Mali grad

Turizem in gostinstvo

Turizem postaja v tesnem sodelovanju s panogo gostinstva z leti ena ključnih gospodarskih panog v občini. Pod okriljem Občine Kamnik deluje Zavod za turizem in šport Kamnik s ciljem pospeševanja razvoja turizma in športa v občini. V okviru Zavoda deluje Turistično-informacijski center s sedežem na Glavnem trgu 2 v Kamniku.

Turistično-informacijski center nudi vodenja po mestu z lokalnimi vodniki. Register lokalnih vodnikov si lahko ogledate TUKAJ.

Turistične znamenitosti

Kamnik s svojo okolico ponuja številne naravne in kulturne znamenitosti, vredne ogleda. Mesto Kamnik se pisnih virih prvič omenja leta 1229, njegova gradova pa še prej. Posebnost mesta je izredno bogata frančiškanska knjižnica, kjer hranijo okrog 10.000 knjig in zvezkov natisnjenih pred koncem 18. stoletja.

Za najlepšo ulico v mestu velja Šutna, ki jo krasijo značilni izveski in druga obrtna znamenja. Tukaj je namreč v zgodovini potekala živahna obrtna dejavnosti. Na Šutni najdemo mnogo zanimivosti, med drugim Rojstno hišo Rudolfa Maistra, farno cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom, Sadnikarjev muzej in rojstne hiše drugih znanih Kamničanov. Šutna se zaključi s Samčevim prehodom, kjer je bil do leta 1882 klanec.

Srednjeveško mesto je znano po romanski kapeli na Malem gradu, Frančiškanskem samostanu z bogato knjižnico, muzejih in galerijah. V vasici Palovče lahko obiščete Budnarjevo muzejsko hišo.

Uršulinski samostan, lokalni kulturni spomenik, stoji nad kamniškim predmestjem Mekinje. Samostan na tem mestu stoji že več kot 700 let, današnjo podobo pa je dobil pred približno 300 leti. Leta 2016 so sestre uršulinke samostan podarile Občini Kamnik, ki je pričela z njegovo revitalizacijo, deluje pa kot Javni zavod Mekinjski samostan.

Na koncu zelene Tuhinjske doline se lahko obiskovalci v kraju Motnik podajo po Motniški turistični poti, obiščejo cerkev sv. Miklavža na Gori ali katerega izmed drugih sakralnih spomenikov. V Tuhinjski dolini se nahajajo tudi Terme Snovik, ki ponujajo termalne užitke v notranjih in zunanjih bazenih, številne druge storitve ter namestitve v apartmajskem naselju.

Dolina Kamniške Bistrice je kraj za pohodnike, kolesarje, kraj za ljubitelje narave in miru. Dolina Kamniške Bistrice je dobila ime po istoimenski reki, ki je v celotnem toku dolga 33 km in se izliva v reko Savo. Reka velja za eno najčistejših v Sloveniji, najbolj čarobni pa so prav tisti prvi odseki z vrsto naravnih znamenitosti. Hudourniške pritoke in manjše skrite izvirke, ki jih je moč najti po celi dolini, si lahko ogledate med pohajkovanjem po Koželjevi pešpoti. Ne pozabite pa na dobro opremo! Dolina je priljubljena tudi med kolesarji, saj asfaltna cesta po dolini vodi vse do planinskega doma v Kamniški Bistrici. V neposredni bližini izvira se nahaja tudi lovska koča kralja Aleksandra, za katero je načrte leta 1933 izdelal mojster arhitekture Jože Plečnik.

Nekoliko pred koncem doline se nahaja kamp in spodnja postaja nihalke na Veliko planino, ki skriva svoje čare v prav vseh letnih časih. Na planini je okoli 200 bajt, od katerih jih je 63 del pastirskega naselja. Teh 63 pašnih upravičencev, ki v večini prihajajo iz 13 razičnih vasi pod Veliko planino in Krvavcem, ima v skupni lasti okoli 500 hektarov pašnikov in gozdov na Veliki planini. Skrbijo za okoli 380 glav živine, večinoma pa imajo tudi vsak svojega pastirja. Ti se v začetku junija odpravijo na Veliko planino, kjer z živino preživijo tri mesece. Ker pa je pastirjev iz leta v leto manj, ima nekaj kmetov živino na paši v ogradi, ostala pa se prosto pase po planini. Vodenje črede zaupajo izkušeni kravi vodnici, ki ima okoli vratu zvonec "tropinar". Običajno so krave bolj točne od svojega gospodarja in ga mirno čakajo, da jih spusti v »štalo«.

