Mali grad

Za slovo od modre skupine poraz z Mariborčani, Kamničanke še do ene prepričljive zmage

02.03.2013

 

Tekma devetega kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Calcit Volleyball – Maribor    2:3 (22, -20, -17, 15, -12)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik.100 gledalcev. Sodnika: Skok (Rečica ob Savinji) in Globačnik (Topolšica).

Calcit Volleyball: Lakner 1, Hribar – libero, Novaljan, Brulec 1, D. Pokeršnik 9, Planinc 14, J. Pokeršnik 21, Brus 7, Hrast 1, Stavbar 10, Kotnik 8, Štern. Trener: Marko Brumen.

Maribor: Šmitran 3, Vovk 3, Mlakar 7, Žitnik 2, Srpak, Plesec 14, M. Škundrič, P. Škundrič – libero, Škorc – libero 1, Mihajlovič 25, Ploj, Detela 20. Trener: Sebastijan Škorc.

Svojo zadnjo tekmo v modri skupini so odbojkarji Calcit Volleyballa začeli z Martinom Hrastom na mestu organizatorja igre, Janom Planincem in Janom Pokeršnikom na mestu sprejemalcev, v bloku sta bila Boris Brus in Jernej Stavbar, na korektorskem položaju je bil Danijel Pokeršnik in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Med dvanajsterico igralcev še vedno ni bilo Matjaža Sušca, ki ima še naprej težave s hrbtom. Mariborčani so v Kamnik prišli brez Andraža Mikla, ob trenerju in igralcu Sebastijanu Škorcu, nekdanjemu dolgoletnemu slovenskemu reprezentančnemu liberu pa so tekmo začeli še Iztok Žitnik, Jernej Detela, Vasja Plesec, Uroš Mlakar in nekdanja igralca Calcita Dalibor Šmitran in Matej Mihajlovič, ki je kamniški dres nosil v lanski sezoni.

Do prvega tehničnega odmora sta bili ekipi izenačeni, predvsem mariborski odbojkarji pa so na svoj servis naredili veliko število lastnih napak, kar štiri in tudi to je bil eden od razlogov, da so Kamničani nanj odšli s točko prednosti. Po dveh uspešnih napadih Danijela Pokeršnika in natoše Jana Planinca so domači odbojkarji gostom ušli za štiri točke (17:13), vendar se Mariborčani niso predali. Po odvzetem servisu so se na servis Iztoka Žitnika približali le na točko zaostanka (17:18), z uspešnim napadom Vasje Plesca pa sta bili ekipi na 21. točki spet izenačeni. Da so razburljive končnice ni prišlo, je z dvema točkama poskrbel Jan Pokeršnik, zadnjo točko v uvodnem nizu pa je s »predolgim« napadom domači ekipi omogočil Jernej Detela.

Drugi niz so domači odbojkarji začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi, saj je ob koncu prvega niza Martina Hrasta na mestu organizatorja igre zamenjal mladi Jan Brulec, medtem ko v mariborski ekipi ni bilo nobene menjave. Z boljšim začetnim udarcem, ki je domačim sprejemalcem povzročil kar nekaj težav, so po bloku Jerneja Detele mariborski odbojkarji na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk, toda že po vrnitvi na igrišče so se jim Kamničani približali le še na točko zaostanka. Ob napaki Daliborja Šmitrana na mreži sta bili ekipi po izidu 2:2 na deveti točki spet skupaj, toda sledile so nove težave domačih sprejemalcev na servis Iztoka Žitnika, zato je bo zaostanku treh točk (9:12) Marko Brumen namesto Jana Pokeršnika v igro poslal Domna Kotnika. Vendar to še ni spremenilo poteka niza, kajti Mariborčani so po še enem bloku na drugi tehnični odmor odšli s tremi točkami naskoka, toda po uspešnem napadu Mateja Mihajloviča so gostje vodili že s 17:13. Brumen je v igro vrnil Jana Pokeršnika, nato pa je pri izidu 15:19 vzel še polminutni odmor. Ko je Jaka Vovk, ki je na servisu zamenjal Vasjo Plesca, dosegel asa, so Kamničani za Mariborčani zaostajali že za pet točk, po napaki Jana Brulca ob mreži in bloku Daliborja Šmitrana pa že za sedem (16:23). To pa je bila seveda prednost, ki je varovanci Sebastijana Škorca seveda niso zapravili. Drugi niz se je končal s servisom Jana Planinca v mrežo.

