Mali grad

1. brigada Slovenske vojske je obeležila 24. obletnico delovanja

17.12.2014

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan v Vojašnici Edvarda Peperka udeležil praznovanja ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske, ki je danes obeležila 24. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so bile podeljene plakete, priznanja in nagrade za zasluge in delo vojakov. Med prejeminiki je bil tudi Kamničan, vojak pehotnega oddeleka iz 3. pehotne čete 10. PEHP Haris Adrović. Njegov oddelek je prejel naziv super oddelek 1. brigade za leto 2014.

1. brigada Slovenske vojske zagotavlja pripravljene sile za zaščito nacionalnih interesov v miru in kriznih razmerah, pomoč pa nudi tudi ob naravnih in drugih nesrečah. Zunaj slovenskega ozemlja izvaja naloge ohranjanja miru in humanitarne naloge. Brigado sestavljajo enote, katerim so skupni profesionalizacija, višje stanje mirnodobne pripravljenosti, sodelovanje v mednarodnih operacijah v podporo miru, uveljavljanje standardov NATO ter novi pristopi in zahteve pri usposabljanju. V sestavi 1. brigade delujejo 10. pehotni polk, 132. gorski polk, teritorialni polk, rodovski bataljon in večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje.

Slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je s ponosom zrl na vse pripadnike Slovenske vojske, danes pa še posebno na pripadnike 1. brigade, ki so, kot že rečeno, obeležili 24. obletnico delovanja. Zbrane je z nagovorom pozdravil tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, polkovnik Roman Urbanč.

Ob tej priložnosti so bile podeljene plakete za sodelovanje na mednarodni vojaški vaji »Takojšen odgovor 2014«, ki so jih prejeli: Občina Postojna, Policijski orkester, Park vojaške zgodovine Pivka in Sandi Curk. Ravno tako je bila  slovesnost tudi priložnost za podelitev zahval poveljnika 1. brigade Slovenske vojske. Prejemnika le-teh sta bila Postojnska jama in Društvo Soška fronta. Nesebična pomoč in hrabra dejanja, prava dejanja ob pravem trenutku,… za vse to se urijo slovenski vojaki in tudi, če ne nosijo uniforme, so še vedno enaki in ni večjega zadovoljstva in večje hrabrosti kot to, da si nekomu rešil življenje pa čeprav pri tem tvegajo svoje življenje. Vojak Tone Čelič je prisebno posredoval ob nesreči v Novem mestu in iz potapljajočega vozila rešil žensko, zato je ob današnji slovesnosti prejel spominsko darilo. Ob slovesnosti so razglasili tudi najboljšega vojaka Slovenske vojske 2013, s katerim se ponaša vojak Janez Primc, zaradi njegove nesebičnosti, strokovnih vojaških kompetenc, izkušenj in strumnega vojaškega obnašanja. Pehotni oddelek iz 3. pehotne čete 10. PEHP, v sestavi poveljnik oddelka, višji vodnik Janez Tekavec, desetnik Tomaž Pajntar, desetnik in Kamničan Haris Adrović, poddesetnik Matjaž Witwicky, vojak Aleksander Brus, vojak Alojz Smrkolj, vojak Domen Hren, vojak Jan Seliškar in vojak Alen Božič, pa je prejel naziv super oddelek 1. brigade za leto 2014.

Umetnik, ki svoje misli izraža skozi igro besed in je hkrati tudi vojak, Ali Maršolič je popestril dogajanje, udarne zvoke pa so iz svojih instrumentov privabljali člani trobilnega kvinteta Slovenske vojske. Za vezno besedo je poskrbela Elizabeta Tome.


<< Nazaj | Novice