Mali grad

15. veliko tekmovanje harmonikarjev

30.07.2011

 

V meglenem sobotnem jutru se je na Sp. postaji nihalke v Kamniški Bistrici vila gruča čakajočih obiskovalcev. Med njimi so bili številni harmonikarji, kajti tam so zbirali prijave na že 15. veliko tekmovanje harmonikarjev na Veliki planini. Velika planina se je prebujala, prvi sončni žarki so že kukali izza oblakov, oder na Zelenem robu pa je bil pripravljen.

 

Že v nihalki so zvoki harmonike oznanjali veseli dogodek. Najbolj zagreti so meh razpeli tudi na sedežnici, veseli zvoki pa so preplavili planino. Ob 10.30 je nastopajoče nagovoril župan Marjan Šarec in naznanil začetek tekmovanja. Župan je povedal, »da v Sloveniji živita dve veji harmonik, prva je kvintetovska zasedba s klavirsko harmoniko, katere začetnik je bil Slavko Avsenik. Druga veja pa je diatonična harmonika z večglasnim petjem, katere širitelj je Lojze Slak. Diatonična harmonika je prisotna na slovenskem območju že dalj časa, ni pa ga dogodka, ki ga le-ta ne bi spremljala. Diatonična harmonika je postala pravi ljudski inštrument, ki ohranja tradicijo slovenske glasbe. Včasih je spremljala fante, ki so odhajali k vojakom, med drugo svetovno vojno pa je bodrila ljudi. Danes je postala čedalje bolj popularna, sploh med mladimi. Le-ta je prisotna na številnih prireditvah in tekmovanjih. Nobeno tekmovanje v Sloveniji pa ne poteka tako visoko, na taki nadmorski višini, kot tekmovanje na Veliki planini«. Župan je tekmovalcem zaželel veliko tekmovalnega duha, hitre prste in ubrane akorde. Hkrati je čestital vsem tekmovalcem, vsem pa zaželel prijeten dan in lepo popoldne.

 
   

Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah, na tekmovanju pa se je zbralo 38 harmonikarjev. Najmlajši tekmovalec Tadej Lipovšek je štel 9 let, najstarejši pa je bil gospod s 73-imi leti.  Tekmovanje je povezovala simpatična Dada, ki je  tekmovalce spodbujala, da so bile njihove harmonike čim bolj glasne. Nastopajoče je spodbujal ansambel "Trio domačini", fantje pa so še dodatno poskrbeli za zabavno vzdušje in plesno razpoloženje.  Na planino so prihajali številni ljubitelji veselih zvokov, ki so se prijetno zabavali.

 

Tričlansko komisijo so sestavljali Tomaž Jemec, Jaka Kastelic in Milan Kokalj. Imeli so težko nalogo izbrati najboljšega, kajti vsi tekmovalci so bili odlični. Ocenjevali so muzikalnost, tehnično izvedbo, melodijo, harmonijo, ter prisotnost njihove duše oziroma ljubezni do zaigrane viže. Absolutni zmagovalec je postal Matjaž Trobec, ki je ob koncu prireditve prejel veliki pokal ter potovanje za 2 osebi. Vsi tekmovalci so dobili priznanje za udeležbo na tekmovanju ter spominsko majico. Po posameznih kategorijah pa so bili najboljši:  

1. kategorija - do 15 let

 2. kategorija - od 16 let do 25 let

 3. Kategorija - od 26 let do 50 let

 4. Kategorija - nad 50 let

 

Rezultate si lahko ogledate tukaj.

 

 

Dogodek je organiziral Rekreacijsko društvo Rigelj. Generalna sponzorja sta bila Občina Kamnik in Velika planina d.o.o.. Ob zaključku prireditve je v imenu organizatorjev RD Rigelj, predsednik Tadej Pojbič nastopajočim in zmagovalcem izrekel čestitke in izročil pokale in nagrade. Družba Velika planina d.o.o. je za vse nastopajoče pripravila brezplačno planinsko malico, Rekreacijsko društvo Rigelj pa je poskrbelo za bogat srečelov.

 

Veselo u Kamnik in urno naprej,… pa so bili zvoki, ki so še dolgo prihajali iz harmonik in odmevali po planini, vzdušja pa ni in ni bilo konca!

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice