Mali grad

Kamničani doma premagali Madžare, Kamničanke pa v Šempetru v polfinalu Alianso

22.12.2012

 

Šest blokov Jana Brulca za četrto zmago

Calcit Volleyball - Fino Kapošvar      3:1 (-22, 19 , 19, 20)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Hranić in Zidanić (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar - libero, Sušec 16, Novljan 6, Brulec 9, D. Pokeršnik, Planinc 13, J. Pokeršnik 16, Brus 5, Hrast, Stavbar, Štern. Trener: Marko Brumen.

Fino Kapošvar: Bozoki, Juhasz 8, Dömötör - libero, Magyar 1, Geiger 14, Gergye 17, Lesznyik 1, Kovacs 11, Laszczik 3, David 9, Vajda, Deak - libero. Trener: György Demeter.

Teden dni pred prvim vrhuncem sezone so kamniški odbojkarji v svoji dvorani gostili ekipo iz Kapošvarja. Brez Jerneja Stavbarja, ki si je med tednom zlomil prst na roki, začetek za varovance Marka Brumna ni bil najboljši, saj so gostje iz Madžarske povedli z 9:3. Kamničani so v nadaljevanju uvodnega niza le ujeli stik z gosti, saj so se jim približali le na tri točke zaostanka (7:10), a jim kaj več ni uspelo. Še več, proti koncu uvodnega niza so madžarski prvaki spet pobegnili za šest točk (22:16). Čeprav so se Kamničani gostom še približali na dve točki zaostanka (22:24), je odlični Gergyje zaključil uvodni niz.

Drugi niz so slovenski podprvaki začeli bolj zbrano in do trinajste točke je bil izid izenačen, nato pa so s točko Jana Pokeršnika, blokom Jana Brulca in asom Borisa Brusa povedli za tri točke. To razliko so držali do vodstva z 20:17, nato pa so vajeti igre dokončno prevzeli v svoje roke. Podoben razplet niza je sledil tudi v tretjem nizu, v katerem so gostje iz Madžarske še vodili s 13:14, toda po treh zaporednih točkah so s prednostjo dveh točk na drugi tehnični odmor odšli kamniški odbojkarji. Odbojkarji iz Kapošvarja so po tehničnem odmoru izid izenačilik, toda po bloku Žana Novljana, ki je v bloku zamenjal poškodovanega Stavbarja, so Kamničani spet prišli do vodstva, zato je gostujoči trener György Demeter vzel polminutni odmor. Vendar je le-ta bolj koristil domačim odbojkarjem, ki so dosegli štiri točke, gostje pa le eno in tudi ta niz zanesljivo dobili.

Četrti niz so bolje začeli kamniški odbojkarji, ki so preko razigranega Matjaža Sušca povedli z 18:10. Žal so po visokem vodstvu nekoliko popustili, kar so z dvema asoma izkoristili gostje in se domači ekipi približali le na tri točke zaostanka (16:19). Toda po polminutnem odmoru Marka Brumna in uspešnih napadih Jana Pokeršnika so tri točke, četrte v letošnji debitantski sezoni v srednjeevropski ligi ostale v Kamniku. Na trenutke so Kamničani zaigrali zelo dobro, izpostaviti velja kar šest blokov Jana Brulca - skupaj so jih domači odbojkarji dosegli deset - in 77-odstotni sprejem domače ekipe, kar je dobra napoved pred zaključnim turnirjem pokala Slovenije.  

Preostale tekme 11. kroga moške srednjeevropske lige: Mladost Kaštela - Hypo Tirol Innsbruck 0:3 (0:3 (-18, -15, -20); danes: Chemes Humenne - Posojilnica Aich/Dob (18.00); jutri: Unicef Bratislava - ACH Volley.