Če je imel Sebastijan Škorc dovolj razlogov za dobro voljo ob igri svoje ekipe, jih Marko Brumen zagotovo ni imel. Ob ne ravno prepričljivim sprejemom so njegovi varovanci naredili vse preveč napak v napadu, pa tudi blok ni bil na ravni uvodnega niza. Navkljub porazu v drugem nizu so Kamničani tretji niz začeli v isti postavi kot drugega, toda že po nekaj točkah se je v igro vrnil Martin Hrast. Toda še naprej so bili Mariborčani tisti, ki so nadzorovali potek tekme, kajti po asu Vasje Plesca so povedli z 9:4, s petimi točkami prednosti pa so vodili tudi po bloku Daliborja Šmitrana (13:8), zato je Brumen vzel prvi polminutni odmor v tretjem nizu. Vendar tudi po njem so Kamničani nadaljevali s slabo igro oziroma niso našli protiorožja za razigrane Mariborčane, ki so ob drugem tehničnem odmoru po še eni od številnih točk Mateja Mihajloviča vodili že s 16:9. Do treh točk zaostanka je domači ekipi še uspelo priti (15:18), toda s štirimi zaporednimi točkami so Mariborčani tudi ta niz zanesljivo dobili. Zadnjo točko v tretjem nizu je dosegel Matej Mihajlović.

Mariborčani so tudi četrti niz nadaljevali v nespremenjeni zasedbi, zato pa se je Marko Brumen odločil za zamenjavo na korektorskem in sprejemalskem položaju, saj je Domen Kotnik na sprejemu zamenjal Jana Pokeršnika, ki je namesto brata Danijela zaigral na mestu korektorja. In prav Jan Pokeršnik je z asom Kamničanom priigral štiri točke prednosti (7:3), kolikor so domači odbojkarji vodili tudi ob prvem tehničnem odmoru. Ko so Kamničani po rumenem kartonu Mateju Mihajloviču povedli s 14:7, smo bili že zelo blizu petemu nizu, ki je zmagovalca odločal že na prvi medsebojni tekmi obeh ekip v Mariboru. Z dobro igro so domači odbojkarji nadaljevali do konca niza, v napadu pa je bil nezaustavljiv Jan Pokeršnik, ki je z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priigral prednost devetih točk (21:13). Sebastijan Škorc, ki je nekaj trenutkov pred tem dobil rumeni karton, je vzel še drugi tehnični odmor, v igro pa na mesto libera poslal Petra Škundriča, namesto Mihajloviča pa Jako Vovka. Prvo zaključno žogo za Kamničane je s servisom domači ekipi priboril Jure Lakner, že takoj prvo pa je z blokom izkoristil Boris Brus.

V petem nizu sta se seveda Škorc in Mihajlovič vrnila v igro, z dvema točkama Jana Pokeršnika pa so povedli kamniški odbojkarji, ki so peti niz dobili tudi v Mariboru. Z dvema točkama prednosti so Kamničani vodili tudi ob menjavi strani, čeprav so se jim gostje po zaostanku treh točk (4:7) približali le na točko. Kar Mariborčanom ni uspelo pred menjavo strani, jim je po njej, ko je napad uspešno zaključil Jernej Detela. Prvo vodstvo v petem nizu je gostom priboril Mihajlovič, Marko Brumen pa je vzel polminutni odmor. Toda po še enem uspešnem napadu Mihajloviča in vodstvu ekipe iz štajerske metropole s 13:11, je Brumen vzel še drugi polminutni odmor. Kamničani so gostom sicer odvzeli servis, toda nato je servis Jerneja Stavbarja končal v mreži, odlični Mihajlovič pa je zapečatil usodo kamniške ekipe, ki je tako tekmovanje v modri skupini končala na tretjem mestu. V četrtfinalu se bodo pomerili z odbojkarji Šoštanja Topolšice.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Nismo bil dovolj prodorni v napadu, Maribor je bil odličen v obrambi, ob tem pa so imeli resnično razpoložena Jerneja Detelo in Mateja Mihajloviča, ki sta imela absolutno previsok odstotek uspešnosti v napadu. Če ti ne moreš igralca, za katerega cela dvorana ve, da bo dobil žogo, ne moreš zaustaviti niti z dvojnim niti s trojnim blokom, je potem poraz običajno neizogiben.«

Sebastijan Škorc, igralec in trener Maribora: »Že doma smo bili proti Calcitu blizu zmage, tokrat pa smo zaigrali še bolje in vzeli tisto, kar bi morali že na prvi tekmi. Se pravi, da smo pred končnico na pravi poti. Naš prvi cilj v modri skupini je bil, da kakšno tekmo dobimo, zdaj pa smo dvakrat premagali Šoštanj, enkrat Calcit, proti kateremu smo osvojili še eno točko in upam, da bomo na koncu osvojili peto mesto. Pohvaliti moram vse igralce za disciplino v igri, odlično je deloval blok v povezavi z obrambo in resnično si vsi zaslužijo čestitke.«

Tekma devetega kroga v 1. DOL za ženske – modra skupina

Calcit Volleyball – Kema Puconci   3:0 (15, 18, 18)

Kamnik – Športna dvorana v Kamniku. 100 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Skok (Rečica ob Savinji).

Calcit Volleyball: Guštin 9, Turnšek 8, Podlesnik – libero, Handanovič 6, Ljubetič, Kramolc 3, Lenarčič 7, Starčević 15, N. Mori 3, Hribar, Strel Kosmač 9, E. Mori 3. Trener: Oleg Gorbačov.

