Mali grad

Ljudsko izročilo, okusi Tuhinjske doline in rokodelstvo na 13. Etnološki prireditvi v Termah Snovik

27.08.2018

 

 Ljudsko izročilo, okusi Tuhinjske doline in rokodelstvo na 13. Etnološki prireditvi v Termah SnovikPrvi dan etnološke prireditve pri Termah Snovik je kljub dežnim kapljam potekal v znamenju tržnice z lokalnimi dobrotami, ponudbe domačih izdelkov, ustvarjalnih delavnic in večerne komedije o ljubčkih in ljubicah s pomenljivim naslovom »Pridi gola na večerjo«. Obiskovalci so med 10. in 13. uro lahko izdelovali cvetje iz krep papirja, sivkine šopke in izdelovali naravno milo, na stojnicah pa je bilo moč kupiti priznane domače sire iz Kmetije Pr Gabršk, odličen slovenski med in ostale medene izdelke Čebelarstva Volkar, Matevž Hribar pa je predstavil izdelke iz paradižnika pod blagovno znamko Tomato.

V prireditvenem šotoru je večerni program postregel z odlično, smešno, zabavno veselo igro oziroma komedijo Pridi gola na večerjo Dramske skupine Kulturno umetniškega društva Ivana Cankarja iz Šmartna v Tuhinju. Komedija o ljubčkih in ljubicah, o lažnih identitetah, o ljubezni, o varanju, o podkupovanju in o prijateljstvu je dodobra napolnila prireditveni šotor, na katerega so članice in člani Turističnega društva Tuhinjska dolina lahko ponosni, saj jim bo ob tako nepredvidljivem vremenu lahko »rešil« marsikatero prireditev, ki jo bodo organizirali. Prijeten gledališki večer je imel dobrodelno noto, v Turističnem društvu Tuhinjska dolina so namreč zbrali 600 evrov dobrodelnih prispevkov, ki jih bodo namenili socialno ogroženi družini.

Osrednje dogajanje je potekalo v nedeljo, 26. avgusta 2018, kjer je od 13. ure dalje potekala tradicionalna etnološka tržnica z lokalnimi in rokodelskimi izdelki, ob 15. uri  se je začela osrednja prireditev z nastopom Godbe Tuhinjska dolina, bogat kulturno etnološki program pa so obogatili Folklorna skupina Kamnik, Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline ter Turistično društvo Tuhinjska dolina.

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Turističnega društva Tuhinjske doline Ivan Hribar in poudaril pomen etnološke prireditve za Tuhinjsko dolino in Terme Snovik, nato je obiskovalce pozdravil domačin, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije mag. Matej Tonin in pohvalil vse prostovoljce, ki so poskrbeli, da je imela prireditev bogat etnološki program, nato je prisotne nagovoril podžupan Občine Kamnik Matej Slapar in spomnil na ohranjanje kulturne dediščine, pozdravni govor pa je imela tudi vodja turizma v Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik Nina Irt.

V prireditvenem šotoru se je pester in zanimiv program nadaljeval s prikazom štirih ljudskih običajev značilnih za Tuhinjsko dolino: ohcet, mlačev žita, smajna - žegnanje in košnja. Za vsakega od naštetih običajev pa je značilna tudi lokalna kulinarika, okuse Tuhinjske doline so z opisi in razlagami obogatili domačinke in domačini, češnjo na smetano današnjega popoldneva pa je pridal tudi posebni gost, priznan slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki je pohvalil nabor jedi, spomnil na dober projekt iz preteklosti Okusi Kamnika in poudaril, kako pomembno je, da poznamo svojo kulinarično dediščino, ki je največja kulinarična in gastronomska »banka«.

Na prireditvi pa niso manjkali ljudska glasba, srečelov in zabava s Francetom in Anito, za prijetno vezno besedo je skrbela domačinka, gospa Manja Žebaljc.

Besedilo: Terme Snovik
Fotografije: Sabina Romšak


<< Nazaj | Novice