Vrstni red: 1. ACH Volley 28 (29:5), 2. Hypo Tirol Innsbruck 22 (25:15) - tekma več, 3. Unicef Bratislava 19 (21:15), 4. Posojilnica Aich/Dob 15, 5. Chemes Humenne 12 (14:18) - tekma manj, 6. Calcit Volleyball 13 (19:28) - dve tekmi več, 7. Mladost Kaštela 10 (14:27) - tekma več, 8. Fino Kapošvar 7 (13:30) - tekma več.

Polfinalna tekma ženskega pokala Slovenije

Aliansa - Calcit Volleyball     0:3 (-14, -12, -23)

Šempeter - Dvorana OŠ Šempeter. 500 gledalcev. Sodnika: Miklošič in Seifried (oba Maribor).

Aliansa: Lakovšek 1, Šega, Božič 4, Borse 2, Marčeta - libero, Jovič, Petranovič 10, Žohar, Žnidar 5, Hren 5, Napotnik 1, Pungartnik 6. Trener: Beno Božič.

Calcit Volleyball: Guštin 12, Turnšek 12, Podlesnik - libero, Handanovič 1, Ljubetič 1, Kramolc 5, Lenarčič 3, Starčević 15, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 11, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije so branilke naslov, odbojkarice Nove KBM Branika, pričakovano opravile z vodilno ekipo 2. DOL - vzhod. Trinajstkratne zmagovalke slovenskega pokala so nekaj več težav imele le v drugem nizu, ko so Braslovčanke še vodile z 11:10, nato pa je do veljave prišla večja kakovost mariborskih odbojkaric.

Težje delo na poti do finala so imele kamniške odbojkarice, ki v tej sezoni z domačinkami zaključnega turnirja v letošnji sezoni še niso igrale. Začetek uvodnega niza zanje ni bil najbolj obetaven, saj so izredno motivirane Šempetrčanke, ki so imele glasno podporo s tribun, so po zaslugi začetnih udarcev Maruše Pungartnik in slabega sprejema Kamničank povedle s 4:0. Po polminutnem odmoru, ki ga je vzel Oleg Gorbačov, so se slovenske podprvakinje le zbrale in na prvi tehnični odmor po bloku Jelene Strel Kosmač in točki Tjaše Turnšek, sicer domačinke iz Šempetra, so kamniške odbojkarice odšle s točko prednosti. Zahvaljujoč začetnim udarcem Turnškove, boljše igre v bloku in predvsem v napadu, so varovanke Olega Gorbačova ob drugem tehničnem odmoru vodile že za šest točk. Do konca niza so Tea Lenarčič, Petra Kramolc, Ana Starčevič, Maja Guštin, Jelena Strel Kosmač, Tjaša Turnšek in Urša Podlesnik nadaljevale z zbrano igro, predvsem so bile višje in boljše v bloku, pa tudi v napadu je bila na koncu njihova učinkovitost že 50-odstotna.

Z resno igro, brez podcenjevanja nasprotnic, so Kamničanke nadaljevale tudi na začetku drugega niza in po dveh blokih Maje Guštin in zaostanku štirih točk (1:5) je domači trener Beno Božič že vzel polminutni odmor. Toda tudi po vrnitvi na igrišče se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Po še enem bloku, tokrat kapetanke Petre Kramolc, so odbojkarice Calcita povedle z 8:2. S tem pa se njihova izjemna serija zaporednih točk še ni prekinila in se je končala šele po napaki Tjaše Turnšek, ki je žogo poslala v mrežo, do takrat pa so Kamničanke vodile že z nedosegljivih 13:2. Domači trener je njihovo izjemno serijo skušal prekiniti s še enim polminutnim odmorom in številnimi menjavami, a tudi to ni zaustavilo razigranih kamniških odbojkaric, ki so nekoliko popustile šele po vodstvu z 18:5 ter dovolile domačinkam, da so dosegle tri točke zapored, kar pa njihove visoke zmage v drugem nizu seveda ni ogrozilo. Niz je z asom zaključila Tisa Ljubetič, ki je ob koncu niza zamenjala odlično Majo Guštin, ki je v tem nizu dosegla šest točk. O nemoči domačih odbojkaric dovolj zgovorno govori njihova le 15-odstotna učinkovitost v napadu, kar ob kar osmih blokih Kamničank niti ni tako presenetljiv podatek. Zanimivo pa je, da so tudi v drugem nizu boljši sprejem imele Šempetrčanke, a kaj, ko se njihovi napadi kot po pravilu končali v gostujočem bloku.

