Mali grad

13. september – Svetovni dan prve pomoči

13.09.2014

 

Svetovni Dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje.

Letošnji slogan je "Bodi heroj. Rešuj življenja. Prva pomoč je za vsakega, kjerkoli." Z njim želimo izpostaviti potrebe po "herojih prve pomoči", ki so pripravljeni reševati življenja ob naravnih in drugih nesrečah. Nesreče se lahko pojavijo kadarkoli, kjerkoli in prizadenejo kogarkoli. Usposabljanja iz prve pomoči pa lahko pripravijo vsakogar, da kjerkoli rešuje življenja.

Rdeči križ Slovenije prizadeva, da bi se vsebine prve pomoči (preprečevanje nezgod, osnove nudenja prve pomoči) uvedle v obvezni učni program tako osnovnih kakor tudi srednjih šol ter na delovnih mestih. Preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči ni le izraz privzgojene solidarnosti, ampak sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost, katere se je treba začeti učiti v osnovni šoli in pozneje nadgrajevati oziroma ohranjati kot veščino za vsakodnevno rabo.

Nekaj dejstev glede prve pomoči:

Ob svetovnem dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki žrtvujejo svoj čas in znanje za reševanje življenj.

Bodi heroj. Rešuj življenja. Prva pomoč je za vsakega, kjerkoli.

Prva pomoč rešuje življenja.

Besedilo: Lidija Zagorc, OZ RK Kamnik


<< Nazaj | Novice