Mali grad

10. oratorij župnije Šmartno v Tuhinju

13.07.2011

 

Piše se leto 2011 in naš pogled se upira v zgodovino oratorija župnije Šmartno v Tuhinju ter v generacije otrok, ki so oratorij zapuščale iskrivih oči in src, prekipevajočih od doživetij in dogodivščin.

Začeli smo leta 2002, ko smo hoteli podariti Vsakemu košček neba. Nasmeh za srečo vseh nas je gnal naprej, da smo želeli slehernemu otroku sporočiti "Lahko si zvezda, Ne se bat`", ampak Povej naprej in Preklopi sanje na dejanje. Sledili smo navodilu »Odpri oči, saj Nate računam« ter ugotovili, da je »Pazi, čas!« moto, ki bi vsem nam lahko uspel pregnati sivi tok življenja in ga obarvati mavrično.

Vsa ta gesla in izkušnje prejšnjih let bodo pomagali zliti vse naše moči, pripravljenost in sveže ideje v nov projekt – v že 10. oratorij po vrsti z naslovom V tvojo smer.

V tem času smo se skupaj z otroki potepali po bližnji in daljni okolici, v svojih vrstah smo gostili ekipo ameriškega nogometa, reševalce, vojsko, klovna, gorskega reševalca in radio Ognjišče. Ustvarjali smo okrasne in koristne predmete ter pripomočke, pekli, izdelovali sok in sladoled, se preizkušali v fotografiji, ježi in poteh preživetja. Skupaj smo se učili in urili v pomembnih vrednotah ter na zabaven način sestavljali vse štiri pomembne stebre oratorija, ki so dvorišče, šola, župnija in dom.

Uvedli smo poseben, t. i. Mali oratorij, ki je namenjen predšolskim otrokom ter lani premierno tudi sobotni oratorijski program za vse starejše od 14. let. Oboje bomo izvajali tudi letos. Oratorij tako iz tedenskega programa za otroke prerašča v nekaj več. Prerašča v učečo skupnost, v skupnost generacij, ki se družijo in sodelujejo v sproščenem duhu.

Poskušali smo iti tudi preko meja naše župnije. V navadi je, da tekom oratorija poteka zbiralna akcija, s katero poskušamo pomagati posameznikom in skupinam. Tako smo že zbirali igrače in pisalne pripomočke za Anin sklad, živila za skupnost Cenacolo ter kartuše za Rdeče noske in plastične zamaške.

Zbiralna akcija po potekala tudi letos v času oratorija, ki bo potekal od 22. do 27. avgusta. Tudi letos bomo zbirali plastične zamaške, kartuše ter stare baterije, glavna zbiralna akcija pa je osredotočena na zbiranje starega papirja. Izkupiček denarja, ki ga bomo s tem prejeli bo v celoti namenjen za dobrodelne namene. V času oratorija bo v Šmartnem stal poseben zabojnik, v katerega boste ta papir lahko prinesli.

Za več informacij sta na voljo vodji oratorija 2011: Jerca (031 727 367) in Rok (031 852 077).

Vabimo vas, da se pridružite našemu delu za boljši jutri in se nam na tak ali drugačen način pridružite pri projektu, ki bo to poletje zaznamoval Šmartno v Tuhinju.

Besedilo in fotografije: Monika Jeglič


<< Nazaj | Novice