Mali grad

103. obletnica rojstva Maksimilijana Skalarja

24.02.2011

 

Včeraj so v dvorani Matične knjižnice Kamnik odprli razstavo o delu in življenju priznanega glasbenika, pedagoga in violinista Maksimilijana Skalarja.

Maksimilijan Skalar se je rodil leta 1908 v Šentvidu pri Ljubljani, kot srednji med tremi sinovi zakoncev Skalar, življenjsko pot pa sklenil devet desetletij kasneje v Kamniku. Otroštvo in mladost je preživel v južnotirolskemu mestu Meranu, šolal pa se je na konzervatorijih v Beogradu in Pragi.

Po izbruhu druge svetovne vojne se je z družino zatekel v Maribor, kjer je do odhoda v Salzburg naslednjega leta poučeval na Glasbeni matici. Preostanek vojne je preživel kot profesor na salzburškem učiteljišču, po vojni pa se je preselil v Ljubljano. Poučeval je na Srednji glasbeni šoli, nato pa pri Glasbeni matici. Bil je član radijskega orkestra ter kasneje orkestra Slovenske filharmonije.

Čeprav se je Skalar z goslarstvom resneje spoprijel že v zgodnjih tridesetih letih 20. stoletja, se je s tem intenzivneje ukvarjal šele v zadnjih dveh desetletjih življenja, ko ni bil več dejaven učitelj. Celoten opus mojstra Skalarja obsega več kot 230 glasbil.

Na razstavi je o življenju in delu svojega očeta spregovorila prof. Darka Skalar z Glasbene šole Kamnik. Njegovo inovativnost in doprinos k razpoznavnosti Kamnika je v svojem govoru poudaril tudi kamniški župan Marjan Šarec. Za glasbeno vzdušje sta poskrbela Skalarjeva hči, profesorica za violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Monika Skalar in vnuk Tim Skalar Demšar, dijak Konservatorija za glasbo v Ljubljani.

 

Vir: Darka Skalar, STA
Fotografije: Damjan Hančič


<< Nazaj | Novice