Mali grad

17. september – Dan Zlatih knjig, začetek bralne in predbralne značke

16.09.2016

 

17. september – Dan Zlatih knjig, začetek bralne in predbralne značkeNa obletnico rojstva slovenskega pisatelja Franceta Bevka se vsako šolsko leto znova, letos že 57. za šolarje iz vse Slovenije in zamejstva začne bralna značka, v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik pa že 9. leto zapored posebna dejavnost za spodbujanje branja v družini - predbralna značka Veronikin zaklad, ki poteka od 17. septembra do 2. aprila. Zaključi se na Mednarodni dan knjig za otroke in rojstni dan danskega pravljičarja H. C. Andersena.

Pri predbralni znački Veronikin zaklad lahko skupaj s starši sodelujejo otroci, ki so stari od 3 do 6 let in so člani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, saj si do 18. leta starosti vse knjižnično gradivo lahko izposojajo brezplačno. Vrtčevske skupine otrok skupaj z vzgojiteljico obiščejo knjižnico, kjer si izposodijo gradivo in se dogovorijo za organizirano druženje ob knjigah – Vrtec na obisku v knjižnici. Bolj oddaljene skupine na obisk v vrtec povabijo knjižničarko s Pravljičnim kovčkom.

Otrok mora za osvojitev priznanja skupaj s starši opraviti 4 naloge:

Prebrani slikanici in naučeno pesmico otrok predstavi v skupini v vrtcu, lahko tudi v knjižnici. Slikopis Veronike z Malega gradu otroci ob družinskem obisku knjižnice prejmejo v knjižnici. Nanj narišejo svojo Veroniko.

S predbralno značko želimo vzgajati mlade bralce za samostojno uporabo knjižnice in biti staršem v pomoč pri izbiri kvalitetnega knjižnega gradiva za otroke, ki je primerno njihovi starosti in spodbuditi starše, da berejo skupaj z otrokom. Knjigo želimo predstaviti kot vir informacij in znanja ter vzpodbuditi zanimanje za knjige, navajati otroke na reden obisk knjižnice in pritegniti v knjižnico tudi starše.

Vsi otroci, ki opravijo predbralno značko, aprila ob zaključku predbralne značke prejmejo priznanje in povabilo v knjižnico na slovesen zaključek dejavnosti.

Vabljeni v knjižnico.

Besedilo: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Ilustracija: Ivan Mitrevski


<< Nazaj | Novice