Kema Puconci: Koler – libero 2, Praprotnik 2, Vidonja 1, Franko 1, Škraban 6, Banfi, Donša 3, Borko 7, Frumen 5, Topolovec 6. Trener: Bojan Novak.

Ker se je moške tekma modre skupine med Calcitom in Mariborom zavlekla, so kamniške odbojkarice svojo tekmo devetega kroga modre skupine prve ženske lige z ekipo Kema Puconci začele s polurno zamudo. Pucončanke so do zdaj edina ekipa, ki je aktualnim slovenskim pokalnim prvakinjam odvzele točko, zato je bila motivacija v domači ekipi na višji ravni, kot na nekaterih drugih tekmah slovenske lige.

Calcitovke so tekmo začele v svoji najboljši zasedbi, s Tejo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in prosto igralko Uršo Podlesnik, medtem ko je gostujoči trener Bojan Novak proti aktualnim slovenskim pokalnim prvakinjam začel Ano Praprotnik, Petro Fekonjo, Ivo Škraban, Janjo Donšo, Tamaro Borko, Tjašo Frumen in prosto igralko Katjo Koler. S servisi Tee Lenarčič, ki je dosegla tudi dva asa, so domače odbojkarice povedle s 4:0, zato se je Bojan Novak odločil za polminutni odmor. Tudi po njem so Kamničanke nadaljevale z dobro igro in ob boljšem servisu, napadu in bloku so bile gostje pri zaostanku sedmih točk (6:13) še tretjič v prvem nizu ob svojem trenerju. Še za točko več so gostje zaostajale ob drugem tehničnem odmoru, tako da je bilo le še vprašanje, kakšna bo razlika ob koncu niza. Na koncu niza je bila ta razlika deset točk, zadnjo pa je k vodstvu z 1:0 v nizih prispevala razigrana Ana Starčević.

Tudi v drugem nizu so Kamničanke nadaljevale z dobro igro. S servisi so gostujočim sprejemalkam povzročale nemalo težav, še naprej so bile višje v bloku, pa tudi učinkovitost v napadu je bila na zadovoljivi ravni. Varovanke Bojana Novaka so sicer rešile nekaj »težkih« žog, toda razlika v višini in kakovosti je bila vendarle prevelika za kakšen resnejši odpor. Ob drugem tehničnem odmoru so za domačimi odbojkaricami, pri katerih je pri vodstvu s 14:7 v igro vstopila Eva Mori, ki je na mestu organizatorke igre zamenjala Teo Lenarčič, zaostajale že za neulovljivih osem točk. Gorbačov se je odločil še za eno menjavo, saj je kapetanko Petro Kramolc zamenjala Elmina Handanovič, ki je, podobno kot Morijeva, dobro opravila svojo nalogo, saj so tudi ta niz Kamničanke zanesljivo dobile. Ob koncu niza, ki ga je zaključila Tjaša Turnšek, so naredile nekaj nepotrebnih lastnih napak, sicer bi bila razlika še višja.

S postavo, ki je končala drugi niz, je Oleg Gorbačov nadaljeval tudi tretjega, medtem ko je Bojan Novak vztrajal pri ekipi, ki je začela tekmo. Kamničanke so bile še naprej prepričljivejše v vseh elementih igre, zato so po še eni lepi točki Ane Starčević na prvi tehnični odmor odšle s petimi točkami naskoka. Ko je Maja Guštin ob mreži kar dvakrat izkoristila slab sprejem gostujočih sprejemalk – zasluge zato pripadajo tudi Ani Starčević, ki je bila na servisu -, je bilo na semaforju že 12:4 in tekma je bila bolj ali manj že odločena. Domači trener Oleg Gorbačov je v nadaljevanju tekme priložnost ponudil še Niki Mori in Tisi Ljubetič, ki je v bloku zamenjala Majo Guštin, a se to v igri kamniške ekipi ni prav nič poznalo. Še več, na servis Elmine Handanovič so Kamničanke gostjam ušle že za enajst točk (18:7). Do konca niza so gostje svoj poraz nekoliko umilile, vendar se na manj kot šest točk niso nikoli uspele približati. Zadnjo točko za zmago s 3:0 je dosegla Elmina Handanovič.

Izjavi po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »Prvi niz smo igrali dobro in verjetno tudi zato, ker smo mi igrali dobro, so Pucončanke popustile. Samo igro je težko komentirati, ker gostje niso praktično nič igrale, mi pa samo toliko, kot je bilo potrebno za zmago.«

Bojan Novak, trener Keme Puconcev: »Kamničanke so bile dosti bolj zavzete kot na prvi tekmi, ampak tudi mi nismo bili pravi. Prvo tekmo smo bili sproščeni, ker nismo nič pričakovali, zdaj pa nas je prav to pričakovanje, da bi se morda dalo igrati, pokopalo. Že na začetku se je videlo, da bo težko, zato nam je padla motivacija. V četrtfinalu končnice bomo igrali z Alianso, ki smo jo enkrat v gosteh že premagali. Upamo na presenečenje.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice