Mali grad

150. let humanitarnega dela – Kri rešuje življenja

10.05.2013

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec v Domu starejših občanov Kamnik udeležil prireditve »150. let humanitarnega dela – Kri rešuje življenja« v sklopu Tedna Rdečega križa 2013 (8. do 15. maj 2013), kjer 56 območnih združenj s prireditvami in različnimi dejavnostmi skuša predstaviti svoje delovanje. Med njimi je tudi Območno združenje Rdečega križa Kamnik, ki je danes, kot že rečeno, pripravilo tradicionalno srečanje starostnikov v Domu starejših občanov Kamnik.

Prireditev, na kateri sodelujejo vse generacije, so popestrili učenci in učenke Osnovne šole Frana Albrehta, ki so pod budnim očesom učiteljice Metke Bizjak izdelali darila za starostnike. Za kulturno dogajanje pa so, pod vodstvom učiteljic, poskrbele učenke in učenci Podružnične šole Nevlje. S petjem,  plesanjem, kratko igrico in recitacijami so popestrili dan starostnikov, ki se vsakoletnega srečanja zelo veselijo, saj jim učenci s svojo iskrivostjo in živahnostjo polepšajo dan, prikažejo svoje spretnosti in znanje ter spoznavajo življenje v Domu.

Župan Marjan Šarec je ob Tednu Rdečega križa poudaril: »Vsi smo s Tednom Rdečega križa povezani. Organizacije Rdečega križa že dolga leta nesebično posvečajo skrb pomoči potrebnim in nas navdihujejo s tem, da je treba sočloveku v stiski pomagati. Teden, ki ga obeležujemo, je teden, ki naj bi nam kazal pot in nas navdihoval, da pozabimo na svoje težave in gledamo na težave drugih. Ko gledamo stiske ljudi, ne malokrat vidimo, da naši problemi postanejo manjši. So tako majhni, da nas je morda kar sram, za kaj vse se pehamo. Pa niso pomembne le materialne dobrine. Mnogo je tistih, ki potrebujejo le toplo besedo ali pa prijeten stisk roke. Vsak človek je na svetu s svojim namenom. Vsak človek je na svetu, da izpolni svoje poslanstvo. To poslanstvo naj bo pomagati sočloveku. Če mu ne moreš pomagati, potem mu vsaj škoduj ne. Bistvo je pomoč, srčnost in tovarištvo. Pozabimo na svoje tegobe tako, da lajšamo tegobe drugih.«

Novi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel je v svojem nagovoru opozoril na številne dejavnosti in aktivnosti kamniškega območnega združenja ter čestital in se zahvalil vsem ob 60. obletnici prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem Rdečega križa Slovenije, ki predstavlja eno izmed najpomembnejših programskih področij v 150-letni tradiciji humanitarne dejavnosti.

Aktivnosti in dejavnosti Območnega združenja Rdečega križa Kamnik potekajo že od aprila (umetniške in likovne delavnice za srečanje starostnikov), v Tednu Rdečega križa 2013 pa so poleg izvedbe merjenja krvnega tlaka, obiska učencev osnovnih šol Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana, današnjega srečanja starostnikov ter osnovnošolskega tekmovanja ekip prve pomoči na OŠ Marije Vere za jutri, v soboto, 11. maja, v Komendi na »Mehurčkovem dnevu« predvideli meritve krvnega sladkorja, v sredo, 15. maja, pa ste vabljeni na »Bubalanto« v Matično knjižnico Kamnik ter na Dan odprtih vrat Območnega združenja Rdečega križa Kamnik (Ljubljanska cesta 1, Kamnik) in zaključek Tedna Rdečega križa.

Doplačilna znamka in vozovnica Tedna Rdečega križa Slovenije 2013

V skladu z Zakonom o Rdečem križu Slovenije bo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije v prodaji 2.650.000 doplačilnih znamk, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa 25.000 doplačilnih vozovnic, v vrednosti 0,17 evra.

Zbrana sredstva Rdeči križ Slovenije, v skladu s svojim poslanstvom, namenja za izvajanje humanitarnih programov v korist najranljivejših skupin prebivalstva, tako na nacionalni kot na lokalni ravni. Lansko leto je bilo iz tega naslova zbranih skupno 319.810,26 evrov.

Z nakupom vozovnice in doplačilne znamke v višini 0,17 evra prispevate za pomoč najranljivejšim med nami, ki so se bodisi zaradi gospodarsko-socialne krize bodisi zaradi naravnih in drugih nesreč znašli na robu preživetja in obupa. Rdeči križ Slovenije bo tako zbrana sredstva v letu 2013 namenil za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših okolij ob pričetku šolskega leta za nakup potrebščin, za izvedbo socialno humanitarnih programov socialno ogroženim posameznikom, družinam in ranljivim skupinam prebivalstva ter za finančne in materialne pomoči.


<< Nazaj | Novice