Mali grad

Vrtec Antona Medveda Kamnik obnovil znak »Šolski ekovrt«

13.04.2015

 

Vrtec Antona Medveda Kamnik je bil v četrtek, 9. aprila  2015, vabljen na podelitev obnovljenega znaka »Šolski ekovrt« 2015-2017 na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.                                                                                           

Spomladi leta 2013 je bila prva javna podelitev znaka »Šolski ekovrt« in naš vrtec je bil prvi med vrtci v Sloveniji, ki je znak pridobil. Letos pa smo bili prvi, ki smo ga obnovili, poleg 14 osnovnih šol in ene srednje šole.

Na znak »ŠEV« smo ponosni in smo ga obdržali z odgovornim odnosom do narave; s kompostiranjem organskih odpadkov, z osnovnim načrtom kolobarjenja na naših vrtičkih, z organskim gnojenjem, s trajnostnim gospodarjenjem z vodo, z ne uporabo pesticidov in mineralnih gnojil ter z ločevanjem in zmanjševanjem odpadkov.   

Naše delo s predšolskimi otroki na naših permakulturnih vrtčevskih eko vrtičkih so spremljali na Inštitutu za trajnostni razvoj, program Šolski ekovrt. Direktorica ITR, koordinatorica programa Anamarija Slabe nas je napovedala na podelitvi, da smo »naj« Vrtec Antona Medveda Kamnik s področja ekološkega vrtnarjenja. Da smo si ta naziv pridobili, smo v dveh letih vrtičke izpopolnili s »hišico za žuželke«, tako so jo poimenovali otroci, zbiralniki padavinske vode, s katero zalivamo vrtove, zasadili smo jagodičevje, jablano ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku in starši češnjo ob zaključku vrtca. Tretje leto zapored smo imeli Štafeto semen, ki smo jo prestavili iz dneva Zemlje (22. april) na dan vode (22. marec), ker so konec marca bolj aktualna semena, kot konec aprila.

Ob tej priložnosti bi se zahvalila vsem strokovnim delavkam vrtca, ki skrbijo in urejajo vrtičke z otroki, prehrambni službi (kuharjem in kuharicam), da nam nudijo gospodinjske usluge pri pravi hrane iz vrta, tehnični službi (hišniki), ki prevzemajo tehnična in težja fizična dela na vrtovih, staršem, dedkom in babicam za sodelovanje na Štafeti semen ter vodstvu vrtca, ki nas moralno in finančno podpira pri programu »Šolski ekovrt«.

Besedilo in fotografije: Helena Virant


<< Nazaj | Novice