Mali grad

102. leti gospe Marije Škofic

30.08.2011

 

V Domu starejših občanov Kamnik je to že drugo jubilejno praznovanje ob častitljivi starosti. Pred dvema mesecema je gospa Herta Soklič praznovala 103. leta, danes, leto manj, gospa Marija Škofic.

Gospa Škofic se je rodila 30. 8. 1909 v Gabrovniku pri Slovenskih Konjicah. Življenje ji nikoli ni prizanašalo. Ko je bila stara 8 let, ji je umrla mama, zato je morala vse postoriti sama. Vzeli so jo na kmetijo, kjer je veliko delala in skromno živela.

 

Svojega mladostnega obdobja se torej spominja predvsem po revščini, ki jo je močno zaznamovala. Pravi, da so bili revni vedno izpostavljeni – cele dneve so garali, pa tiho so morali biti. Dnevi so ji minevali v znamenju dela. Zanimale so jo tudi številne druge stvari, vendar zanje ni bilo časa. Prosta je bila le ob nedeljah in praznikih in takrat je poskrbela za telo in duha. Dobro počutje je ohranjala s telovadbo, dobro voljo pa je priklicala v družbi vaških deklet. V času druženja ni manjkalo pogovora in petja.

 

Leta 1961 jo je pot zanesla v Kamnik. Zaposlila se je v Tekstilindusu v Kranju, kjer je spoznala bodočega moža. Pravi, da se je zanjo življenje takrat šele začelo. Njena nezakonska hči je bila takrat že poročena. Mož je bil zelo dober do nje in dobroto mu je vselej z vso predanostjo vračala. Ko je zbolel, je zanj skrbela celih 11 let. Po njegovi smrti je še naprej opravljala njej najljubša dela. Poleg gospodinjskih opravil in vrtnarjenja je imela pogosto v varstvu sosedove otroke, ki jih je imela nadvse rada. 

 

Moči so počasi pojenjale in začutila je, da sama ne bo več zmogla skrbi zase in za gospodinjstvo. Leta 1995 se je tako odločila za odhod v dom, kjer si je znala poiskati zaposlitev in stvari, ki so ji bile pri srcu. Veliko je pletla, hodila na razstave ročnih del ter na izlete. Dokler ji je zdravje dopuščalo, je redno obiskovala fizioterapijo in se odpravila na sprehod po domu. Sedaj dneve preživlja v zavetju svoje lepo urejene sobe, ki hrani številne spomine.

 

Da gospe Mariji spomin še zdaleč ni opešal, je vsem prisotnim na praznovanju jasno pokazala. Recitirala je pesmi, se spomnila prve poti v šolo, igranja s sosedovimi zajčki in še mnogo drugega. Njeni volji do življenja je čestital kamniški župan Marjan Šarec in ji poklonil košaro sladkih dobrot, ki jih ima gospa Marija nadvse rada. Lepe želje so ji izrekli tudi , osebje Doma ter nečakinji z družinama.

 

Pred časom je v okviru festivala za tretje življenjsko obdobje takole podala izjavo za Knjižico receptov za dolgo življenje. “Pošteno delati, pravičen biti in skromno živeti. Pomembno pa je, da je človek tudi vedno odprt za učenje. Učimo se vsak dan in vse do konca življenja – to je pot življenja.”

 

Gospa Marija hodite še dolgo po tej poti življenja! Iskrene čestitke!


<< Nazaj | Novice