Mali grad

Prešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik

07.02.2020

 

PrePrešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik šernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik Spoštovane občanke, spoštovani občani,

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, in sicer na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Med mnogimi slovenskimi kraji, ki bodo s prireditvami počastili spomin na našega velikega pesnika, bomo praznik obeležili tudi v občini Kamnik. Za vas smo zbrali nekaj dogodkov, ki bodo obeležili slovenski kulturni praznik. Osrednja slovesnost, ki jo pripravljata Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Kulturno umetniškega društva Oksimoron pa bo v petek, 7. februarja 2020, ob 19. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik.

Dom kulture Kamnik

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Kulturno umetniškega društva Oksimoron vas vljudno vabita na prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika v petek, 7. februarja 2020, ob 19. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik.

Umetniški program prireditve pripravlja Kulturno umetniškega društva Oksimoron.

Besedo ob prazniku bo imel vodja Območne izpostave Kamnik Javnega sklada Republike Slovenije Tone Ftičar, zbrane bo v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Aleksander Uršič.

Obvezen je prevzem brezplačnih vstopnic, ki so na voljo na blagajni Doma kulture Kamnik v času uradnih ur.

Dom krajanov Šmarca

Vabljeni na prireditev ob kulturnem prazniku, ki jo pripravlja Kulturno društvo Šmarca in se bo odvijala v petek, 7. februarja 2020, ob 19. uri v Domu krajanov v Šmarci.

Poleg kratkega kulturnega programa se bodo predstavili sokrajani s svojimi umetniškimi in rokodelskimi izdelki.

Sledilo pa bo prijetno in sproščeno druženje.

Mladinski center Kotlovnica

Mladinski center Kotlovnica vas v petek, 7. februarja 2020, ob 20. uri vabi na dogodek ImproRacija se vrača.

Po krajšem premoru se kamniška improracija vrača na oder v srce kotle.
Vabljeni vsi ljubitelji sinhronega plavanja, občudovalci rok in seveda tudi tisti, ki se radi smejete.
 
Se vidimo.
Vstop prost.

Terme Snovik

V Termah Snovik bomo tudi letos tradicionalno počastili 8. februar, slovenski kulturni praznik z literarnim natečajem, ki bo potekal v petek, 7. februarja 2020 ob 18. uri v hiški na robu gozda Hrast v Termah Snovik.

Tema letošnjega pesnjenja je bila POGUM. Prispele pesmi v literarnem natečaju bomo skupaj prebirali na predvečer kulturnega praznika in izbrali najbolj spretno zapisane stihe v kategoriji »odrasli in v kategoriji »otroci do 15 let«.

Prisrčno vabljeni, da se jim pridružite in prisluhnite poetičnim stihom.

Medobčinski muzej Kamnik

8. februarja praznujemo praznik slovenske kulture in spomin na slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849. Prešernov dan je praznik od leta 1945, pa tudi država Slovenija ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan, ki je seveda predvsem namenjen kulturi. Številne kulturne ustanove vabijo obiskovalce na brezplačne oglede razstav, predstav in dogodkov.

Vabljeni tudi v Medobčinski muzej Kamnik, kjer se bo dogajalo marsikaj.

Na sam praznik, to je v soboto 8. februarja, bodo vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik odprte od 10. do 18. ure za brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav, kot so v Galeriji Miha Maleš –  Ivo Mršnik, stalna razstava o ustvarjanju Miha Maleša in v Galeriji Pogled Agata Pavlovec; v Rojstni hiši Rudolfa Maistra stalna razstava o Rudolfu Maistru in občasna Naši mejniki – boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja ter v muzeju na gradu Zaprice – stalne razstave Odsevi kamniških tisočletij, Na planincah luštno biti – Velika planina, kamniško meščanstvo, Thonetovo pohištvo, lapidarij in občasne o Ferryju Souvanu, o zgodovini kamniške smodnišnice Na sodu smodnika in o izgubljeni rimski poštni postaji.

8. februarja ob 10. uri vabljeni na javno vodstvo po razstavi Izgubljena rimska poštna postaja v muzeju na gradu Zaprice. Po arheološki razstavi o najdbah v Blagovici, kjer je po predvidevanjih delovala rimska poštna postaja od 1. do 4. stoletja, bo vodila soavtorica razstave Janja Železnikar.

8. februarja ob 15. uri vabljeni tudi na javno vodstvo po razstavi Naši mejniki – boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja v Rojstno hišo Rudolfa Maistra. Po razstavi in projekcijo filmov bo vodila soavtorica razstave Alenka Juvan.

Na ligo po knjigo

V okviru Zimske lige k Sv. Primožu bo v soboto, 8. februarja 2020, potekala  kulturno obarvana liga Na ligo po knjigo. Praznik  kulture bomo prešerno počastili z recitacijami, petjem in branjem Prešernovih pesmi in druge poezije. Vsak tekač, pohodnik, bralec ali recitator si bo na sejmu rabljenih knjig lahko izbral knjigo in jo odnesel s seboj.

Bralci projekta Branje je iskanje pa bodo poleg knjige v svojo izkaznico vtisnili še žig.

Vabljeni na  prešerno druženje športa in kulture.

Časovnica:

Kamniški kulturni krog

Kamniški kulturni krog vas v soboto, 8. februarja 2020, ob 12. uri vabi v k spomeniku pri Starovasniku (pobočje Malega gradu), kjer se bo odvijala priložnostna kulturna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Dogodek pripravljajo združeni kamniški kulturniki.

Galerija Doma kulture Kamnik

Na slovenski kulturni praznik vas vabimo, da obiščete razstavo ilustracij z naslovom Sraka in lastovice. Avtorica Ana Vičič je črtico Ivana Cankarja, ki je izšla v zbirki Podobe iz sanj leta 1917, opremila z ilustracijami, ki prikazujejo, kako se je Cankar na koncu svoje umetniške poti spominjal svojih življenjskih preizkušenj, zlasti vojnega časa.

Cankarjev svet med sanjami in budnostjo je prikazala z omejeno paleto barv, motivi pa prikazujejo določen trenutek oziroma dogodek v zgodbi. Kako so nastajale ilustracije, nam bo avtorica zaupala na vodstvu ob 16.30 uri, v soboto, 8. februarja 2020.

Vstop prost.

Fotografije: Dom kulture Kamnik, Mladinski center Kotlovnica, Terme Snovik, Ana Vičič, KGT Papež


<< Nazaj | Novice