Mali grad

103. let gospe Herte Soklič

28.07.2011

 

Dopoldan je v Domu starejših občanov Kamnik potekalo praznovanje ob visokem jubileju gospe Herte Soklič. Čestitkam se je pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Gospa Herta Soklič se je rodila 28. julija 1908 na Pragerskem, kot edinorojeni otrok nemško govorečih staršev. Tako je tudi njen materni jezik postal nemški. Ker je imela vse sorodstvo v Avstriji, se slovenskega jezika kot otrok sploh ni učila. Deležna je bila meščanske vzgoje in izobraževanja.

 

Poročila se je z učiteljem iz Ljubljane. Šele takrat se je začela učiti slovenskega jezika, ki se ga je tudi dobro naučila. Gospodinjila je, zaposlil se ni nikoli. Imela sta eno hči. Zaradi moževe službe, ki se je zaposlil kot načelnik na železniški postaji, so se zelo veliko selili po celi Sloveniji. Med vojno so bili v Pivki, po vojni pa so se preselili v Celje. Mnogo let kasneje, leta 1975, pa se je skupaj z možem preselila k hčerki na Duplico pri Kamniku. Tu je tudi ovdovela.

 

Ima dva vnuka, Uroša in Matjaža. Matjaž se zelo rad spominja počitnic pri babici in dedku v Celju, kamor je zelo rad zahajal. Pravi, da je bila babica vedno zelo skrivnostna in zadržana. Rada je imela red in bila zelo stroga in dosledna. Kljub temu je bila tudi polna ljubezni in skrbi, ki jo je namenjala domačim, še posebej vnukoma. Skrbela je za gospodinjstvo in za red pri hiši. Bila je dobra kuharica, rada je tudi vrtnarila.

 

Med prostim časom je vedno zelo veliko brala, kar so opazili tudi v Domu, saj je imela neprestano v rokah razne nemške revije in knjige. Včasih si je rada ogledala tudi kakšno kriminalko. Čeprav ni bila preveč družabna, je rada kartala. S sestrično je pogosto odhajala na počitnice na morje.

 

V Dom starejših občanov Kamnik je prišla v začetku februarja 2001. Sprejeta je bila v dvoposteljno sobo na oddelek 4. Pri sprejemu ni bilo nobenih težav, čeprav je bila to verjetno ena težjih selitev v njenem življenju. Ob strani ji je stala hčerka, ki jo je zelo pogosto obiskovala in ji pomagala po svojih močeh, dokler je bolezen ni premagala.

 

Za gospo Soklič pravijo, da je zelo skromna in tiha stanovalka, hitro je zadovoljna z vsem. Kljub temu pa še danes rada »pokomandira« negovalke, kaj naj še postorijo. V dobro voljo jo spravi sonce in prijazna beseda. Zelo rada se posladka z bomboni. Čeprav se najbolje počuti v svoji sobi na bolniškem oddelku, kjer biva zadnja 3 leta, se občasno udeležuje tudi skupinske telovadbe, kjer lepo sodeluje. Najbolj je vesela, kadar jo popeljejo ven, v naravo. Tudi letos svojci načrtujejo, da jo odpeljejo na krajši izlet v Kamniško Bistrico in ji tako uresničili eno izmed njenih skromnih želja.

 

Danes le teh ni zmanjkalo. Najprej so ji zapeli njeni sostanovalci, čestital ji je kamniški župan Marjan Šarec, direktorica Doma starejših občanov Kamnik, Marija Rems, osebje Doma, predstavniki Društva upokojencev Kamnik ter seveda vnuk z družino. Gospa Herta je bila izredno dobre volje, spila je kozarec šampanjca, ki ga ima zelo rada in zarezala v torto.

Iskrene čestitke in na zdravje gospa Herta!


<< Nazaj | Novice