Mali grad

1. julija 2012 že šestič okoli Alp – priprave na kolesarski Maraton Alpe SCOTT so v polnem teku

05.06.2012

 

Maraton Alpe SCOTT se je v zadnjih letih dodobra zasidral med največje in najatraktivnejše kolesarske maratone pri nas. Ne gre za množičen maraton, saj Maraton zaradi zahtevne trase privablja le bolje pripravljene rekreativne kolesarje. Med »velike« ga uvršča njegova trasa, na kateri udeleženci premagajo 130km in tri alpske prelaze - Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec – v skupnem 2000m višinske razlike, kar ni majhen izziv. Med kolesarji spoštovana trasa, ki vodi okoli Kamniško Savinjskih Alp, zaradi svoje slikovitosti, čudovite narave in pogledov na alpske doline in vršace uvršča Maraton Alpe SCOTT med najlepše kolesarske prireditve pri nas. Letos bo na sporedu 1. julija, priprave na Maraton pa so v polnem teku - tako med kolesarji kot med organizatorji.

KROG OKOLI ALP POSTAJA VSE BOLJ PRILJUBLJEN - NA TRENING PO TRASI MARATONA TUDI GREGA BOLE

»Ne rečemo več, da gremo na Jezersko, pol pa na Pavliča, pa čez Črnivec nazaj ... sedaj se reče, da gremo odvozit Alpe!«, je lani komentiral priljubljenost trase in Maratona njegov prvi zmagovalec in eden najboljših rekerativnih kolesarjev pri nas Andrej Helešič. Krog okoli Alp je postal z leti priljubljen tako med boljšimi rekreativnimi kolesarji, ki ga obkrožijo v manj kot štirih urah čiste vožnje, kot tudi med manj pripravljenimi kolesarji, ki si na trasi v miru vzamejo čas in poskušajo zaužiti čim več lepot, ki jih ta ponuja.

Na povabilo organizatorja, KD Alpe, se je predzadnjo majsko soboto okoli Alp zapeljal tudi naš profesionalni kolesar v dresu ekipe Lampre Grega Bole. V Kamniku, na štartu Maratona, ga je pričakala nepričakovana velika in pisana druščina kolesarjev, ti pa so bili po večini enotni, da priložnosti, ko lahko spremljaš profesionalnega kolesarja na treningu, mu slediš na poti, ga spoznaš, res nima vsak. Kljub dvomom nekaterih, da ritmu Boleta in ostalih najboljših ne uspejo slediti celo pot, se je kmalu izkazalo, da ritem ne bo dirkalen. Najhitrejši so na vseh prelazih počakali počasnejše ter skupaj nadaljevali pot, na cilju v Kamniku pa vse skupaj ocenili kot res lepo izkušnjo. Kot dober trening je sobotno druženje pokomentiral tudi 27 – letni slovenski prvak Grega Bole.

MARATON ALPE SCOTT 2012

Lani se je Maratona udeležilo rekornih 700 kolesarjev, na štartu 6. Maratona Alpe SCOTT pa organizatorji letos pričakujejo še nekoliko večjo udeležbo. Maraton bo potekal ob popolni zapori cest in elektronskem merjenju časa. Ponovno je uvrščen v koledar mednarodne kolesarske zveze UCI, organizatorji pa nadaljujejo s skupnim točkovanjem treh kolesarskih dogodkov - Maratona Franja BTC CITY, Maratona Alpe Scott in Juriša na Vršič, ki si po tem vrstnem redu sledijo med junijem in septembrom. Z eno prijavo se bodo udeleženci ponovno potegovali za zmago v skupnem seštevku Pokala Schneekoppe (razpis za Pokal Schneekoppe na povezavi http://www.franja.org/prijava-na-maraton_2012.html), zaključna podelitev priznanj pa bo
1. septembra v Kranjski Gori po zaključku Juriša na Vršič.  Vzpon na Pavličevo sedlo, najbolj strm in selektiven del trase, bo ponovno veljal za lovoriko Pokala Občine Železna Kapla in Slovenske športne zveze na avstrijskem Koroškem.

Organizatorji, Kolesarsko društvo Alpe, nadaljujejo uspešno sodelovanje z 11 občinami, društvi in športnimi organizacijami ob poti, saj si želijo, da krog okoli Alp postane priljubljena trasa za dnevne ali več dnevne kolesarske ture, zanimivosti vrednih ogleda in same turistične ponudbe na poti pa že sedaj ne manjka.

Maratonu vso podporo namenja tudi Občina Kamnik, saj se na občini, kot pravijo, zavedajo pomena prireditve. »Ponosen sem, da se ta 130 kilometrski, izredno slikovit maraton začne in konča v naši občini, saj v mesto privablja pisano množico ljudi, hkrati pa dviguje zavest o pomenu spoštovanja okolja med kolesarji«, je mnenja kamniški župan Marjan Šarec. »Rekreativno kolesarjenje v čistem, prijaznem okolju zunaj velikih mest je danes prava vrednota in tega se vse več ljudi tudi zaveda, trasa Maratona pa prav to ponuja«, še dodaja župan Šarec, ki je, kot pravi, vesel, da je najlepši in najbolj atraktiven kolesarski maraton našel svoj prostor v naročju kamniških planin.

Več o Maratonu na www.kd-alpe.si

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik, Mataron Alpe Scott


<< Nazaj | Novice