Vasica Tunjice nad Kamnikom je poznana po baročni cerkvi sv. Ane ter Naravnem zdravilnem gaju. Zdravilni gaj Tunjice je holistični center zdravja, ki se nahaja v Kamniku. Ko je lastnik zemljišča kopal mivko je v nogah začutil nekakšno toploto in mravljinčenje. Pri tem je naletel tudi na izvir vode, s katero se je mimogrede pomazal in dolgoletna rana na roki, ki se že dolgo ni hotela zaceliti, je popolnoma izginila. Ta nenavadni pojav je pritegnil njegovo pozornost.

Stari grad nad Kamnikom. Stari grad oz. nemško Oberstain se prvič omenja leta 1207, zelo verjetno pa so ga postavili že v 12. stoletju in je tako med najstarejšimi gradovi na vzhodnem Gorenjskem. Zaradi odlične lege Starega gradu in ravno pravšnje višine je bila vidljivost in s tem nadzor srednjeveške trgovske poti, ki je vodila skozi mesto, odlična. Da je bil nadzor prometne poti še temeljitejši, je na skalnati vzpetini tik ob trasi stal še Spodnji grad (danes imenovan Mali grad). Danes je to čudovita razgledna točka, kjer se ob lepem vremenu lahko uživa v panorami od Polhograjskega hribovja, Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in do Tuhinjske doline. Razgled privablja še zlasti pohodnike in družine, saj vzpon ni težak in traja 30 minut. Na vrhu pa vas pričakuje gostinska ponudba Grajske terase.

V bližini mesta se nahaja cvetlični park Arboretum Volčji Potok. Ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti Arboretuma Volčji Potok je francoski vrt, ki ga je zasnoval nekdanji lastnik posestva Leon Souvan. Arboretum Volčji Potok sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji, zato je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Biser slovenske vrtne kulture se razteza ob potokih in livadah južno od mesta Kamnik. S skoraj 5000 drevesnimi in rastlinskimi vrstami, ki so urejene v zaključene celote, je čudovit v vseh letnih časih. Vsako leto od sredine aprila do začetka maja pozornost prevzamejo tulipani, zaradi katerih je park še posebej cvetoč in barvit. Obiskovalce navdušujejo tudi številne druge razstave, med drugim so na ogled orhideje, kaktusi in tropski metulji. V bližini se nahaja Golf Arboretum.

Več informacij: Turistično-informacijski center Kamnik

Gostinska ponudba in ponudba namestitev

Hostel Pod skaloKamnik z okolico ponuja mnoge zasebne namestitve, planinske domove, apartmajsko naselje v Termah Snovik, mnoge dobre domače gostilne in restavracije. Kamniške dobrote lahko okušate pri različnih kamniških gostinskih ponudnikih.
Le nekaj korakov iz centra mesta se nahaja tudi mladinski hotel - Hostel Pod skalo

Več informacij: Turistično-informacijski center Kamnik

Turistična društva v občini Kamnik

Turistično društvo Gora Sveti Miklavž
Šmartno v Tuhunju 27, 1219 Laze
Spletni naslov: www.sv-miklavz.com

Turistično društvo Kamn'k
Oševek 10, 1240 Kamnik
Spletni naslov: www.visit-kamnik.com

Turistično društvo Kamniška Bistrica
Kamniška Bistrica 3, 1242 Stahovica
Spletni naslov: www.srce-me-povezuje/kamniska-bistrica

Turistično društvo Motnik
Motnik 33, 1221 Motnik
Spletni naslov: www.motnik.net

Turistično društvo Špitalič
Špitalič 32, 1221 Motnik

Turistično društvo Tuhinjska dolina
Snovik 7, 1219 Laze v Tuhinju
Spletni naslov: www.td-tuhinjskadolina.si

Turistično društvo Volčji Potok - Rudnik
Volčji Potok 34, 1235 Radomlje

Športno, turistično in kulturno društvo Brezje nad Kamnikom
Brezje nad Kamnikom 10A, 1242 Stahovica