Mali grad

Kamnik

Občina Kamnik leži v severnem delu osrednje Slovenije, na prehodu med Gorenjsko ravnjo in Celjsko kotlino, ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in nedaleč od prestolnice Ljubljane. Srednjeveško mesto Kamnik predstavlja središče občine, ki po površini meri 265,6 km².

Prebivalstvo

Največja naselitev v občini je na območju mesta Kamnik, Mekinj, Duplice in ob Kamniški Bistrici med Stahovico in Kamnikom. Občina šteje 29.925 prebivalcev (vir: Statistični urad RS, leto 2020), glede na demografsko strukturo pa sodi, posebej v zadnjih letih, med mlade občine, saj je prebivalstvo relativno mlajše kot je povprečje v Sloveniji.

Mesto Kamnik velja za mesto z bogato zgodovino in kulturno dediščino, mesto z dušo. Kulturni dogodki in številne prireditve bogatijo staro mesto jedro v vseh letnih časih in privabljajo obiskovalce z vseh koncev Slovenije.

Vsako jesen poteka prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v septembru mesto popelje v svet glasbe, plesa, etnološke in oblačilne dediščine.

Mesto ponuja z okolico številne možnosti za rekreacijo in športne aktivnosti, ki omogočajo prijetnejše preživljanje prostega časa. Širni gozdovi v okolici proizvajajo dovolj čistega zraka in obenem predstavljajo čudovito okolje za rekreacijo in sprostitev. Le nekaj korakov iz starega mestnega jedra se pričenja priljubljena rekreacijska pešpot na Stari grad, kjer so še vidne ruševine nekdanje grajske utrdbe.

Turizem

Kamnik v zadnjih letih v svoje kotičke privablja številne obiskovalce, tako domače kot tuje. Turizem za občino predstavlja vedno bolj pomembno panogo, saj že same naravne in kulturne danosti, ki jih mesto z okolico ponuja, nudijo dobre možnosti nadaljnjega razvoja turizma.

Med najbolj obiskane turistične točke sodijo:

Kulinarika

Kamnik se je v Osrednjeslovenski regiji kot prvi resno lotil tudi kulinaričnega produkta »Okusi Kamnika«. V sodelovanju s strokovnjaki in gostinskimi ponudniki, tako lokalnimi kot slovenskimi, je narejen izbor lokalnih kulinaričnih posebnosti. Le-te imajo kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Izbrane jedi po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo njegove posamične enote in samo mesto Kamnik. Hkrati izbor jedi nakazuje na družbeno raznolikost kamniškega območja. Kamniške dobrote lahko okušate pri različnih kamniških gostinskih ponudnikih.

Med kulinaričnimi posebnostmi najdete tudi trnič, vrsto trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo le na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Veljajo za posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru, s projektom Trnič na vsako mizo pa je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik prejel tudi nagrado Snovalec, najbolj inovativno oziroma obetavno idejo s področja turizma 2014.

Prebivalci lahko lokalno pridelano hrano kupijo tudi vsak torek in soboto od 7. do 14. ure v poletnem času in od 8. do 14. ure v zimskem času na tržnici na Tomšičevi ulici v Kamniku.

Kul petki

V juliju in avgustu ob petkih zvečer diši iz parka Evrope, kjer se med 18. in 24. uro odvijajo tako imenovani Kul petki.

Prijetno vzdušje poletnega večera v mestnem parku z živo glasbo ter prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira to priljubljeno poletno prireditev, poskrbijo, da obiskovalci vsako leto doživijo nekaj novosti.