Mali grad

15. obletnica delovanja Turističnega društva Gora sv. Miklavž

15.09.2018

 

15. obletnica delovanja Turističnega društva Gora sv. MiklavžPodžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se je skupaj s predsednikom Turističnega društva Gora sv. Miklavž Jožetom Korošcem popoldan udeležil praznovanja in obeležitve 15. obletnice delovanja Turističnega društva Gora sv. Miklavž. Dogodek se je odvijal na prelepi izletniški točki sv. Miklavž na Gori.

Turistično društvo Gora sv. Miklavž je bilo ustanovljeno leta 2003 z namenom ohranitve kulturne in etnološke dediščine. Društvo šteje 80 članic in članov. V svojem petnajstletnem delovanju je obnovilo in ohranilo z etnološkega vidika zelo pomembne objekte kulturne dediščine na Kamniškem. Člani so obnovili obzidje z obrambnim stolpom, ki je včasih služilo kot zaščita pred turškimi vpadi in je, poleg Malega gradu v Kamniku, še edino ohranjeno v kamniški občini, mežnarijo s črno kuhinjo in kmečkim podom ter vodnjak, »šterno«, ki še vedno služi svojemu namenu.

Člani Društva so obnovili tudi obrambni stolp na zahodni strani obzidja in kaščo, ki danes služi kot informacijska točka. Sodelovali so pri obnovi cerkve in zvonika, ki je potekala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj, in Občino Kamnik, ki je pomagala s finančnimi sredstvi. Za vsa našteta dela je bilo potrebno ogromno organizacije, predvsem zaradi prevoza na težko dostopno lokacijo ter veliko število prostovoljnih ur članic in članov. Prav tako so člani Društva obnovili cesto in pešpoti, ki vodijo na Goro, ter na lokaciji postavili smerokaz vseh okoliških hribov.

Gora je postala izredno priljubljena izletniška in pohodniška točka, kjer se lahko obiskovalci naužijejo svežega zraka in si spočijejo oko na Kamniško-Savinjskih Alpah. Društvo aktivno sodeluje z ostalimi društvi in med letom organizira tudi več etnoloških prireditev. Velja omeniti dve najodmevnejši, in sicer prikaz starih kmečkih opravil in Miklavžev tek, ki vsako leto privabita vse več obiskovalcev. V vseh letih delovanja se članice in člani med seboj srečujejo na družabnih dogodkih, izletih in pohodih. Ob letošnjem prazniku Občine Kamnik pa so prejeli bronasto priznanje Občine Kamnik.

Letošnje leto je bilo za Društvo prav posebno, ne le zaradi prejetega priznanja Občine Kamnik in praznovanja 15. obletnice delovanja, ob jubileju je bila namreč izdana knjiga avtorja Braneta Šimenca z naslovom »Sveti Miklavž na Gori«, kjer je opisana zgodovina nastanka cerkve sv. Miklavža, življenje tam skozi stoletja ter delovanje Društva vse do danes. Knjiga je bila danes tudi predstavljena.

Pobudnik ustanovitve Turističnega društva Gora sv. Miklavž je gospod Jože Korošec, ki je že 15 let tudi njegov predsednik. Slednji je ob današnjem jubileju predstavil delovanje društva in zbrane nagovoril z željo, da bi se na goro ljudje vedno znova radi vračali. Pri vsem tem pa je navdušeno pripovedoval o nastanku knjige ter se zahvalil vsem, ki so z društvom delili spomine, ki so v knjigi sedaj zapisani za vse zanamce.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi pa je članicam in članom Turističnega društva Gora sv. Miklavž namenil naslednje misli: »Tudi sam se še dobro spomnim, kako smo dvakrat letno prišli sem gori, prišli na Goro k maši. Verjetno je bilo malo takih, ki so si predstavljali, da bo Gora zaživela v takem sijaju, kot živi danes. Seveda se to ni zgodilo samo po sebi. K temu je prispevalo Turistično društvo Gora sv. Miklavž in posamezniki, ki so prispevali ogromno truda in energije, da je ta kraj resnično zaživel. Postorjeno je bilo veliko, veliko je bilo vloženega truda in prostovoljnega dela, veliko je bilo dela z organizacijami prireditev, ki so postale skorajda že tradicionalne. Skoraj ne mine vikend, ko Gora ne bi bila polna obiskovalcev. Na tem mestu bi se rad zahvalil tako Turističnemu društvu Gora sv. Miklavž kot vsem posameznikom, ki se trudite, da ta kraj živi. Trudite se, da ohranjate našo dediščino. Da ohranjate cerkev in mežnarijo. Da ohranjate črno kuhinjo, ki je malo kje vidna in malo kje še spečejo kruh v takšni kuhinji. Petnajst let je že kar lepa doba in društvo se je v teh letih resnično lepo razvilo in verjamem, da se bo razvijalo še naprej. Verjamem, da imate še mnogo idej in energije ter boste še nadalje skrbeli tako za društvo kot za našo Goro. Da bo živela še naprej. Iskrene čestitke ob jubileju in izdani knjigi. Naj vas Miklavž obdari še z mnogimi darovi.«

Mešani pevski zbor Mavrica Kamnik je skupaj s citrarjem Tomažem Plahutnikom dogajanje popestril z glasbenim programom, vezna beseda je pripadala Maji Hribovšek.


<< Nazaj | Novice