšnim številom prijavljenih tekmovalcev in željo, da bodo harmonikarji napeli vse sile in iz svojih inštrumentov iztisnili tisto, kar znajo najboljše. Vsi bodo na koncu postali zmagovalci, na dobri poti pa so že s tem, ker so se prijavili, zbrali pogum, njihove diatonične harmonike pa bodo zazvenele v lepem vremenu in ob dobri družbi.  Župan je vsem zbranim zaželel prijeten dan in lepo poletje.

Zbralo se je 51 harmonikarjev, tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah. Najstarejši nastopajoči Franc Ostrelič je štel 78 let, najmlajša Lana Doblekar pa 9 let. Tekmovanje je tudi letos povezovala simpatična Dada in nastopajoče spodbujala, da so bile harmonike kar se da glasne, njihovi prsti pa čimhitrejši. Ansambel Veseli Podgorci je poskrbel za ozvočenje prireditve ter veselo vzdušje. Hitri prsti, glasne harmonike, ter ubrani akordi so vabili različne zvoke.

5-člansko komisijo, ki je tudi izbrala zmagovalca, so sestavljali Simon Bučar, Jakob Kastelic, Tomaž Jemec, Milan Kokalj in Dušan Drobnič. Sproti so ocenjevali tekmovalce, imeli so težko delo, saj so morali izbrati najboljšega. Vsi tekmovalci so bili odlični. Ocenjevali so muzikalnost, tehnično izvedbo, melodijo, harmonijo, prisotnost njihove duše oz. ljubezni do zaigrane viže in celotni vtis.

Zmagovalci po posameznih kategorijah:

1. Kategorija do 15 let

2. Kategorija 16 do 25 let

3. Kategorija 26 do 50 let

 4. Kategorija nad 50 let

Absolutni zmagovalec je postal 18-letni Matija Markeljc iz Mokronoga, ki je bil najboljši tudi v svoji kategoriji. Zaigral je svojo najljubšo vižo Na zlati harmoniki. Za nagrado je poleg pokala in priznanja prejel še dvodnevno potovanje v Salzburg, darilo potovalne agencije Sonček. Vsi tekmovalci so prejeli priznanja za udeležbo na tekmovanju, spominsko majico, kosilo na Zelenem robu in vozovnico za Veliko planino. Tekmovanje sta organizirala Rekreacijsko društvo Rigelj in Velika planina d.o.o..

Po tekmovanju se je še dolgo nadaljevalo veselo vzdušje, harmonikarji so veselo raztegovali mehove, ljubitelji domačih viž so se vrteli po plesišču, vzdušje je bilo vrhunsko.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice