Mali grad

11. strokovni posvet »Gibanje je jezik otrok«

08.04.2011

 

Dopoldan se je na OŠ Šmartno v Tuhinju pričel dvodnevni 11. strokovni posvet Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije z naslovom: »Gibanje je jezik otrok«. Že nekaj let društvo organizira različna izobraževanja, strokovne posvete o različnih aktualnih temah, izmenjavo izkušenj in reševanje problemov ter različne strokovne ekskurzije v zamejstvu. Društvo predstavlja delo in dejavnosti podružničnih šol širši javnosti. Vsako leto se strokovni posvet in srečanje odvija na drugi podružnični šoli (v Sloveniji je 787 osnovnih šol in 335 podružničnih), torej v različnih krajih Slovenije.

Letošnji, 11. strokovni posvet, pa je bil zaupan podružnični šoli Motnik. Posvet se bo odvijal na matični in podružnični šoli, pri izvedbi pa so sodelovali mnogi strokovni delavci, kar še poglablja medsebojno sodelovanje.

Današnje odprtje posveta se je torej pričelo v OŠ Šmartno v Tuhinju (k matični šoli spadajo tri podružnične šole , in sicer POŠ Motnik, POŠ Sela in POŠ Zgornji Tuhinj), kjer so učenci in učitelji pripravili simpatičen in razgiban program. Goste je najprej pozdravila ravnateljica, Jožica Hribar, ki je na kratko predstavila temo letošnjega posveta in povedala, da se šola tudi s pomočjo občine (kmalu bodo namreč odprli novo igrišče in atletsko stezo) trudi, da gibanje postane vodilo otrok skozi in za življenje.

Slavnostni govorec na odprtju je bil minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, ki je v svojem govoru poudaril, da je izhod iz krize, v kateri se nahajamo, prav slovensko šolstvo. Pozdravil je sodelovanje in delovanje podružničnih šol in v imenu ministrstva in svojem imenu čestital vsem za izredno pomembno delo, ki ga opravljajo podružnične šole.

Prisotne je pozdravil tudi kamniški župan, Marjan Šarec in izpostavil velik problem nezdravega načina življenja otrok (Facebook, računalniki, televizorji) in poudaril, da imajo šolski delavci težko in odgovorno nalogo. O posvetu in njegovi temi, torej gibanju, sta spregovorili tudi predsednica Društva podružničnih šol Slovenije (DUPŠ), Metka Behek in višja svetovalka za prvo in drugo triletje na Zavodu RS za šolstvo, mag. Ivanka Mori. Slednja je opozorila na dejstvo, da se je meja med podeželjem in mestom zabrisala, da šole postajajo vse bolj enakovredne, kar je pohvalno, izpostavila pa je problem kombiniranega pouka, za katerega se smatra, da je manjvreden.

Po uradnem odprtju so se udeleženci posveta preselili v Terme Snovik, kjer se je strokovni posvet pravzaprav začel. Jutri bo v sklopu posveta v POŠ Motnik potekal občni zbor DUPŠ-a, pred tem pa bodo podeljena priznanja likovnega in literarnega natečaja, ki sta potekala v sklopu posveta.


<< Nazaj | Novice