Mali grad

15. gorski tek na Grintovec - tekma ekstremov in prestiža

25.07.2013

 

Obeta se prestižna tekma, saj Eritrejec Teklay, letošnji zmagovalec 1. tekme Grand Prixa in lanskoletni kralj Grintovca, napoveduje nov rekord. Udeležbo potrdili elitni italijanski tekači, med njimi Baldaccini, letošnji evropski podprvak v gorskih tekih, in Abate, drugouvrščeni po dveh tekmah Grand prixa, ter Mateja Kosovelj, bronasta med članicami na letošnjem evropskem prvenstvu v gorskih tekih. Bosta Nejc Kuhar in Mateja Kosovelj ubranila lanskoletni laskavi naziv - najboljši Slovenec in Slovenka?

Obeta se množična udeležba vrhunskih  domačih in tujih tekačev iz Evrope in prek luže, ki jih mamijo Grintovške strmine in lepote.  Kje so meje mogočega? Je ogrožen rekord Jonathana Wyata (1:15:43)?

V nedeljo, 28. julija, KGT Papež organizira enega najzahtevnejših in ekstremnih gorskih tekov  v Evropi,  15. gorski tek na Grintovec. Teči v osrčje Grintovcev pomeni poseben izziv, izjemen čar. Med gorskimi tekači je tek na Grintovec med najbolj priljubljenimi tekmami in tudi med najbolj obiskanimi.

Prizorišče 15 . gorskega teka je Kamniška Bistrica z vsemi naravnimi znamenitostmi pod kuliso Kamniških planin. Tek  je  3. tekma za Pokal Slovenije, državno prvenstvo za otroške kategorije in pod okriljem svetovne zveze za gorske teke 3. tekma za WMRA Grand Prix. Tek na Grintovec je vsako leto tek presežnikov, zato tudi letos pričakujemo še več tekačev z vsega sveta. Vseh 14 kategorij tekmuje po pravilih, veljavnih za Pokal Slovenije in WMRA Grand Prix. Proga bo tradicionalna (po markirani poti) do vrha Grintovca, zelo skrbno trasirana in označena. Zaradi zahtevnosti in težavnosti proge (Grintovec – 2558 m, višinska razlika 1957 m, dolžina proge 9,6 km) je proga za otroške kategorije in mladince krajša.

Start vseh kategorij je pri Domu v Kamniški Bistrici, kjer bo ob 15. uri slovesna razglasitev rezultatov in podelitev medalj, priznanj in bogatih denarnih ter praktičnih nagrad. Rekorderja proge čaka posebna nagrada. Vsak udeleženec prejme spominsko darilo, ročno izdelano priznanje, bon za hrano. Limitni čas teka je dve uri in pol. Za varnost bodo poskrbeli alpinisti in gorska reševalna služba z zdravniki. Okrepčevalnice bodo na sedmih mestih, kjer bodo tudi  kontrolne točke. V primeru slabega vremena si organizator pridržuje pravico do skrajšanja proge ali odpovedi.

Ljubitelji teka, spremljevalci in navijači vabljeni v osrčje Grintovcev, kjer se bodo svetovno znani gorski tekači potegovali za naslov kralj in kraljica Grintovca.

Pomembno obvestilo vsem tekačem, pomočnikom in navijačem

Vse dejavnosti v zvezi s tekom (prijava, razglasitev rezultatov, vračanje startnih številk) bodo potekale v Piknik centru pri Jurju (tik pred Domom v Kamniški Bistrici zavijete levo), le start vseh kategorij ostaja na istem mestu (pri Domu v Kamniški Bistrici). Za Piknik center Pri Jurju zavijete tik pred mostom na levo, oznake (PRIJAVE in RAZGLASITVENI PROSTOR) ter redarji vas bodo pripeljali tja.

Besedilo: Mira Papež


<< Nazaj | Novice