Na začetku tretjega niza so varovanke Bena Božiča le vzpostavile ravnotežje na igrišču in čeprav so zaostajale že za tri točke (2:5) so prvič na tekmi na tehnični odmor odšle s prednostjo (8:6). Z dobro igro je vodilna ekipa slovenske lige, ki je v letošnji sezoni v domačem prvenstvu izgubila le enkrat, nadaljevala do vodstva z 12:10, toda z dvema točkama Turnškove, ki je prve odbojkarske korake naredila prav v Aliansi, so Kamničanke po daljšem času spet prišle do vodstva (13:12). A se Šempetrčanke še niso predale in so tudi ob drugem tehničnem odmoru tretjega niza imele vodile z dvema točkama prednosti, ko pa je točko dosegla še kapetanka domače ekipe Mojca Božič je bilo že 18:15 za Alianso. Odbojkarice Calcita so jim odgovorile s štirimi zaporednimi točkami, po uspešnem napadu Ane Starčević pa so že povedle z 22:19. Še enega preobrata nadarjenim Šempetrčankam ni uspelo pripraviti, čeprav so po zaslugi Nine Petranovič še uspele izid na 23. točki izenačiti, toda Elmina Handanovič, ki je v samem zaključku niza zamenjala Tjašo Turnšek, je postavila končni izid tekme.

V današnjem finalu, ob 17.25 uri, se bosta tako pomerili v tem trenutku najboljši slovenski odbojkarski ekipi, Calcit Volleyball in Nova KBM Branik. “Čeprav smo imeli v tretjem nizu kar nekaj težav, da smo prišli do zmage, sem vseeno zadovoljen z našo igro. To pomeni, da smo se sposobni pobrati tudi po zaostanku. V tem nizu smo nekoliko popustili na sprejemu, naredili smo tudi nekaj preveč lastnih napak, toda po dveh tako dobrih nizih so takšni padci običajni. V prvih dveh nizih smo jih verjetno presenetili z dobrim servisom, blokom in igro v polju, kajti Aliansa še zdaleč ni slaba ekipa. Težko je reči, kaj to pomeni za jutrišnji finale. Branik ima vsekakor dobro ekipo, ki je prihodnost slovenske odbojke, medtem ko so na naši strani izkušnje. Ne glede na izid, pričakujem dobro tekmo in verjamem, da bo Calcit prvič v zgodovini ženskega kluba osvojil tudi pokalno lovoriko,” je po zmagi nad Šempetrčankami dejal trener Kamničank Oleg Gorbačov. Finalna tekma bo na sporedu danes, ob 17.25 uri.

Prva polfinalna tekma pokala Slovenije

Nova KBM Branik  - Braslovče        3:0 (17, 18, 16)

Šempeter – Dvorana OŠ Šempeter. 400 gledalcev. Sodnika: Perčič (Kamnik) in Melavc (Šempeter).

Nova KBM Branik: Mlakar 15, Kučej, Kaučič 8, Andreyko 10, Igličar 11, Najdič 2, S. Planinšec, M. Planinšec, Proković – libero, Hutinski 10. Trener: Bruno Najdič.

Braslovče: Bedjanič, Turnšek, Hribernik, Zbičajnik 4, Bastl, Bergant 1, Jerman, Markovič 7, Mihevc 2, Mihalinec 15, Sobočan 8, Marovt. Trener: Boris Klokočovnik.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar

 

 


<< Nazaj | Novice